Angol tulajdonú cég hajtja be Kecskeméten a parkolási bírságokat

2018 feb 8
Megosztás
parkolási bírságok

Akit már bírságoltak meg parkolásért Kecskeméten és nem fizette be 15 napon belül a büntetést egy EPC Kft. nevezetű cégtől kapott felszólítást, vagy esetleg végrehajtás elindításával kapcsolatos figyelmeztetést. Mindez attól érdekes, hogy a cégnek a tulajdonosai angolok. De vajon mit és mennyit keres Kecskeméten a Brexit óta már unión kívüli tagállam vállalkozása és miért jó ez nekünk?

A Piac – és Vásárigazgatóság - mint parkolás vonatkozásában a Városrendészet jogelődje - 2013. május 7. napján kötött szolgáltatási megállapodást az EPC cégcsoporttal. A szerződés jogfolytonosan átvezetésre került, és így 2015. július 1. napjától él a Kecskeméti Városrendészet vonatkozásában is ez a szerződés él - mondta lapunknak Csikós Imre intézményvezető.

Hozzátette:  az elmúlt csaknem három év távlatából a külföldi forgalmi rendszámú gépjárművekkel kapcsolatos ügyek estében kijelenthető: az EPC cégcsoporttal történő együttműködés folyamatos, gyors, zökkenőmentes és hatékony. A parkolási eseteket kéthetes intervallumokban küldjük meg elektronikus felületen a cégnek, amely alapján (a gépjármű rendszáma, az eset adatai, fényképfelvételek) ismeretében tulajdonosi-üzembentartói adatlekérdezést végeznek, a kapott adatoknak megfelelően fizetési felszólításokat küldenek az illetékes részére, a befizetéseket kezelik és rendszeres elszámolással, egyeztetéssel élnek felénk a befolyt összegeket illetően, valamint a hozzájuk érkezett beadványok, panaszok vonatkozásában is. Hozzátette: a szerződéskötés kezdetén kéthetente mintegy 70-80 külföldi rendszámhoz kapcsolódó esetet küldtünk az EPC felé, ez a szám mára 30-40 esetre csökkent. Köszönhető ez az információáramlásnak, elterjedt ugyanis, hogy Kecskeméten be tudjuk hajtatni a külföldi rendszámú gépjárművek esetében kiszabott pótdíjakat is, ezáltal a jegyvásárlási, fizetési hajlandóság megnőtt. 

Az EPC Cégcsoport a Magyarországon bejegyzett gépjárművek vonatkozásában is végezte a parkolási pótdíjak teljes körű behajtását. Az EPC Cégcsoporttól referencialistát kértünk azokról a cégekről, akikkel az elmúlt években szerződést kötöttek a Magyarországon bejegyzett járművekkel kapcsolatos behajtási eljárásokra. A referencialista 11 céget tartalmazott, melyek mindegyikével felvettük a kapcsolatot. A kapott visszajelzéseket összevetve, elemezve megállapítottuk, hogy az elégedettség az EPC Cégcsoporttal történő együttműködés tekintetében maximális a cégek részéről. Természetesen a megbízási szerződés megkötése előtt több behajtást végző társasággal felvettük a kapcsolatot, azonban ezek a cégek mind sikerdíjért dolgoznak, ezért döntöttünk az EPC mellett.

A magyarországi járművek esetében kiszabott pótdíjak behajtására történő szerződéskötés szerint az EPC felénk, mint megbízó felé semmiféle eljárási, ügyintézési költséget nem támaszt, nincs a működésüknek havi/éves stb. díja. A korábban náluk keletkezett adatlekérdezési, levelezési, ügyintézési költséget teljes mértékben áthárítják az adósra. A megbízó felé – jelen esetben felénk - a befizetett pótdíj összegének 100 %-a továbbításra kerül, abból nem vonnak le. Nincs sikerdíj sem a külföldi, sem a belföldi gépjárművek vonatkozásában, mindezek mellett a peres eljárásokban, valamint a végrehajtások és egyéb behajtási eljárások költségeit is ők fedezik.

Csikós Imre hangsúlyozta: A megbízási szerződés megkötése óta nagymértékben csökkent az ügyintézők leterheltsége, ugyanis korábban a behajtáshoz kapcsolódóan 5 fő munkavégzésére volt szükség ahhoz, hogy napi szinten kezeljék, mozgassák az állományt, nyilvántartsák a költségeket, kintlévőségeket, térüléseket, az ügyfelekkel kapcsolatot tartsanak, közjegyzőkkel, végrehajtókkal együttműködjenek. Az EPC-vel történt szerződéskötést követően 3 fő az, aki kapcsolatba kerül a behajtási eljárásokkal, de csupán adatküldési és egyeztetési, valamint könyvelési feladatok kapcsán időszakosan.

A cég adatai: 

Az EPC Hungary Kft. (székhely: 1149 Budapest, Angol u. 77.), az Euro Parking Collection plc (89-93 Shepperton Road, London, N1 3DF, Egyesült Királyság) és a Contractum Limited adósságbehajtó cég (89-93 Shepperton Road, London, N1 3DF, Egyesült Királyság) - együttesen EPC Cégcsoport.