A hazai tradíció kalandos borásza a kecskeméti DiVino-ban

2017 nov 27
Megosztás
Wille-Baumkauf Stefán

Egy fiatal, tetterős és elszánt fiatalember miért nem hagyja el Magyarországot és kezd el karriert Európában, amikor a magyar mellett anyanyelvi szinten beszéli a németet is, mivel ott született, hát ez bizony izgalmas kérdés. Hofi Gézát idézve biztosan kalandvágyból maradt idehaza. 

Wille-Baumkauff Stefán fiatal borászt megismerve nem kétséges, hogy szereti a kalandos, mozgalmas hazai életet, de nem lehet kétséges az sem, hogy hűséges a szerelemben, mert aki Tokajban próbál borszerencsét, abban nagy a tisztelet és a teljes odaadás, hiszen ennek a sokat megélt borvidéknek igazán súlya van az Európai kultúrtörténelemben.

A Wille-Baumkauff család az abaújszántói Pendits pincét működteti, ráadásul a tradíciók tisztelete mellett védjeggyel igazolt biogazdálkodást folytatnak, hogy minden még nehezebb legyen, szóval se gép, se vegyszer, csak elhivatottság, és mint már említettük: szerelem csordultig.

Kit ne tenne kíváncsivá egy ilyen borászfilozófia és életút?

Legutóbb Wille-Baumkauff Stefán tartott fogadóóárt a kecskeméti DiVino-ban, hogy ízleljük meg végre azt, amiről csak a históriás énekekben hallottunk.

Stefán tényleg lehengerlő figurája a hazai fiatal borászgenerációnak, de nem csak a személyisége, a borai is mások kicsit, mint a patinás elődöknek. Az első boruk a fogadóórán ugyanis egy secco volt, méghozzá rosato, ami így nagyon messze áll a hagyományos Tokajtól. Röviden egy Pinot Noir gyöngyözőbort ihattunk a Pendits pincétől, de ami lényeg, jó volt, lágy, izgalmas fajtajegyek jegyek, nem tolakvó gyöngyökkel és frissességgel.

Aztán persze jött a klasszikus Tokaj, a furmint, amellyel azért mindenkinek meg kell birkózni, nem csak hegyalján, hanem a hazai fehérboros piacon is. A Pendits nagy előnye ebben a küzdelemben, hogy a 2013-as Krakó nagyon kevés levegőztetés után egy jól iható-élvezhető, mértéktartó Furmint.

Az est csúcspontjául egy fiatal hárslevelűt tett a házigazda, amelytől egy kicsit tartott a férfinép, hiszen desszertborba hajlónak tűnt az este további folyása, de pánikra semmi ok nem volt, mert a bor meglepetés erejével hatott, a maradék tekintélyes cukor ellenére is megőrizte a száraz alapú fajtajelleget. Könnyed játékos, úgymond pajkos bor ez, amit egy mindig vidám borász egész estés fogadóóráján végig lehetett kortyolgatni.

És persze fogadóórák decemberben is!

DiVino Borbár

Kecskemét, Kéttemplomköz 14.

Nyitva: Kedd-Szombat 16.00-24.00

http://www.junibor.hu/

 https://www.facebook.com/divinokecskemet/