Japán italok kóstolása és kultúrtörténeti kalandozás

2017 dec 4
Megosztás
szaké

A napokban a japán tradíciók  iránt érdeklődő hölgyek és urak gyülekeztek, majd foglaltak helyet a Hotel Három Gúnár  Kodály Zoltán nevét viselő termében. A nagy érdeklődésre való tekintettel egymást követő két csoportban zajló rendhagyó „foglalkozás” témája a japán italkultúra múltjának és jelenének megismerése volt  hiteles szakmai képes előadás, amelyet természetesen kóstoló tett teljessé. Az ez évben  alapításának jubileumát ünneplő  Magyar – Japán Baráti Társaság elnökségének javaslatára először a kecskeméti kört kereste meg  ajándék-programjával egy,  fél évszázaddal ezelőtt alapított, japán  fogyasztási cikkek forgalmazásával  tíz éve foglalkozó   neves cég vezetése. 

Vörös Attila kereskedelmi  igazgató személyesen tartotta meg az élvezetes képes prezentációkat s vonta be  együttes  ismeret-gyarapítás céljával az egyre oldottabb hangulatú közönséget. Szokások: illem, viselkedés, az asztali együttlét hagyományos és mai módozatai, táj-ember-ízvilág sajátosságai és az előítéletek újabb lehántása,- ez volt a hangulatos és jó kedélyű est hozadéka, amely természetesen a mértékletes italfogyasztás kultúrájának népszerűsítését is szolgálta egyben. A Kecskemét-Aomori Magyar-Japán Baráti Kör által szervezett szombati est végén a résztvevőkre tekintő Kodály Mester sem lehetett elégedetlen, tiszta és szabatos magyar nyelven bemutatott,  az ünnepi előkészületekhez illően s barátivá nemesedett hangulatban kínált  mesteri italok szolgálták a szaké (és társai) „szent szellemét”.

 - kvj -

fotók: KABK Archívum