Az ügyvédjével együtt csukták le Piero Pinit

2021 már 3
Megosztás

Látványos akció zajlott szerdán reggel Kecskemét belvárosában. A Készenléti Rendőrség lezárta a Piramis Udvarház kijáratait, majd a fővárosi székhelyű Központi Nyomozó Főügyészség nyomozói megszállták az egyik ismert helyi ügyvéd irodáját és őrizetbe vették a férfit. 

Ugyanebben az időben kiskunfélegyházán is akció zajlott ugyanebben az ügyben. Ismét őrizetbe vették Piero Pinit a vágóhídkirályt, akinek büntetőügye épp a múlt héten kezdődött meg a Kecskeméti Törvényszéken.

Az olasz üzletembert és fiát bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és pénzmosás bűntettével vádolja a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség. Pini tagadta az ellene felhozott vádakat, a több mint 6 milliárdos költségvetési kárt viszont megtérítette.

Az eljárás a Központi Nyomozó Főügyészségen zajlik, amely befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmények miatt indított eljárást az ügyben.

Kérdéseinkre a főügyészség szóvivője elmondta: a megalapozott gyanú szerint 2020 első felében, egy büntetőügyben meghatalmazott védőként eljáró ügyvéd valótlanul azt állította védencének, hogy egy hivatalos személy befolyásolása útján elintézte a büntetőeljárás kedvező lezárását, és a másik gyanúsítottat érintő letartóztatás megszüntetését. Az ügyvéd ezért 70 millió forintot kért és kapott a vállalkozótól.

Az ügyvéd később egy ismerősének beszámolt arról, hogy sikeresen befolyásolta a büntetőügy kimenetelét, majd azt ajánlotta, hogy keressenek együtt még több pénzt a vállalkozó megtévesztésével.

Az ügyvéd, az ismerőse és egy további személy segítségével 2 millió euró átadására akarták rávenni a vállalkozót, cserébe a folyamatban lévő eljárás fél éven belüli befejezését és a letartóztatás egy hónapon belüli megszüntetését ígérték.

A megtévesztésben részt vevő személyek befolyásos kapcsolatukra hivatkoztak, egyikük pedig hivatalos személynek adta ki magát.

A vállalkozó az ügy befolyásolására tett újabb ajánlatot is elfogadta, azonban a 2 millió euró kifizetésére végül nem került sor arra hivatkozással, hogy ezért az ügyért korábban már fizetett.

Ezen túlmenően az ügyvéd kapcsolataira – szintén valótlanul – hivatkozva az időközben letartóztatásba került ismerősének is segítséget ajánlott – részben közvetítő útján –, és 10 millió forintot kért azért, hogy „közbenjárjon” a szabadlábra kerülésében. Az ismerős az ajánlatot nem fogadta el.

A rendelkezésre álló adatok alapján megállapítható, hogy az ügyvéd és társai által megnevezett hivatalos személyek és befolyásos kapcsolatok nem léteztek, illetve az ügyben nem voltak érintettek, ezen személyek befolyásolását valótlanul állították.

Az ügyben eddig négy gyanúsítottat hallgatott ki az ügyészség. A vállalkozó és az ügyvéd őrizetben van.

Bár nem lehet egyelőre tudni, ki lehetett az befolyásos személy, akire az ügyvéd hivatkozott, annyi azonban biztos, hogy a befolyással üzérkedő ügyvéd volt felesége jelenleg a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség megbízott vezetője.

Megkérdeztük a Bács-Kiskun Megyei Főügyészséget, hogy miért nem jelezték  a költségvetési csalási ügyben az elfogultságukat?

Kérdésünkre azt válaszolták: a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség elfogultságát megalapozó ok nem áll fenn.