A Neumann János Egyetem a Cifra Borséta fő támogatója

2024 már 27
Megosztás

Harmadik alkalommal rendezték meg a Cifra Borsétát a kecskeméti Cifrapalotában, ahol több mint 400 résztvevő, 14 borvidék, mintegy 35 borászat és közel 150 féle bor szerepelt az eseményen. A rendezvény főtámogatója, a Neumann János Egyetem volt. A Neumann Lounge-ban,  egy exkluzív hangulatú társalgóban várta a vendégeket. 

Kecskemét egyik legszebb épülete, a Cifrapalota adott otthont idén is a harmadik alkalommal megrendezett Cifra Borsétának, ahol a szecessziós épület impozáns termeiben az ország vezető pincészeteinek borait és pezsgőit kóstolhatták végig a látogatók. 

Az eseményen főtámogatóként megjelenő Neumann János Egyetem nevében Dr. Palkovics András, a Kertészeti és Vidékfejlesztési Kar dékánja köszöntötte a megjelenteket. Elmondta, hogy a több mint 60 éves múltra visszatekintő kertészeti képzés történetében még soha nem jelentkeztek annyian erre a tanulmányi területre, mint az elmúlt három évben.

Azt is kiemelte köszöntőjében, hogy a Cifra Borséta kiállítói között három olyan neves borász is helyet kapott, aki a kecskeméti kertészeti karon végzett. 

A Kunsági Borvidék képviselője, a Gedeon Birtok tulajdonosa és borásza, Varga Árpád, a Neumann János Egyetem jogelőd intézményében végzett. Ma már 80 hektáron gazdálkodik, ötvözve a családban ellesett fogásokat, a felsőfokú tanulmányok során szerzett tudást és a személyes tapasztalatokat.

A Móri borvidékről érkező Miklós Csabi szintén a kecskeméti főiskola hallgatója volt.  Borászatában jelenleg 8 hektáron gazdálkodnak, és kilenc szőlőfajtával dolgoznak. 

Koch Csaba családja tíz generáció óta művel szőlőt a Hajós-Bajai borvidéken 150 hektáron, 40 fajta minőségi bort állítanak elő. Koch Csaba előbb agrármérnöki, majd szőlész-borász szakmérnöki diplomát szerzett a kecskeméti egyetemen. 

Az idei borsétán az egyetem egy játékba is bevonta az országosan ismertté vált szakembereket, ugyanis a három „Neumann-borász” nedűit sorsolják ki a pecsétgyűjtő játékban résztvevők között, és teszik majd közzé a nyertesek neveit az egyetem Facebook-oldalán.

A Neumann Lounge-ban izsáki pezsgőt kínáltak a vendégeknek, ami azért is érdekes, mert a pincészet pezsgőmestere, Tóth János szintén az egykori Kecskeméti Főiskola Kertészeti Karán szerzett diplomát, és jelenleg is az intézmény hallgatójaként fejleszti tovább tudását.

A Neumann János Egyetem szakértelmét és elkötelezettségét a szőlészet és borászat iránt mi sem mutatja jobban, mint hogy ennyi neves borász karrierje indult a kecskeméti intézményből. A Kertészeti és Vidékfejlesztési Kar most is egy fontos bázisa a szőlész és borász terület képzéseinek, ahova várják az érdeklődő hallgatókat.