Az OLAF-nál a volt bács-megyei ügyészi szóvivő

2023 május 9
Megosztás

Nemzetközi karriert fut be a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség korábbi csoportvezető ügyésze és szóvivője: Schmidt Gábor. 

Bajáról került Kecskemétre, a megyei főügyészségre. Ő tartotta azt a nevezetes nemzetközi sajtótájékoztatót a járásbíróság épülete előtt abban az elhíresült ügyben, amelyben az embercsempészek 71 menekült fulladásos halálát okozták egy olyan hússzállító teherautóban, amelynek rakterében nem volt megfelelő szellőztetés. A teherautó Kecskemétről indult a déli határhoz, ahol felvette utasait, majd Ausztriának vette az irányt. A sofőr itt észlelte, hogy a belülről nyithatatlan rakterű autó utasai már nem élnek, ezért az út szélén hagyta a járművet és elmenekült. Összehangolt nemzetközi nyomozás során fogták el a tetteseket és ítélték el őket. 

Schmidt Gábor több ilyen nemzetközi ügy nyomozásában részt vett, majd hat hónapot töltött kiküldött  nemzeti szakértőként az Eurojust magyar nemzeti szekciójánál.

Jelenleg az OLAF szóvivői hálózatának magyar tagja.

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) alapvetően olyan beruházásokat vizsgál, amelyekhez az Európai Unió támogatást adott. Vizsgálatuk adminisztratív, ez azt jelenti, hogy a beruházás teljesítése során keletkezett iratokat nézik meg, ellenőrzik, hogy a nyertes a pályázat feltételeinek megfelelt-e, a pénz felhasználása során a szükséges dokumentációkat benyújtották-e, a határidőket tartották-e stb.

A vizsgálatuk során megállapíthatják, hogy minden rendben volt, vagy, hogy voltak hiányosságok. Ez utóbbiak lehetnek adminisztratív jellegűek, tehát olyanok, amelyeknél bűncselekmény gyanúja ugyan nem merül fel, de nem volt szabályos a felhasználás, illetve olyanok is, amelyek alapján esetleges nyomozás lehet szükséges, annak megállapítására, hogy történt-e bűncselekmény. Ez utóbbiak esetében az OLAF igazságügyi ajánlást küld az érintett tagállam részére.

De mit is jelent ez az igazságügyi ajánlás, erről beszél Schmid Gábor.