Regionális hulladékszolgáltatóba olvad a Kecskeméti VG Kft.

2017 jún 13
Megosztás
NHKV Zrt.

Rendszer- és szemléletváltás történik a hazai hulladékgazdálkodásban. Kezdődött azzal, hogy hulladékgazdálkodási tevékenységet kizárólagos önkormányzati tulajdonú cégek folytathatnak, illetve, a múlt évben megalakult a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) Zrt.

Az új rendszer egyik legalapvetőbb eleme, hogy jóval kevesebb hulladékgazdálkodási szolgáltató marad az eddigiekhez képest. Csak összehasonlításképpen: 2010-ben 170 közszolgáltató volt, 2016-ban 114, mára pedig 19 maradt, amely a tervek szerint még néhány szolgáltatóval fog bővülni. Ennek az óriási folyamatnak a helyi, regionális konferenciája zajlott le Kecskeméten, amelyen jelen volt Weingartner Balázs, az NHKV Zrt. vezérigazgatója, az érintett kormánymegbízottak és polgármesterek.

A házigazda Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere volt, aki elmondta: újra kellett gondolnunk több soron is a rendszert, de most úgy látom, sikerült egy életképest modellt kidolgoznunk és egységes szintre hozni a szolgáltatókat. Ennek folytán létrejött egy nagy szolgáltató, a Duna-Tisza Közi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft., amely legkésőbb október 1-től kezdi meg a tevékenységét. Hozzátette: szeretnénk minden jogi segítséget és hátteret megadni a csatlakozni kívánó önkormányzatoknak.

Kovács Ernő kormánymegbízott elmondta: hasonló folyamat zajlott már le az ivóvíz-szolgáltatókkal kapcsolatban is, amely, a kezdeti aggályok ellenére kiállta az idő próbáját. Véleménye szerint ez kiváló példa arra, hogyan és miként lehet együttműködni egy közös cél érdekében.

Ezt követően Weingartner Balázs vezérigazgató tartott előadást,

aki kihangsúlyozta, ezzel az új rendszerrel fenntartható a rezsicsökkentés, az uniós irányelvek és egyben egy átláthatóbb, minőségibb, környezeti gondossággal működő hulladékgazdálkodás.

Hozzátette: annak a híve vagyunk, hogy egy régión belül egy társulás legyen, amely elviszi a hulladékot, az MHKV pedig beszedi a szolgáltatásért járó pénzt, amelyből kifizeti a társaságok költségeit, illetve fedezi a fejlesztési költségeiket.

Hangsúlyozta: a cél a környezettudatosság, hogy 2020-ra a deponálandó hulladék mennyisége 20 százalék alá csökkenjen, a többi pedig az égetőművekbe kerüljön. Ehhez szemléletváltásra is szükség van, illetve az emberhiány áthidalására egy életpályamodell kidolgozására.

Lassú Tibor, a Kecskeméti Városgazdasági Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a Duna-Tisza Közi Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Nonprofit Kft. a Kecskeméti VG Kft. a szelektív gyűjtésért felelős Hírös Hulladékgazdálkodási Kft., valamint a ceglédi székhelyű Ökovíz Kft. társulásával jött létre. 105 települést és mintegy hatszázezer lakos szolgál ki és csaknem 400 ember foglalkoztat majd.

Weingartner Balázs a konferenciát követően a Hírösvénynek elmondta: ősszel tudatformáló kampányba kezdenek, mert a tudatos hulladékgazdálkodás alapja válogatott hulladékkezelés már otthoni szinten is. Hozzátette: Kecskeméten a Termostar Kft.-vel terveznek együttműködést a hőszolgáltató tervezett aprítékégetője kapcsán, illetve egy másik, energiahatékony hulladékfelhasználó megvalósítása is az elképzeléseik  között szerepel.