Értékként kell használni a vizet

2024 feb 22
Megosztás

Múlt év végén jelent meg az energiaügyi miniszteri rendeletet, amely szerint január 1-től országosan egységessé válnak a vízdíjak a nem lakossági felhasználók számára. A rendelet szerint nettó 576 forint lesz köbméterenként a fogyasztásarányos ivóvíz díja, illetve nettó 881 forint lesz a szennyvízelvezetés díja. Ezek mellé bejön egy alapdíj is, amely az átfolyási átmérőtől függően az ivóvíz esetén havonta 841 forint és 609 ezer forint között, a szennyvíz esetén havi 1661 forint és 1 millió 204 ezer forint között mozog. Egy másik rendelet azt is megszabta, hogy mely vízszolgáltatóknak mennyit kell egy új alap felé negyedévente befizetniük, és melyek kaphatnak abból kompenzációt, illetve az alap kezelője mennyi pénzt fordíthat legfeljebb évente a víziközművek fenntartására.

Kétségtelen, a vállalkozói szféra, főleg a nagyobb vízfelhasználók nem örültek a rendeletnek, a vízszolgáltatók viszont pezsgőt bonthattak és 12 év befagyasztott árai után méltán koccinthattak a 2024-es évre.

Az új rendelet körüli hullámveréssel és annak szolgáltatói hatásairól kérdeztük Kurdi Viktort, a BÁCSVÍZ Zrt. elnök vezérigazgatóját, a Magyar Vízközmű Szövetség elnökét.

- Eljött végre a kánaán a BÁCSVÍZ Zrt. számára, vagy csak látszik a fény az alagút végén a legutóbbi energetikai miniszteri rendelet által?

- A realitások alapján úgy fogalmaznék, hogy a 2024 év a gödör aljáról történő határozott lépések megtétele  felfelé, amely érezhető lesz végre a munkavállalónik anyagi megbecsülésében és a gazdálkodási egyensúlyra való törekvés megvalósításában is.

A napokban lett elfogadva a BÁCSVÍZ Zrt. éves üzleti terve, amely szerint az eddigi éves 900 milliós bevétel az idén több mint 2 milliárd forint lesz.

- Ezek mind megvalósíthatóak a nem lakossági fogyasztók vízdíjemeléséből?

- Természetesen nem lesz elég ez a  pluszbevétel, mert nekünk is jelentősen megnövekedtek az indokolt költségeink és a rezsiáraink. Ezt látta a kormány, ezért beletesz az ágazat kiegyenlítő alapjába még 80 milliárd forintot, amelyből 300 millió forinttal a BÁCSVÍZ Zrt. is részesül negyedévente.

- Akkor jut végre pénz a várva várt vezeték-rekonstrukciókra?

- Igen, de ebben egy új hozzáállást is elvár a miniszer a szolgáltatóktól, mondván, ezt a pénzt nem a túlélésre adják, magyarán,  ne csak az aktuális csőtörést  orvosoljuk, hanem rendszerben, átfogóan, költséghatékonyan, előrelátóan gondolkodjunk, mert ha az érintett utca, vagy útszakasz megérett a csőcserére, akkor már ne egy ponton javítsunk, hanem az egész szakaszt cseréljük le és erre legyen is meg a költségkeret.

- A 12 év alatt felgyülemlett tennivalókhoz nem lesz egyszerű hozzányúlni, gondolom ezt is meg kell tervezni?

- A műszaki szükségesség alapján napokban állítjuk össze a terveket, mivel a fenntartási alap játékszabályai is most döltek el.  Tény: komoly feladataink vannak a nagy átmérőjű csövek felújításában és takarításában. A célunk, hogy minél kisebb felszíni rombolással végezzük ezeket a feladatokat, mert az nem csupán költséghatékony, hanem lakosságbarát is.

- Miként fogadta a vízdíjemelést a vállalkozói szféra, vannak e már visszajelzések?

- Általános tapasztalat, hogy ha például egy vendéglátós, vagy egy fodrász reálisan építené be a vízdíjemelést az áraiba, annak néhány ezrelékes áremelkedést kellene jelentenie, miközben erre hivatkozva lényegesen nagyobb áremelést is meglépnek. Azok, a főként élelmiszeripari vállalkozások, amely jelentős mennyiségű vizet felhasználnak saját vízbázisú kúttal rendelkeznek, így őket a vízdíjemelés nem érinti.

- A fürdőket, strandokat viszont érzékenyen érinti a vízdíjemelés.

- Kétségtelen, nekik ebben az évben el kell majd gondolkozniuk azon, hogy milyen vízspórolási technikákat, illetve alapdíj-csökkentési praktikákat tudnak majd  alkalmazni.

- Szóval a rendelet új szócikket is eredményezett a Magyar Értelmező Kéziszótárban: az alapdíjcsökkentési praktikát.

- Kétségtelen, vannak lehetőségek, mert az alapdíj függ a befolyó átmérőjétől és jellemzően a rendszerváltás előtt ezeket a csöveket, úgymond, előrelátó módon túlméretezték. Viszont a rendszerváltás után sok üzem, gyár, ipartelep feldarabolódott, a legtöbbjük a gyártás, az előállítás folyamán nem is használ vizet, ezért felmerülhet a keresztmetszet csökkentése.

De e mellett maga a vízfelhasználás is lehet pazarló, ezt is át kell gondolniuk a vállalkozásoknak: egyszerűen meg kell tanulniuk értékként tekinteni a vízre.

Az idényfelhasználók számára pedig felmerül a szüneteltetés lehetősége, amelynek a vízaknában történő ki és bekötése esetleg még mindig jóval kevesebb költség, mint a holt időszakban is fizetendő alapdíj.

- A túlméretezett átmérők cseréjét igény szerint el tudja végezni a BÁCSVÍZ Zrt.?

- Természetesen, piaci alapon,

de ennek igényét nem elég csak bejelenteni, hanem ezt egy szakmérnöknek számításokkal kell alátámasztania, továbbá a katasztrófavédelemtől is szükséges hozzájárulás, hogy számukra a keresztmetszet-csökkentéssel elegendő lesz e a vízhozam egy esetleges oltás biztosításához.