Pénzmosással vádolják a Hírös Városért jelöltjét

2024 ápr 11
Megosztás

Nagyszabású korrupciós ügyben vádlott a kecskeméti Vancsura István, ügyvéd, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) a Demokratikus Koalíció  (DK) az LMP - Magyarország Zöld Pártja  alkotta Szövetség a Hírös Városért Egyesület önkormányzati képviselője, aki a júniusi, helyi választáson a  Máriavárost-Belvárost érintő körzetben indul. Az ügyészség hét év börtönt ajánlott tárgyalás nélkül Vancsurának, aki szerint a vád alaptalan, koncepciós eljárás zajlik ellene.

54 ember ellen emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség nemrégen, amelyben zömében pénzügyminisztériumi tisztségviselők  alkottak egy korrupciós hálózatot pályázatírókkal, projektmenedzserekkel, pályázó cégekkel, amelynek lényege az volt, hogy a minisztériumi alkalmazottak milliós kenőpénzekért intézték a nyertes pályázatokat, illetve a rájuk kedvező elszámolási ellenőrzéseket.

A vádlottak között feltűnik egy - korábban Momentumos, aki nagy perpatvar során távozott a fiatal pártból és jelenleg független -, kecskeméti önkormányzati képviselő, Vancsura István, ügyvéd, aki az első rendű vádlottal gyerekkori cimborák, mindketten Tiszaalpárról származnak. 

Az, hogy büntetőeljárás indult ellene ismert volt, mert két éve a Készenléti rendőrség házkutatást tartott a lakhelyén és az ügyvédi irodájában, majd kihallgatták a Központi Nyomozó Főügyészségen. 

Vancsurát pénzmosással vádolja az ügyészség. A vádhatóság szerint ő segédkezett  a pénzügyminisztériumi tisztségviselő korrupciós pénzének a tisztára mosásában, mivel ő szerkesztette annak a két lakásnak az adásvételi szerződését, amely a kétes eredetű forrásból származott és nem ellenőrizte le a nagy összegű készpénz eredetét. 

Továbbá ellenjegyzett egy olyan dokumentumot, amelyet a 108 millió forint legalizálására készítettek, miszerint az első rendű vádlott azt a nyugdíjas, korábban Tiszaalpáron fogorvosként dolgozó édesanyja gyűjtötte össze neki a hálapénzből. Mindezekért tárgyalás nélkül 7 év letöltendő börtönbüntetést ajánlott az ügyészség Vancsurának, akit emiatt az ügyvédi tevékenység végzése alól is felfüggesztettek.

Vancsura István a Hírösvénynek elmondta: alaptalan és koncepciós a vád ellene, de sajnos a magyar büntetőeljárási törvény szerint nem támadhatja meg a vádat, végig kell ülnie a tárgyalássorozatot, hogy megvédhesse az igazát, miközben alapvető tény és azonnal bizonyítható: nem jegyzett ellen olyan okiratot, amit az ügyészség állít. Hozzátette: miért kellett volna ellenőriznie a pénz eredetét, amikor erre nem ad konkrét utasítást az ügyvédi törvény, azt csak magas kockázat esetén lett volna kötelessége jelenteni, miközben a barátja és a családja jó módú és az is kiderül a vádiratból, hogy a korrupciós ügyről nem tudott semmi, ahhoz semmi köze nem volt.

Írásban kérdéseket küldtünk elektronikus úton a Szövetség a Hírös Városért Egyesület sajtócímére, amelyben megirttuk mi a vád Vancsura képviselő ellen az országos korrupciós ügyben. 

Megkérdeztük tudtak-e a Vancsura István ellen zajló büntetőeljárásról? Ha igen, ennek ellenére miért indították el a szövetség színeiben, mert ha elítélik, újraválasztása esetén nem lehet tovább képviselő és ez időközi választást von maga után.

A Szövetségtől azonban több nap elteltével sem kaptunk választ, ami azt is jelentheti, hogy nem nagyon találhattak más jelöltet helyette, ezért inkább bevállalják az egyesületre rossz fényt vető ügyet, illetve, nem bíznak Vancsura megválasztásában.

Cikkünk megjelenését követően az alábbi nyilvános nyilatkozatot tette a Szövetség a HÍrös Városért Egyesület:

“KÖZLEMÉNY

a dr. Vancsura István ellen indított büntető eljárással kapcsolatban

A Szövetség a Hírös Városért Egyesületet és az együttműködő ellenzéki pártokat dr. Vancsura István önkormányzati képviselő és képviselőjelölt már az ügy korábbi szakaszában tájékoztatta - az általa koncepciósnak nevezett, hamis és jogellenes vád alapján - ellene indult büntető eljárásról. A magyar büntetőjog biztosítja az ártatlanság vélelmét és mi hiszünk abban, hogy dr. Vancsura István a hivatkozott ügyben ártatlan, így bizalmunk töretlen az irányában.”