Befejezéséhez közeledik a Bányai Júlia Gimnázium sportcsarnokának az építése

2020 szep 24
Megosztás

Csütörtökön zajlott a Bányai Júlia Gimnázium épülő, szerkezetkész sportcsarnokának a bejárása, amely az év végére készül el.

Az épület már elkészült, le van burkolva, szigetelve, kész a szellőző és a világításrendszer.

Jelenleg a kiegészítő helységek, az öltözők, a szertárak, a közlekedők csempézése és szerelése zajlik. Ezt követően kezdődhetnek a sporttechnikai munkálatok: a sportpadló elhelyezése, és a sportágspecifikus kialakítás elsősorban a kosárlabda és a röplabda, illetve a testnevelés órák igényei szerint. A tervek szerint 6 db kosárlabda palánk (2 db elektromos vezérlésű és 4 db oldalfali palánk), 3 db röplabda pálya felfestés és háló, eredményjelzők, cserepadok, elválasztó függöny, labdahálók kerülnek elhelyezésre.

– Nem csak ígérgetünk, dolgozunk is – mondta a beruházás bejárásán Szemereyné Pataki Klaudia polgármester.

Hozzátette: az önkormányzat a gyermekek és a sport érdekében támogatta a beruházást. A bejáráson többek között jelen volt Salacz László, országgyűlési képviselő, Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester, Zsámboki Anna, a tankerület igazgatója, Bodnár Péter, a Magyar Kosárlabdázók Országos szövetségének főtitkára, Lukács Lajos, a Bányai Júlia Gimnázium igazgatója és nem utolsósorban Ivkovicné Béres Tímea, a Kecskeméti Junior Sport Nonprofit Kft. ügyvezetője. A beruházás ugyanis a Mercedes-Benz Gyár Nemzeti Kosárlabda Akadémia sportfejlesztési pályázatai keretében jött létre, és eddig már öt iskola tornacsarnoka újult meg. 

1997-ben elkészült a régi uszoda átépítésével a Mercedes-Benz Sport Akadémia épülete, kültéri pályák épültek, majd az év végére elkészül a Bányai Júlia Gimnázium új sportcsarnoka.

A Mercedes-Benz Sport Akadémia átadásakor, 2017 nyarán fogalmazódott meg a terv, hogy a Bányai sportcsarnoka legyen a következő sportberuházás Kecskeméten. Az ötletet követte a 2018 áprilisában beadott pályázat, amelyet támogatott a Magyar Kosárlabda Szövetség. A pályázat 30 százalékos önerejét a kecskeméti önkormányzat biztosította, de szülők, helyi cégvezetők és támogatók is összefogtak a siker érdekében.

A beruházás összértéke 430 millió forint. A sportcsarnok 841 négyzetméter alapterületű, 661 négyzetméter sportpadló felülettel. Az új sportcsarnokban 2 öltöző és 2 szertár lesz.

A csarnok a szabvány méretű kosárlabdapálya mellett röplabda pályának is helyt ad.

A kosárlabda akadémia sportfejlesztési pályázatai lehetőséget biztosítanak az infrastruktúra fejlesztésére, az Akadémia pedig ezeknél mindig egy elvet követ: hogy a kosárlabdázók sportolási körülményeivel együtt a diákok, a kecskeméti fiatalok sportolási minősége is javuljon és együttesen élvezzék a fejlesztések hatásait. A legfontosabbak azok diákok, azok a sportolók, akik élettel töltik meg a sportlétesítményeket a testnevelés órák, az edzések és a mérkőzések, versenyek alkalmával.

A Bányai Júlia Gimnáziumban a tornaterem mérete 1960 óta nem változott csak a létszám nőtt az iskolában. Végre méltó tornatermet és sportcsarnokot kap az iskola az akadémia és az önkormányzat összefogásának eredményeként.