Elítélték Király képviselő nagyobbik lányát

2023 feb 15
Megosztás

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás büntette és más bűncselekmények miatt indult egy húsz vádlottas büntetőügy januárban a Kecskeméti Törvényszéken.

A számlagyáras per III. rendű vádlottja Király Józsefnek, a Bács-Kiskun Megyei MSZP elnökének és a kecskeméti ellenzék oszlopos tagjának 44 éves lánya.

A vád szerint a hölgy egy kecskeméti székhelyű, már felszámolás alatt álló, fő profilja szerint reklámügynöki tevékenységet végző kft. ügyvezetője volt. 

A cég 2015 és 2017 között több mint kettőszáz millió forint árbevételre tett szert, miközben az ÁFA bevallásai nullásak voltak. 

Ennek okán 51 millió 346 ezer forint kárt okozott a költségvetésnek.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség a nőt különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűn, bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás bűntettével, mint bűnsegédet, valamint 5 rendbeli jelentős vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás bűntettével, mint bűnsegédet vádolta meg, amelyek büntetési tétele 5 évtől 15 évig terjedő szabadságvesztés.

A nő a tárgyaláson elfogadta a mértékes ügyészi indítványt, lemondott a tárgyalás jogáról, teljes körű beismerő vallomást tett és elismerte a bűnösségét.

Vallomásának lényege: bár ügyvezetője volt a cégnek, annak tevékenységében nem vett részt. Azt lényegében a barátja végezte, aki a céget is alapította. Az ő feladata a szerződések aláírására és a számlák kitöltésére korlátozódott. Amikor a barátja megkérte, akkor pénzt vett fel a cég számlájáról, amit minden alkalommal átadott a férfi részére, vagy annak, akit a barátja megnevezett.

A törvényszék, dr. Hadnagy Ibolya vezette büntetőtanácsa, értékelte az együttműködését és a beismerését, ezért a nőt 2 év börtönre, végrehajtásában 5 évi próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte, továbbá 5 évre eltiltotta gazdasági társaság vezető tisztségviselésének a gyakorlásától, és e mellett 450 ezer forint pénzbüntetést róttak ki rá.

Az ítélet jogerős.