Bravúros kiállítás a Kecskemét 650

2018 dec 7
Megosztás

Nagyot dobott — s e miatt volt akiket máris megosztott — a Katona József Múzeum a Kecskemét város fennállásának hat és fél évszázadát bemutató modernitásában is monumentális kiállításával.

A Cifrapalotában csütörtökön nyílt, telt házas tárlat megnyitóján jelen volt Virág Zsolt, a Miniszterelnökség Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztos, aki elmondta: a Kecskemét 650 című kiállítás egy szerteágazó tematikára építve tulajdonképpen hidat képez múlt és jelen között, valamint a mai kecskeméti polgárok mellett a jövendő, a most felnövőben lévő kecskemétiek számára, hiszen a tárlat egy digitális térbeli olvasókönyvként is felfogható.

Rosta Szabolcs, a Kecskeméti Katona József Múzeum igazgatója megnyitóbeszédében elmondta:

Kecskemét történelmében a magasságra való törekvése felülírta a mélypontokat, hiszen az elhelyezkedése  mellett a tisztelet, a türelem és a jól megfontolt alkalmazkodás a Duna-Tisza köze kiemelkedő stratégiai pontjává tette a várost.

A kiállítással kapcsolatban kiemelte: a 21 . század kommunikációs stratégiáin keresztül állít emléket a város történelmének, majd megköszönte a szakértői körnek, valamint a múzeum munkatársainak, többek között  Szabóné Bognár Anikó igazgatóhelyettest, ifjabb Gyergyádesz László és Hajagos Csaba osztályvezetőket, valamint Pánya István térinformatikust és Balogh Andrást, a Pazirik Informatikai Kft. ügyvezetőjét említette.

Az élményszerű formában megrendezett kiállítás öt részre tagolódik: az idővonal folyosóra, "a magasság és mélység" termére, az épületek termére, a kereskedelem és ipar termére és ezt egészíti ki az "egykor és ma" terme, valamint a múzeumpedagógia.

A kiállítótérben olyan újszerű megoldásokkal találkozhatunk, amelyek eddig még nem jelentek meg helyi  kiállításokon. Összesen csaknem 150 négyzetméternyi felületen digitális tapétákon, monumentális grafikák mutatják be a város történetét, de lehetőség van Kecskemét mai és 200 évre visszamenő, régi térképeinek az összehasonlítására, illetve háromdimenziós nyomtatott maketteken látható a város néhány ma már nem létező, vagy csak tervezett épülete.  A bemutatott teljes anyaga elérhető egy online gyűjtemény formában, több ezer képeslap digitalizálásával.

A kiállítás megnyitásának időpontjául nem véletlenül választották Szent Miklós napját. A szent életű püspökről közismert, hogy a házasság, az anyaság oltalmazója és a gyermekek barátja volt. Kevésbé ismert azonban, hogy a Miklós-kultusz virágzott a kalmárok és a tőzsérek körében. Kecskemét kereskedelmi utak találkozásánál fekszik és a középkor folyamán része volt a Szent Miklós oltalma alatt álló kereskedő városok hálózatának. A település lakói neki ajánlották második plébániatemplomukat és a város 14. századi pecsétjén is megtalálható Kecskemét egykori védőszentjének ábrázolása.

Rosta Szabolcs egy dologra hívta fel a vendégek figyelmét, amelyet érdemes komolyan megfontolni:

Ezt a kiállítást minden Kecskemétinek látnia kell!

.