Bezárt a 18 éves kecskeméti Fáklyás Pince

2024 jan 16
Megosztás

A legnagyobb látogatottságú közösségi oldalon tette közzé a Bagatell Étterem, hogy a magas bérleti és bérköltségek miatt 14 év után bezárja az éttermet.

Kevesebb visszhang követte viszont azt, hogy 18 év után a Fáklyás Pince sem fogad már vendégeket.

Üzletvezetője, Puskás József, ráadásul el is költözik Kecskemétről és a bezárásról markáns véleménye van: nem rágódik azon, hogy emelkednek a bérek, mert azok nem állnak meg, hisz mindenki többet szeretne keresni. Az emelkedő költségek mellett városspecifikus dolgokat is megpendít.

Kinek nagyobb a…?

Véleménye szerint a kecskeméti vendéglátás sajátos, mert a hírös városi vendéglátásba fektetők úgynevezett: ki tud több pénzt elverni egy étterem nyitására játékot játsszák egymásnak, sok esetben még a szakmaiságot is félre téve, pontosabban, ezek a szempontok nem is szerepelnek a koncepciójukban. Mindeközben a világunk radikálisan változik, a tapasztalata szerint az étterembe járók egy kihalófélben lévő generáció, a 40 pluszosok korosztálya lett. 

Hozzátette: a külcsínbe fektetett energiának az az ára, hogy amit gasztronómiának nevezünk, egyre csak fejlődik vissza, mert ugye a pizza és hamburger sztárolásával, legyen az bármenyire is minőséginek mondott, nem a gasztrokultúra fejlődik. 

Ezek mellé pedig trendi lett a házhoz rendelés —pontosabban a Covid - járvány zárlati időszaka óta a fiatalok nagy többsége nem szokik le róla -, magyarán elkényelmesedtek. Ehhez pedig nem kell éttermet fenntartani, optimálisabbak a külvárosi épületekben, raktárokban, garázsokban dolgozó ételkiszállító vállalkozások. 

Eltűnik a készpénz

Aztán az egyre emelkedő járulékos költségek és a csökkenő vendégszám mellett eltűnt a készpénz, szinte mindenki kártyával fizet, a banki költségek közben meg csak nőnek, akár a beszerzési árak, az áram, a gáz. Egy dolog, az italfogyasztás viszont csökken, mégpedig radikálisan. 

A rendszeres ellenőrzések mellé pedig belépett a rendszerbe a NAV valóságshow, vagyis az NTAK rendszer, a hab a tortán pedig a turisztikai hozzájárulás, amely a forgalom 4 százaléka.