Esküvő kevesebbszer, nászút többször hiúsult meg a COVID miatt

2021 okt 15
Megosztás

2020 januárja óta minden tizedik pár kihagyta a nászutat és nem is tervezi pótolni, ötödük bizonytalan ideig még nem megy – derült ki a Szallas.hu friss felméréséből. A külföldi úti célok közül Horvátország, Görögország, Törökország és a Maldív-szigetek vonzotta a legtöbb szerelmes párt. A hazai települések közül Siófok, Hajdúszoboszló és Visegrád volt a legnépszerűbb a nászutasok körében. Minden második friss házas másik úti célt választott volna, ha nem szólt volna közbe a COVID.

A 2020 januárja óta napjainkig házasságot kötő párok tíz százaléka a COVID-19 járvány miatt kihagyta a nászutat és nem is tervezi pótolni azt a Szallas.hu friss felmérése szerint. Ötödük bár menne, de bizonytalan ideig még nem mer az utazással tervezni. Akinek viszont nem kellett lemondania az álom útról, sok esetben ők is kompromisszumokra kényszerültek: minden második pár ugyanis másik úti célt választott volna, ha nem szólt volna közbe a COVID. Közülük többen távolabbi, egzotikus térségbe repültek volna szívük szerint. „Természetesen azért jócskán akadtak olyanok is, akik elutazhattak – fűzte hozzá Trepess Beatrix, a Szallas.hu PR-menedzsere. – Kétharmaduk belföldi, negyedük külföldi színhelyet választott, 7 százalékuk pedig mindkettőt.”

Siófok a nászutasok körében is befutó volt

A külföldi desztinációk közül Horvátország (30,8%), Görögország, Törökország és a Maldív-szigetek (mindegyik 15,4%) vonzotta a legtöbb párt. A hazai úti célok között ugyan nagy a szórás, de minden tizedik pár Siófokra ment.  A friss házasok 8 százaléka Hajdúszoboszlót, 5 százaléka Visegrádot választotta. A kedvező ár, a lemondási díj nélküli foglalási lehetőség, az ellátás (legalább félpanzió) és a wellness-szolgáltatások bizonyultak a helyszínválasztás vezető kritériumainak. Minden ötödik nászút 10-12 ezer forintba került éjszakánként egy főre.

A leggyakoribb programok a városnézés és látnivalók felfedezése, a természetjárás és kirándulás, a strandok és éttermek felkeresése voltak. A párok negyven százaléka 4 csillagos szállodát választott, ötödük apartmant, 13 százalékuk vendégházat. A házasságkötők ötöde ötcsillagos szállodában töltötte a nászéjszakát. „Minden ötödik pár kért nászutas lakosztályt vagy csomagot, esetleg speciális romantikus bekészítést” – árulta el a PR-menedzser.

A nászutat a párok 70 százaléka magának fizette, a friss házastársak tizedének a család is segített, és ugyanennyi azoknak az aránya is, akik az esküvőre ajándékba kapott összeget fordították a nászútra. A járvány leginkább az úti cél választásában nyomta rá bélyegét a nászutakra.

Álomesküvő helyett rémálom esküvő? Elhalasztások, visszamondások, maszkviselés

A házasuló felek aggodalmai közül a leggyakoribb az volt, hogy egyáltalán meg lehet-e tartani majd az összejövetelt, kell-e kötelező jelleggel a védettségi igazolvány, mekkora létszámmal tervezhetnek, szükséges-e maszkot viselni, és nem utolsó sorban eljönnek-e a vendégek. A 2020 januárja óta esküvőt tartó párok közel harmadának csupán a vendégeik 10 százaléka mondta vissza részvételt. De minden tizedik esetben a vendégek 11-15 százaléka visszakozott, és az esküvők 5 százalékában minden 5. meghívott lemondta a részvételt. De volt olyan is, aki attól rettegett, nehogy pont az esküvőjén fertőzzék meg egymást a vendégek. A járvány hatása leginkább úgy csapódott le, hogy a tervezettnél szűkebb körben kellett megtartani az esküvőt, vagy épp a szertartásra sort kerítettek, de a lagzit elnapolták. Sokan kiemelték, hogy a testi kontaktusok minimalizálódásában érezték leginkább, hogy jelen van a vírustól való félelem, nem volt ölelkezés, puszilkodás. 80 százalékuknál egyébként az eredeti időpontban lett megtartva a nagy nap, 13 százalékuk elhalasztotta, 5 százalékuk ugyan meg tudta tartani a tervezett évben, csak épp rendhagyó módon hétköznapi dátumon. A friss házasok kétharmadának tapasztalata szerint a szolgáltatók rugalmasabbak voltak a helyzetre való tekintettel.

A kiszabadulási élmény sok esküvőn megmutatkozott, ugyanis a vendégek zömének pont a lagzi volt az első buli élmény a korlátozások után. Jó magyarhoz híven, erre is koccintottak az ifjú pár egészsége mellett, amiből akadtak kellemetlenségek másnap.

Minden második pár megjelölte, hogy pénzt kér bármilyen ajándék helyett, 5 százalékuk pedig kifejezetten kérte, hogy ne adjanak semmit. De azért akadtak vicces kedvű ajándékozók a násznép soraiban. Volt olyan, aki nemiszerves bögrével lepte meg az ifjú párt, de akadt olyan is, aki „Ki megy el a végén?” társasjátékot adott. Voltak viszont, akik utazást ajándékoztak a pároknak, és egy kecske is gazdára lelt a friss házasok körében.

A felmérésben arra is kíváncsiak voltak, vajon más pároknál is felmerült-e Jennifer Lopez neve sztárfellépőként.  Többen egyébként nem hívtak volna meg hírességet, de akik eljátszottak a gondolattal, ők Rúzsa Magdit, Nótár Maryt, a Halott Pénzt és a Bagossy Brotherst hallgatták volna meg a nagy napon.