Bezárt Európa legnagyobb illegális cigarettagyára

2017 aug 17
Megosztás
cigarettagyártó gép

A Pest Megyei Főügyészség különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt emelt vádat 13 emberrel szemben, akik egy hatósági engedély nélkül működő cigarettagyár üzemeltetésében vettek részt Vecsés külterületén, több mint 200 millió forint jövedéki adó megfizetése nélkül.

2014 novemberében a nyomozás során ismeretlenül maradt személyek elhatározták, hogy Magyarország területén hatósági engedély nélküli cigarettagyárat hoznak létre. A tervük megvalósítására Vecsés külterületén, egy raktárcsarnokot szemeltek ki. A csarnokot fantomcégek útján kibérelték, és nekiláttak a cigaretta gyártásához szükséges gépsorok, berendezések, alapanyagok Magyarországra szállításához.

A cigarettagyár beindításához Bulgáriából toboroztak dohánygyártásban szakértelemmel rendelkező munkaerőt, mivel a gépsorok összeszereléséhez és üzembe helyezéséhez, valamint a cigaretta üzemi léptékű előállításához szakmunkásokra volt szükségük. A szakmunkásoknak általában 1.000,- eurós fizetést, valamint ingyenes szállást és ellátást kínáltak.

A bűnügy vádlottjai a cigarettagyárban dolgozó munkások és a munkafeltételek biztosításában közreműködő személyek.

Az engedély nélküli cigarettagyártás 2015 januárjában kezdődött meg.

A NAV nyomozói 2015 februárjában megjelentek az illegális cigarettagyárban, ahol 2,5 millió szál adójegy nélküli cigarettát és mintegy 12 ezer kilogramm vágott dohányt találtak és foglaltak le a

gépsorok mellett.

A vádlottak a lefoglalt dohánygyártmányok előállításához kapcsolódó jövedéki adó meg nem fizetésével a költségvetésnek összesen több mint 200 millió forint vagyoni hátrányt okoztak.

A Pest Megyei Főügyészség különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettével vádolja a vádlottakat, akiknek bűnösségéről a Budapest Környéki Törvényszék fog dönteni.