A kereszténység Európa és a világ értékes része

2024 már 29
Megosztás

Húsvét, Krisztus feltámadása a kereszténység legfontosabb ünnepe. Az Soli Deo Gloria (SDG) Alapítvány által készített felmérés szerint a magyarok többsége úgy látja, a kereszténység hasznos, létezése elengedhetetlen szerepet tölt be Európában. Bartal Tamás, a kutatást készíttető civil szervezet elnöke szerint miközben Európában erősödnek a keresztényellenes hangok, terjed a vallástalanság, a magyarok többsége igenis hisz a kereszténység erejében. 

Az SDG Alapítvány reprezentatív kutatása alapján a magyarok 66 százaléka hisz Istenben vagy valamilyen isteni, természetfeletti erőben, 13 százalékuk bizonytalan ebben a kérdésben, és csak 21 százalék zárja ki teljesen Isten létezését. Az összes megkérdezett relatív többsége (38%) a keresztény tanítások szerinti Istenben hisz. 

A többség úgy véli, a kereszténység az európai kultúra elválaszthatatlan része (66%), fontosabb más vallásoknál Európában; létezése inkább jó, mint rossz a kontinens és a világ számára. Emellett a megkérdezettek úgy látják, a kereszténység sokat gyengült az elmúlt évtizedekben és jobban meg kellene, hogy feleljen a kor kihívásainak. 

A válaszadók 31 százaléka szerint Európának több kereszténységre lenne szüksége, 32 százaléka szerint annak mértéke megfelelő, és csak 13 százaléka gondolta azt, hogy kevesebb kereszténység kellene, hogy legyen. A magyarok a keresztény embert erkölcsösebbnek, családcentrikusabbnak, megbízhatóbbnak, boldogabbnak és szorgalmasabbnak látják, viszont kevésbé szabadnak, nyitottnak és újítónak, mint az ateistákat. A kutatásban szereplők 72%-a mondta azt, hogy léteznek keresztény értékek, 11% szerint nincsenek ilyenek, a többiek nem tudtak erre válaszolni. A megkérdezettek 52%-a tudott is mondani keresztény értéket. A legtöbb említést a szeretet, az erkölcsösség, a jóság vagy jóindulat, az együttérzés, a családközpontúság kapták.

Bartal Tamás, a kutatást készíttető civil szervezet elnöke szerint miközben Európában erősödnek a keresztényellenes hangok, terjed a szekularizmus, a magyarok többsége igenis hisz a kereszténység erejében. 

A magyar társadalomra nézve reprezentatív, online kutatást a Soli Deo Gloria Alapítvány készítette a 18 évesnél idősebb lakosság körében 500 fő megkérdezésével.