Csődközelben a kerekegyházi élelmiszer-feldolgozó

2020 már 19
Megosztás

Végrehajtás és tartozások övezik azt a Kerekegyháza mellett épült, gigantikus méretű élelmiszer-feldolgozó üzemegyüttest beruházó céget, amelyet a költségvetés több mint hétmilliárd forinttal támogatott, de betársult hozzá egy Piarista-közeli tőkelap kezelő is. A környék termelői és élelmiszeripari szakemberei ésszerűtlennek tartják az óriásvállalkozást, ahol a működésnek, akárcsak a súlyos milliárdoknak, nem sok nyoma van, a finanszírozók pedig mélyen hallgatnak.

A kecskeméti székhelyű Gladiolus Kft. 18 éve tevékenykedik a hazai vegyiáru-nagykereskedelmi piacon, átlagosan milliárdos az éves nettó árbevétele, amely 2018-ban kiugróan magas volt, 2 milliárd, 266 millió forint. A cég országosan számos intézménynek, önkormányzatnak, kormányzati szerveknek szállít alapvetően saját márkás háztartási papírárut, különböző higiéniás, valamint  tisztítószereket.  A Gladiolus a napokban került országos reflektorfénybe, miután az országos tiszti főorvos elrendelte a saját márkás kézfertőtlenítő szerüknek, a glady-SEPTNEK a forgalomból való kivonását, mert nem rendelkezik a tőle elvárt fertőtlenítő hatással, ezért annak célirányos használata jelentős járványügyi és közegészségügyi kockázatot jelent. 

Bajáki Ede rendszeresen adományoz a Wojtyla Barátság Központnak. (Wojtyla.hu)

A cég fő tulajdonosa a 49 éves, Kecskeméten élő, Bajáki Ede, aki ellen 2016-ban emelt vádat a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette, valamint más bűncselekmények miatt. Az eljárás jogerősen a múlt évben fejeződött be, amely szerint  Szegedi Ítélőtábla a váddal egyezően elmarasztalta és helyben hagyta az első fokú ítélet. Bajáki két év három évre felfüggesztett börtönbüntetést kapott. Az ítélőtábla egyben előzetesen mentesítette a büntetett előélet hátrányos következményei alól. 

A Gladiolus  Kft. ellen 2019. december 20-án végrehajtás jegyeztek be, amely jelenleg is hatályos.

Bajáki másik cége a 2013-ba, alapított Hírös-Vital Zrt. - amelyen szintén hatályos végrehajtás van érvényben ugyanattól a végrehajtótól. A cégbe  25 százalékban betársult Bajáki mellé a PGM FMC Kockázati Tőkealap, amelynek tulajdonosa a hazai egyházi szervezetek pénztermelője, a Portus Buda Group Zrt. 

A Hírös-Vitál néhány éve területfelvásárlásokba kezdett a Kecskemét melletti Kerekegyháza külterületén. A helybélieket meglepte az értéktelen, sívó földek gazdára találása, amelyen korábban még a kutak is kiapadtak. Ez már alapból megdrágította az ásványvízgyártási elképzeléseiket, mert a beadott vízjogi engedélykérelmükben egy csaknem kétszáz méteres talpmélységű kút vizét mintegy három kilométeres vezetéken keresztül fogják a beruházás helyszínére szállítani. A 24.hu nemrégen bevizsgáltatta a Hírös Ásványvizet egy akkreditált laboratóriumban és kiderült, hogy az baktériummal fertőzőtt. Erről ebben a cikkben olvashatnak.

Az Országos Vérellátónak bejött a fertőzött víz

Az állam mindenesetre hitt az óriásberuházásban és a 90/2017. (IV.10) kormányrendelet szerint a Hírös-Vital Zrt.-nek a Kerekegyháza területén létesítendő élelmiszeripari feldolgozó üzem  céljára megvalósuló beruházását nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította, kimondva, hogy a beruházással összefüggő közigazgatási hatósági ügyek soron kívüliséget élveznek. A vezérigazgató magabiztosságát mi sem szemlélteti jobban, hogy a kormánydöntés előtt, 2017. március 21-én Bajáki Ede levelet írt a kerekegyházi képviselő-testületnek, hogy a település mellett a cégcsoportja “jelentős befektetéssel járó zöldmezős beruházást hajt végre, amelynek keretében almahűtő és csomagoló épületek, ásványvízpalackozó üzem, papírgépgyártó üzem, fagyasztó épület, csonthéjas és szamóca hűtőház, lekvárkészítő üzem, készáru és egyéb raktárépületek, kiszolgáló épületek  kerülnek kialakításra. A tervezett beruházás 2018-ban kerül kivitelezésre és befejezésre és a helyi munkaerőpiac számára közel 650 új munkahely teremtését teszi lehetővé.” Bajáki a fentiekre, valamint arra tekintettel, hogy a  beruházás a Piarista Rend Magyar Tartománya részbeni támogatásával valósul meg, ezért az iparterületet az egyházi birtokokhoz hasonlóan Kereki Kusztódiátusnak (a Kusztók egykoron a szent Korona, valamint a koronázási jelvények őrzői voltak)  nevezzék el, az oda bevezető utat pedig Szentiványi Béla útnak kereszteljék el, mivel ő volt az első agráregyetemi végzettségű piarista jószágkormányzó. Ugyanebben az évben a külgazdasági és külügyminiszter irányítása alá tartozó Nemzeti Befektetési Ügynökség több mint hétmilliárd forinttal támogatta a kerekegyházi élelmiszeripari beruházást. 

A Hírös-Vitál honlapján van minden, mi szem szájnak ingere.

Az óriásprojekt híre és lendülete megijesztette a térség - Univer Product Zrt., Kecskeméti Konzervgyártó Kft., Bonduelle Centrall Europe Kft. Nagykőrösi Konzerv Kft., — élelmiszer-feldolgozóit és bizalmatlanságként értékelték, hogy a kormány támogat egy ekkora mértékű konkurenciát. Egyelőre úgy néz ki nem kell válságkezelésbe kezdeniük, mert a kerekegyházi óriásberuházás üzemcsarnokai üresen konganak, termelés nem zajlik, márkanevek feliratai sem találhatóak rajtuk, miközben a cég honlapján a következő szerepel: “A fejlesztés keretein belül a Hírös-Vital Zrt. akár 3000 hektár területen megtermelt alapanyag feldolgozásának a lehetőségét teremti meg, mely kapcsán Magyarország legnagyobb gyümölcsfeldolgozójává válik. A feldolgozott és előállított termékek több mint 80 %-a export piacokon kerül értékesítésre. A fejlesztés keretein belül a következő üzemegységek valósulnak meg: Ásványvíz üzem, Szamóca üzem, Alma üzem és Alma hűtő, készáru raktár, Csonthéjas üzem, Lekvár és Befőtt üzem, Chips üzem, Mirelit üzem, Zöldségfeldolgozó üzem, Laboratórium”.

Itt meg kell jegyeznünk, hogy ha tudnának sem gyárthatná le mindezeket a cég, mert a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint:  a Hírös-Vitál Zrt. csak ásványvíz palackozásra, valamint lekvár előállításra kért és kapott engedélyt.

A projektről általunk megkérdezett szakemberek azt nem értik, hogy mire alapozhatták a befektetők az üzleti tervet, honnan akartak ekkora mennyiségben nyersanyagot vásárolni, mivel az elmúlt évtizedben a mezőgazdasági vállalkozások leépítették a termelést, kivágták a gyümölcsösöket, aki pedig még termel, az vagy kicsiben, vagy pedig szerződéssel, valamelyik feldolgozó részére teszi ezt. Szabad kapacitás nincs - nyilatkozta röviden egy konzervipari szaktekintély. A legtöbben azt hangsúlyozták, hogy ekkora beruházást oda szabad csak építeni, ahol munkanélküliség van. Kecskemét és térsége viszont nagyon súlyos munkaerőhiánnyal küzd a Mercedes-gyár, valamint a beszállítói miatt, amelyek mezőgazdaságból is elszívták a szak, valamint az idénymunkásokat. Ezt jelenleg már csak a Romániában is periférián élő, kis igényű, szolgai körülményeket is elfogadó családok végzik el. Az alföldi mezőgazdasági helyzetről és ezeknek az embereknek a kizsákmányolásról szóló riportunk a 168 Óra 2018. május 24-i számában jelent meg.

A Hírös-Vitál Zrt.-ben Svastits Géza Ferenc, a Piarista Rend Magyar Tartományának (PRMT) forrásszervezési igazgatója is tag. Lapunknak azt mondta: a PRMT nem tulajdonos a Hírös Vitál Zrt.-ben, hanem 100%-os tulajdonosa a Piarista Nonprofit Kft.-nek, amely pedig kisebbségi tulajdonos a PBG FMC Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.-ben. Hozzátette: a tőkealap-kezelő által kezelt befektetési alap még 2014-ben fektetett be a Hírös-Vitál Zrt.-be és nem a tőkealap-kezelő tulajdonos a Hírös Vitál Zrt.-ben, hanem az általa kezelt kockázati tőkealap. Azért fontos ez a megkülönböztetés - hangsúlyozta, mert az alapkezelő nem a saját, ill. tulajdonosai pénzét kezeli, hanem az alap pénzét. Megjegyezte:  az alapkezelő szigorú szabályok szerint működik, az alap befektetéseiről az alapkezelő igazgatósága jogosult dönteni, nem pedig az alapkezelő tulajdonosai. A PBG FMC Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. igazgatósági elnöke kikerülte azt a kérdésünket, hogy mekkora összeggel szálltak be a projektbe. Eszter Elemér annyit mondott, hogy a befektető a tőkét a Hírös-Vitál Zrt. által tervezett új szénsavas és szénsavmentes ásványvizet gyártó és értékesítő egység megvalósításához biztosította. Hozzátette: a cég ezzel párhuzamosan több termelő egységet épített fel, amelyek önmagukban is értéket képviselnek és a termelés/értékesítés felfutásával meghatározó jelentőségű egységet alkotnak. Ilyen volumenű és összetett zöldmezős fejlesztés esetén előfordulhatnak csúszások az eredetileg tervezett határidőkhöz képes, azonban az egyes termelési vonalak beindítása folyamatban van. A vállalkozás tartozásaival kapcsolatban megjegyezte, hogy az alapkezelő nem vesz részt a társaság operatív irányításában, működtetésében és Bajáki vezérigazgatóhoz irányított bennünket, aki viszont egyetlen írásbeli kérdésünkre sem válaszolt. Létrehoztak sebtében viszont válaszul egy honlapot, amelyetn megpróbálnak mindent megmagyarázni. Ezt itt olvashatják el. Kiderül belőle, hogy világpiaci álmokat dédelgetnek.

Irány a világpiac

Megpróbáltunk fotókat készíteni a telephelyről, de a biztonsági őrök elzavartak bennünket a terület mellől, ezért a légi fotók mellett döntöttünk. A múlt évben jelentkeztünk a kerítésen lévő álláshirdetéshez tartozó telefonszámon, hogy konzervgyári szakmunkás tapasztalattal rendelkezünk, amelynek megörültek a vonal végén, de visszahívást azóta sem kaptunk. Így viszont nehezen teljesítődik a 650 fős munkahely teremtési vállalásuk. Ez ügyben rákérdeztünk a Külügyminisztériumnál, hogy a Nemzeti Befektetési Ügynökség milyen feltételekkel és határidőre adta a több mint hétmilliárdos támogatást és mi van akkor, ha ezt nem sikerült teljesítenie a cégnek? A Külügy sajtóosztálya azonban nem válaszolt a kérdéseinkre.

A kerekegyházi feldolgozó az orosz nyelvű Horizonfood honlapján is visszaköszön

A pénz sorsa különösen érdekes ebben a projektben, mert a saját tőkét, az állami támogatást, valamint az egyházi pénzt együtt nézve itt egy jóval több mint tízmilliárdos beruházásról beszélünk, miközben még az üzemcsarnokok ára sincs kifizetve, ugyanis hosszas egyezkedések után a generál-kivitelező pert indított a Hírös-Vitál Zrt. ellen az 1,7 milliárd forintnyi tőke és kamattartozásainak a rendezése érdekében. A tárgyalást még nem tűzte ki a Kecskeméti Törvényszék.

Hab a tortán, hogy a Gladiolus Kft., valamint a Hírös-Vitál Zrt. mielőtt a székhelyét áttette volna a kerekegyházi beruházás helyszínére Kecskeméten, a Kiskőrösi út iparterületen, a 12. szám alá voltak bejegyezve. Ez jelenleg egy zöldség-gyümölcs nagykereskedelemmel foglalkozó cégnek, a Horizonfood Kft.-nek a székhelye papíron és amelynek a tulajdonosa Bajáki Ede bátyja. A horizonfood.hu honlapja orosz nyelvű, a címlapképen visszaköszön a kerekegyházi gigaberuházás légi fotója, aztán különböző csemegekukorica és csemegeuborka gyártás fotói. A gyártógépeken viszont az Új Magyarország Fejlesztési Terv támogatói projekttáblája látható, amely legalább 15 éves. Kiderítettük:  a képek a  Szatmári Konzervgyárban készültek Tyukodon. A székhely kecskeméti címén egy lakatlan kis iroda áll, a cég nincs feltüntetve, azon csak egy másik vállalkozásuk, a Gladiolus Invest Kft. neve szerepel egyedül.

A Horizonfood Kiskőrösi úti székhelye

Annyi biztos az interneten már zavarba ejtő az az élelmiszer-kínálati bőség, amelyeket a fenti a családi vállalkozások produkálnak, a jóllakni azonban nem fog ezekből nagy valószínűség szerint senki.

168 Óra/Rajnai Attila

Hozzászólások

Sok adományt adott szegényeknek úgy tudom