Korrupt rendőröket nevezett meg a Silver-ügy koronatanúja

2023 dec 9
Megosztás

Aktív rendőrök simították el a gyilkosságot 23 éve, amikor  a kidobók a sínekre fektettek egy előtte félholtra vert fiatalembert, akit később a vonat halálra gázolt - ez derült ki az őrző-védő cég vezetőjének a vallomásából. Elmondása szerint az áldozat egy helyi autótolvaj banda tagja volt, akik ellopták a Silver egyik tulajdonosának autóját. Az egykori igazságügyi orvosszakértő viszont kizártnak tartotta, hogy az áldozatot viperacsapások érték volna a fején, mielőtt a vonat tolólapja betörte volna a koponyáját.

Folytatódott a 23 évvel ez előtti Silver diszkó mellet történt vonatgázolásos haláleset büntetőpere a Kecskeméti Törvényszéken. Mint arról már korábban beszámoltunk, a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség két egykori kidobót vádol azzal, hogy viperával bántalmazták, majd a sínekre helyezték későbbi áldozatukat. Csütörtökön az ügy koronatanúja, az egykori őrző-védő cég ügyvezetője tett vallomást, aki három éve beszélt először a rendőröknek a húsz évvel ez előtti tragédia hátteréről.

- Több rendőr ragaszkodott ahhoz, hogy én és a csapatom legyen az őrzővédő az 1999-ben nyílt a Club Silverben. Nem szeretném ezeket a rendőröket megnevezni, de  a hatóságok pontosan tudták, hogy én soha nem mentem a tudatmódosító szerek közelébe, ezért biztosak voltak benne: távol fogom tartani a drogokat a diszkótól.

E mellett a diszkót tulajdonló jó módú család is ragaszkodott az én személyemhez, biztonságosabban érezték magukat, mert sokan nehezteltek rájuk, hogy én kaptam ennek az óriási szórakozóhelynek a védelmét - kezdte a tanvallomását pénteken a Kecskeméti Törvényszéken a klub őrző-védőinek egykori  főnöke. 

Pisztolycső és ukrán rendszám

A koronatanú elmesélt egy történetet, miszerint egy ukrán rendszámú fekete dzsip randalírozott a parkolóban és az ablakából rájuk szegeztek egy pisztolycsövet, ugyanez a jelenet megtörtént egy kicsivel messzebb is, amikor diszkó rendőri biztosítását végző kommandósok főnökére fogtak fegyvert ugyanazok. A volt kommandós mondta neki, hogy nem ukránok, hanem a kecskeméti S és bandája ült a dzsipben.

Az őrző védők főnöke azt monda: S Kecskemét egyetlen autótolvaj bandájának a főnöke volt, egyszer a Silvert tulajdonló család egyik tagjának az autóját is ellopták, én hoztam vissza Belgrádból - tette hozzá.

Kizártnak tartotta, hogy más városból származó tolvaj banda vitte volna el ezt az autót. Hangsúlyozta: akkor én mondtam a fiúknak, hogy ha a S-ék emberei bejönnek a diszkóba, egy két pofon társaságában nyugodtan kidobhatják, az sem lenne baj, ha a tulajdonos is látná. (Egy korábbi tanú vallomása szerint síneken elhunyt fiatalember S-nek dolgozott).

Lecsapták az autótolvaj emberét

Kiderült - bár 23 éve nem ezt vallotta - az ominózus estén nem tartózkodott a Silverben, hanem a barátnőjénél aludt. Vasárnap kora reggel látta, hogy a fő kidobója, a per első rendű vádlottja, többször kereste és sürgősen a Silverhez hívta.  

A kidobó ekkor azt mondta neki:  lecsaptam S emberét, leütöttem, hátulról. Viperával ütöttem meg, nem tudott felállni.

- Hívtatok mentőt? - kérdeztem.

- Nem lehetett, a Gágával ( az egyik, 2009-ben elhunyt kidobó beceneve) hátra vittük a vasúthoz a fűbe.

Ezt követően odajött hozzám a szervezett bűnözés elleni osztály nyomozója K, aki elmondta, hogy elütött a vonat itt egy embert, bemegy a rendőrségre megnézni, hogy mit írtak a naplóba, mi az ügy minősítése.

A koronatanú még aznap délelőtt újra találkozott K. nyomozóval, valamint Z. nyomozóval is, aki szintén a szervezett bűnözés elleni ügyosztályon  dolgozott, aki azt mondta nem kell idegeskedni, mert államigazgatási eljárásban vizsgálják az ügyet, az idegenkezűséget kizárták. Z nyomozó arra kért, hogy kegyeleti okokra hivatkozva ne nyilatkozzak, a diszkó tulajdonosának meg van egy bulvárújságíró haverja, akinek ad egymillió forintot és nem fognak írni az ügyről.

Gyilkosok, megöltétek a fiamat!

A következő hétvégén  azonban azt láttuk, hogy plakátokkal ragasztgattak a Silver falára, amelyekre az  volt írva: gyilkosok, megöltétek a fiamat! 

Ekkora fel akartam mondani a Silverben, de a tulajdonosok nem engedték - mondta a tanú. 

Mivel én sokat aggályoskodtam, az államigazgatási eljárásban történt kihallgatások után mindenkit elengedtek a rendőrök, kivéve engem.  Súlyos testi sértés gyanújával őrizetbe vettek, miközben senkit sem ütöttem meg. Éjfél körül nyílt a fogdaajtó, hogy visznek kihallgatásra. A fogdában figyelmeztettek a többiek, ne menjek, mert el fognak verni. Gyanús volt, mert a folyosó végén K nyomozó állt, aki a liftben levette rólam a bilincset és kisétált velem a rendőrségről. Akkor elmentünk az első rendű vádlotthoz, ahol ott volt Z nyomozó. Ez a rendőr megkérdezte tőlem: hogy tetszik az új szobám és mit vallottam az ügyben a rendőrségen?

- Ti ezt biztosan jobban tudjátok, hisz már olvashattátok! - válaszoltam.

Másnap elengedtek, majd néhány nap múlva a Silverhez közeli gyorsétteremben újra találkoztam a két nyomozóval, ahol volt egy másik féri is, akit nem ismertem. Kiderült: ő volt az ügy igazságügyi szakértője, aki elmondta, hogy emberi erőt kizáró sérülés, vagyis a vonat okozta az áldozat halálát.  Hozzátette: Gágá később azt mondta nekem: az áldozat a diszkóban lehányta az első rendű vádlottat, aki ellökte magától és a feje neki csapódott a beton virágládának, majd a földön maradt, ekkor vitték hátra a fűbe.

Vallomása mindenképpen érdekes csavar az ügyben, mert a vád szerint az első és a másodrendű vádlott vitte hátra a sínekre a fiatalembert, nem pedig Gágá becenevű kidobó, mint azt vallomásában állította.

Még egy diszkóbaleset

Kiderült: a per első rendű vádlottja nem túl jó viszonyt ápol egykori főnökével. Volt ugyanis a Silver ügy után néhány évre egy másik eset is, amikor a helyi pláza tetején lévő diszkóban inzultálták a koronatanú lányát és annak barátnőjét. Ekkor az első rendű vádlott arra kért, hogy szeretné ezt az ügyet ő elintézni - mondta a tanú a bíróságon. Később az első rendű vádlott elverte az érintett férfit, de más került az ügyben börtönbe súlyos testi sértés bűntettében.

Ezt az ügyet is Z nyomozó intézte egy hamis hangfelvétel segítségével, amelyben kimentették az első rendű vádlottat, aki akkor azt mondta neki, hogy ő nem mehet börtönbe.

Kérdeztem is tőle, mondta a koronatanú, a vonatos ügytől félsz? - mire az első rendű azt válaszolta: azt sohasem fogják tudni bebizonyítani.

Volt e vádalku?

A vádlottak védői a vádalku lehetőségét firtatták. Szerintük az őrző-védő cég vezetője azért vallotta ezt a vonat által elgázolt fiatalember ügyében, hogy az orgazdasági büntetőügyéből kimeneküljön. Ezt  a koronatanú cáfolta, mondván, nem kötöttek vele semmiféle vádalkut. Hozzátette: vádalkut épp az első rendű vádlottal kötött a hatóság egy korábbi ügyében, amelyben  a vádlott eltett tízmillió forintot, engem meg elítéltek 2 év 6 hónapra - mondta. 

Ezek miatt nem beszéltem eddig a Silver-ügyről, mert olyan szintű volt a rendőrségi összefonódás.

Hozzátette: amikor bevonultam az első rendű vádlott elment a feleségemhez Z nyomozó megbízásából és elkért tőle kétmillió forintot, hogy jobb helyet intéznek majd nekem, de persze ebből nem volt igaz semmi.

Kizártak a viperacsapások

A tárgyalási nap végén Balogh Sándor igazságügyi szakértőt hallgatta meg a bíróság, aki a 23 éve felboncolta az áldozatot.

Dr. Balogh Sándor, nem hisz a vád koncepciójában.

Elmondta: a közvélekedéssel ellentétben ezt az ügyet nem akarta senki sem a szőnyeg alá söpörni, sokakat érdekelt, nem egyszer referáltam belőle  a városi kapitánynak. Hozzátette: rutinboncolás volt, de annyiban kiemelt, hogy utasítottak, szóljak, ha esetleg az idegenkezűség gyanúja fenn áll. Továbbra is fenntartom, amit ott láttam, az volt a valóság. A sértett halálát vonatgázolás okozta.

Balogh szakértő fel volt háborodva azon, hogy több mint 20 év után, amikor az áldozatot exhumálták, akkor őt ebbe az eljárásba nem vonták bele.

Kiderült: a fizikus szakértő a maradványokból azt állapította meg, hogy a vonatgázolás által okozott koponyasérülés alatt ott vannak a vipera botütések nyomai. Balogh Sándor viszont erre azt mondta, ez nem életszerű. Nem lehet szinte azonos pontra ütni több alkalommal is viperával, továbbá a vipera által okozott sérülések bevérzéseket okoznak és megfestik a csontot, ennek pedig nem volt nyoma a sértetten, sőt, más bántalmazásnak sem. Ha lett volna, akkor azt azonnal jeleztem volna a feletteseimnek és kiléptünk volna az államigazgatási eljárás kereteiből és még egy szakértő bekapcsolódott volna az ügybe. 

Hangsúlyozta: mondtam a mostani eljárásban a nyomozóknak, egyszerűn próbálják meg a viperával az ütlegelést, nem fog menni, ahogy azt ők gondolják.

Lehetetlen, hogy  vipera által okozott bevérzéseket a vonat vissza tudná csinálni az ütközéssel - tette hozzá.

Czakkerné Pásztor Anita felidézte:  az őrző-védő cég vezetőjének vallomása szerint két nyomozó társaságában találkozott önnel a Silver melletti gyorsétteremben, ahol azt mondta, hogy nem idegenkezűség, hanem emberi erőt meghaladó erő okozta az áldozat halálát. A nyugdíjas szakértő erre azt válaszolta: elképzelhető, mert sokat járt abban az időben a környéken és a gyorsétteremben vette meg a reggelijét. Hozzátette, ha kérdezték válaszolt, és ebben semmi titok nem volt, az áldozat halálát a vonatgázolás okozta és akkor még élt, nem pedig holtan került oda, mert az is más boncolási eredményt hozott volna.