Belterjesen indul a Kecskeméti Fürdő szállodaprojektje

2018 nov 22
Megosztás

Jogilag talán nem, etikailag viszont mindenképpen aggályos az, hogy a Kecskeméti Fürdő szállodaépítési pályázatára az egyetlen jelentkező egy olyan páros, amelynek az egyik tagja az uszodát is üzemeltető Hírös Sport Nonprofit Kft. felügyelőbizottsági tagja, Bus Gábor.

Nem először szeretne már szállodát maga mellett tudni a Kecskeméti Fürdő, mert ez az eredeti tervekben is szerepelt és az uszoda látogatottságát, megtérülését részben erre alapozták a projekt gazdái.

Az első nekirugaszkodás  — 2007-ben döntött ról a képviselő-testület — azonban még  Zombor Gábor féle érában meghiúsult, elsősorban azért, mert a beruházásra létrejött projektcég, a Hírös Hilton Kft. tőkehiányos volt a Hírös Sport Kft. cégtársán az IGN Zrt.-én keresztül. (A Hírös Hotel Beruházó és Üzemeltető Kft.-ben  75 százalék az IGN Zrt.-ét illette, a fennmaradó 25 százaléka volt a városi Hírös Sport Kft.-nek). 

Hiába nyert ugyanis a projektcég 431 millió 763 ezer forintot a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökségtől, hitelt nem kapott a bankoktól, mert az IGN Zrt.-nek csak tartozásai voltak, a másik probléma pedig az volt, hogy az építésre szánt terület egy helyrajzi számon volt az uszoda területével, amely szintén hitelből épült és így jelzáloggal terhelték.

A városvezetés az utolsó pillanatban még megpróbálkozott a KÉSZ Kft.-vel, hátha kisegítenék őket szállodaügyben, de az építőipari cég akkor már bőven a saját, Sheraton-projektjét vitte. 

A pályázati pénzt végül vissza kellett fizetnie a projektcégnek és a város csak hosszú idő után és áldozatok árán tudott megszabadulni az egykori Bács-Kiskun Megyei Főügyész fia által vezetett cégtől, az IGN Zrt.-től

2018. október 26-án aztán a Hírös Sport Nonprofit Kft. újra kiírt egy pályázatot a mellette lévő 3170 négyzetméternyi terület 30 százalékának a földhasználati jogára szállodaépítés céljából.

Az ingyenes pályázati dokumentumot ketten vették fel, az egyik a KÉSZ Kft.  — amely valószínűleg csak tájékozódott a jövőben konkurencia mértékéről, mert nem adott be ajánlatot — a másik pedig Bus Gábor volt, a Hírös Sport Kft. felügyelőbizottsági tagja, aki egy magánszeméllyel együtt adott be ajánlatot.

A páros 9 millió 700 ezer forintot kínált a terület földhasználati jogának az átengedéséért. A pályázók a nyertességük esetén egy közös kft.-vel létesítenék meg a szállodaberuházást, amely 3 csillagos superior besorolású lenne és 42 szobából állna. A beruházás összköltsége az ajánlat szerint 640 millió forintot tenne ki, amelynek 75 százalékát banki hitelfelvétellel biztosítanák.

A kérdés, hogy kapnak e hitelt és mi a biztosíték arra, hogy a Hírös Sport Kft. nem jár ugyanúgy, mint az előző szállodaprojektnél, hiszen épp a cég felügyelő-bizottsági tagja vált ez által ellenérdekű féllé. Ugyanis neki kell majd szavaznia arról, hogy belemegy-e az általa felügyelt gazdasági társaság egy előnytelen alkuba egy olyan társasággal szemben, amelyben ő is érdekelt.

Nem egészséges helyzet az biztos, főként a város számára. 

A szállodaprojektet mellesleg egy belső kiegyezésnek tekintik az uszodában, mert lényegében Bus Gábor a fürdő esze, és jó ideje már az ingószékű Szenes Márton igazgató potenciális utódjának tekintik. Ha viszont zöld utat kap a Bus-féle szállodaprojekt a képviselő-testülettől, akkor Szenes igazgató megszabadulhat végre a vetélytársától.

(A fotón az egykori Hilton-szálloda projekt látványterve látható.)