Bíróságon felel a hanyag kivitelezésért Király József

2022 jún 14
Megosztás

HELYREIGAZÍTÁS

 

A 2022. június 14. napján megjelent a “Bíróságon felel a hanyag kivitelezésért Király József” című  cikkben valótlanul állítottuk, hogy

- „a bíróságon a hanyag kivitelezésért Király József felel, a valóságban a Free Line Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. alperessel szemben van folyamatban polgári peres eljárás hibás teljesítés miatt;

- „Király József a Kecskeméti Városszépítő Egyesület nevében nem tartotta indokoltnak az úgynevezett virágablakos ház helyi védettség körébe történő felvételét, a valóság az, hogy a Kecskeméti Városszépítő Egyesület nevében ilyen tartalmú nyilatkozatot nem tett;

- „a hibákat két „egybevágó” igazságügyi szakértői vélemény támasztja alá.”

- a bíróság által megjelölt határidőben a Free Line Kft. nem küldte meg érdemi észrevételeit.”

 

Nyílt bocsánatkérő levél Király József önkormányzati képviselőtől,
az MSZP Bács-megyei vezetőjétől, a Kecskeméti Városszépítő Egyesület elnökétől,
a kecskeméti önkormányzat Városüzemeltetési és Fejlesztési Bizottságának elnökétől, valamint a Magyar Nanbudo Szövetség korábbi elnökétől
 
A Kecskeméti Járásbíróság előtt 22.B.509/2022 ügyszám alatt rágalmazás miatt folyamatban lévő büntetőeljárásban Vida Ferenc és Litresits András ügyvédek közreműködésével létrejött egyezség alapján:
 
A 2022. június 14. napján megjelent „Bíróságon felel hanyag a kivitelezésért Király József” című cikkben valótlanul állítottam, hogy
- „a bíróságon a hanyag kivitelezésért Király József felel, a valóságban a Free Line Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. alperessel szemben van folyamatban polgári peres eljárás
hibás teljesítés miatt;
- „a hibákat két „egybevágó” igazságügyi szakértői vélemény támasztja alá.”
- a bíróság által megjelölt határidőben a Free Line Kft. nem küldte meg érdemi észrevételeit.”
 
A fentiek miatt bocsánatot kérek Király Józseftől.
Rajnai Attila főszerkesztő és mint a kiadó Kreatív Press Kft. ügyvezetője

 

Négy év óta azért küzd egy kecskeméti család, hogy a drága, új építésű, belvárosi társasházi lakásuk élhető legyen és végre örömöt okozzon nekik a mindennapokban. Két igazságügyi szakértő által is megállapított kivitelezői hibákat egyszer részben elismerő, máskor mindent elutasító cégtulajdonos egyáltalán nem jóindulatú hozzájuk, pedig már zsebből kifizethette volna rég a kompenzációt. Ellentmondásos, farizeus válaszaival rendre húzza az időt és hitegeti őket. Kénytelenek voltak bírósághoz fordulni. Ki ez az arcátlan építési vállalkozó? Sokakat meglephet, mivel nem más, mint Király József, önkormányzati képviselő, a helyi ellenzék és az MSZP Bács-megyei vezetője, a Kecskeméti Városszépítő Egyesület, a Magyar Nanbudo Szövetség, valamint az önkormányzat Városüzemeltetési és Fejlesztési Bizottságának elnöke, aki egy kis népszerűségért előszeretettel áll ki szavakban az ilyen helyzetbe került emberekért.

 

Az alábbi dühítő és pitiáner történet pontos rajza egy minden lében kanál politikai haszonlesőnek, nemhiába nagy a médiaérdeklődés a közelgő tárgyalás iránt.

Mekk Elek elszabadul

“Egész életemben arra törekedtem – szem előtt tartva az igazságosságot és a becsületességet –, hogy az általam végzett munka fokmérője az legyen, miként felelek meg környezetemnek, munkatársaimnak, családomnak, barátaimnak.” - írja Király József a hivatalos életrajzában hitvallásaként. Hát akkor nézzük az általa végzett munka fokmérőjét és, hogy mennyire tarja szem előtt az igazságot és a becsületességet.

A szóban forgó belvárosi ingatlan 2018-as birtokbavételét követően feltűnt a családnak, hogy a belső ajtók nem zárnak rendesen, hibás a beépítésük, a kereteknél rés tátongott. További tüzetes nézelődést követően kiderült, hogy a hidegburkolatok lapjai több helyen el vannak repedve és eltérő színárnyalatúak, nem arra utalnak, hogy első osztályú lenne a minőségük, mint ahogyan azt állította a kivitelező. Az épített tusolóból kifolyik a víz a padlólap és a falicsempe találkozásánál. A konyhában lévő szellőző állandóan nyitott állapotban van, rendeltetésszerű használatra nem alkalmas, sőt, levegő beszívási pont sincs kiépítve. Az ablakok mozognak, mert a méretükhöz képest nagyobb helyre lettek beépítve.

Free Line ablakkeret motívumok

Aztán az első eső után kiderült, hogy a teraszukon megáll a víz a burkolaton, annak nem megfelelő a vízelvezetése. Egy idő után pedig arra lettek figyelmesek, hogy az ablakredőnyön keresztül folyik be az eső a szobába.

A nyílászárókon olyan nagy mértékű a páralecsapódás, hogy az ablakokról lefolyó víz tócsákat alkot az ablakpárkányon, valamint a nappali szoba padlóján, ami miatt az egész lakás penészedni kezdett. A páralecsapódás következtében az ablakkávák feláztak és a festés felhólyagosodott, annak ellenére, hogy folyamatosan szellőztettek, még a téli hidegekben is. A kaputelefonon keresztül nem lehet érteni ki érkezett hozzájuk. És még lehetne sorolni…

Két igazságügyi szakértő is megerősítette

Természetesen a család azonnal a kivitelező, Free Line Kft.-hez fordult, amely Király József cége. Meglepetésükre a közszereplő elzárkózott a hibák kijavításától, mondván nem az övé a jótállási kötelezettség, hanem az eladó beruházó-ingatlanforgalmazó cégé. Ennek viszont ellentmond az új ingatlan jótállási jegye, amelyen feketén fehéren a Free Line Kft. neve áll. 

Míg tartott az elméleti huzavona, a család kénytelen volt a páralecsapódástól felázott laminált padlójukat kicseréltetni a saját pénzükből.

Mivel Király József nem volt hajlandó elfogadni ezeket a hibákat és annak kompenzációját, ezért igazságügyi szakértőt kértek fel az ingatlan kivitelezési hibáinak a dokumentálására.

Házi motívumok a burkolólapon

A szakértő a szakvéleményében tételesen felsorolta és dokumentálta az ingatlan hibáit. 

A Free Line Kft. részben elismerte a szakértő által felsorolt hibákat, de ez mit sem változtatott a helyzeten, hogy a jótállási kötelezettségének a cég továbbra sem tett eleget.

Teltek múltak a hónapok, majd végül a család közjegyzőhöz fordult, hogy hivatalosan jelöljön ki igazságügyi szakértőt, amely így egy esetleges perben is mérvadó a bíróság számára. 

Free Line fuga

Az így kirendelt szakértő szintén tételesen felsorolta az ingatlan hibáit, megállapította annak javítási módját és költségeit.

A Free Line Kft. ennek a közjegyző által kirendelt szakértőnek a szakvéleményére, annak véleményezésére, 2021. február 24-én tizenöt napot kért. Aztán 2021. április 8-án újabb levelet kaptak Király József ügyvezetőtől, miszerint a fokozódó járványhelyzet miatt májusban fogják az indokolt munkákat kijavítani. Eljött a május végi időpont, amikor is a Free Line Kft. azt  a tájékoztatást adta a család számára, a kaputelefont megjavítják, az ablakokra a takaróléceket felteszik, megerősítik, beállítják a belső ajtókat, kicserélik a konyhai szellőzőrácsot, de ennél több javítást nem fognak megcsinálni, mert ezen felül a többit nem ismerik el, akármit is mondanak a szakértők.

A vita miatt végül király József azt írta ügyvédjén keresztül a családnak, hogy inkább jelöljék meg azt az összeget, amibe ezek a javítási munkák kerülnek és csináltassák meg.

Laminált csendélet

Ekkor a család árajánlatokat kért be különböző építőipari kivitelező cégektől. Persze, Király úr jobban járt volna, ha mindezt korábban teszi, mert akkor mág olcsóbbak voltak az épőanyagárak és a két szakértő díja, valamint a laminált padló cseréje sem terhelte volna a büdzséjét. Az összeg ennek ellenére sem eget verő, minden eddig költséggel együtt  3 millió 89 ezer 505 forintba jött ki.

Hiába futotta a család a köröket és hónapokig tartott a javítási árajánlatok beérkezése, mert végül Király József másként döntött, továbbra is vitatta a garanciális követeléseket, majd az elektromos hibák javítására, valamint az ablak takaró lécek kicserélésére megjelölte a 2021. szeptember 29-ét. 

A család ügyvédje ekkor azt szerette volna tudni, hogy a szakértő által meghatározott módon fogják-e a javítást elvégezni, vagy saját kútfőből, de erre nem kapott választ, ezért a család nem engedte, hogy garanciák nélkül fúrjanak faragjanak a lakásban, esetleges további károkat okozva.

Ez a ragasztás is rendben van

Tehát: van egy új társasházi lakás, amelyet nem vitatottan a Free Line Kft. kivitelezett Vannak kezdettől alapvető hibák és van hozzá két egybevágó igazságügyi szakértő vélemény. Ehhez kellett négy év és persze Király József, aki politikusi jellemét ebben az ügyben sem tagadta meg.

Képviselői amnézia

Nem rendeltetésszerűen használják

Mivel semmi előremozdulás nem történt, a család idén januárban bírósághoz fordult az egyértelmű megállapításokat tartalmazó iratanyaggal.

A bíróság által megjelölt határidőre a Free Line Kft. nem küldte meg az érdemi észrevételeit, további időt kértek, majd 

áprilisban megérkezett az ellenkérelem, amely szerint a család keresete lényegében alaptalan.

Király József képviselő, építőipari cégtulajdonos pedig amnéziába esett.  Véleményük szerint a család nem rendeltetésszerűen használja az ingatlant, nem megfelelő a keresetük alaki formája, a szakértő nem megfelelően lett kirendelve és a beruházó-ingatlanforgalmazó cégnek nem volt joga jótállási jegyet kiállítania. 

Akkor vajon ki építette fel a társasházat és az ominózus lakást? Merül fel a kérdés, hiszen ez idáig ez nem volt vitatott, nem beszélve arról, hogy korábban már egy nagy csomó hibát elismert Király képviselő, sőt, egy időben még a felmerülő javítási költségeket is hajlandó lett volna ügyvédi letétbe helyezni.

Hiába, a szaktudás, az szaktudás

Mi  a helyzet részükről az ablakkávákon felgyülemlő, lecsapódó vízzel, amely miatt a festés is felhólyagosodott? - kérdezhetnénk. Erre elég nagyképűen válaszol az ellenkereset, miszerint: ”a víz fel nem törlése miatt keletkezett be”, a laminált padló felázása pedig “az elégtelen szellőztetés miatt következett be.”

Magyarán a Free Line Kft. által kivitelezett új építésű társasházakhoz használati utasítás is jár, amelynek lényege a négy évszakos folyamatos szellőztetés. 

És vajon a  kecskeméti zrínyis diákok rendeltetésszerűn használják az iskolájukat, vagy a Kertvárosi Általános Iskolába járó diákok, valamint a Csokor utcai óvodások, amelyek épületeit szintén a Free Line Kft. újított fel? Egyáltalán hogyan engedhetnek egy ilyen építőipari céget közintézmények közelébe?

A cég ellenkeresete szimpla farizeus jogászkodás, pedig a gyakorlatilag nem bonyolult, hisz a Free Line Kft.-én és alvállalkozóin kívül  senki sem vert be oda egyetlen szeget sem, és nem épített be nyílászárókat sem.

A család keresete alaptalan - vallja Király József

Király képviselő sajnos nem először esik kettős beszédének a csapdájába és emiatt teljes a bizalomvesztés körülötte mind az ellenzéki szövetségben, mind a polgármesteri hivatalban.

Hasonló amnéziába esett a Katona József Színházzal szemben lévő Kerényi építész által tervezett, úgynevezett virágablakos ház kapcsán is, amikor a szakértők által életveszélyesnek nyilvánított épületet akarta megvédeni a bontástól, miközben éppen ő volt az, aki a Kecskeméti Városszépítő Egyesület nevében nem tartotta indokoltnak az ingatlan felvételét a helyi védettségi körbe.  Az erről szóló írásunkat itt olvashatják.

De ugyanezt a magatartás jellemzi a Domus parkoló helyére tervezett UNIVER üzlet- és parkolóházzal kapcsolatosan, amikor is a tervtanács ülésén jónak és hasznosnak találja a terveket, kilépve a hivatal kapuján viszont nem valós információkkal hergeli a közvéleményt és mindennek az  élére állítja az általa elnökölt álcivil egyesületet.

Nemhiába dőlt össze a pártja is a nagy szakitól