Csökkenhetnek a parkolási gondok a kecskeméti megyei kórháznál

2019 nov 29
Megosztás

A Széchenyiváros parkolási helyzete a város járműszámának növekedésével folyamatosan romlik, különösen jól érzékelhető ez a megyei kórház közvetlen közelében, hiszen az intézménynek az elmúlt időszakban jelentősen bővült az ellátási területe, így a személyforgalma is.  A meglévő 204 parkoló — amelyet együttesen használtak a kórházi dolgozók, valamint a látogatók —, az igényeket rég nem tudja megfelelően kiszolgálni. A beruházást megelőző felmérések azt mutatták, hogy a vendégek részére fennmaradt mintegy száz parkolóhelyen naponta több mint ezerkétszáz gépkocsi fordul meg. A fennmaradó része természetesen a környező bérházak közparkolóiban talált helyet magának, megkeserítve az ott lakók életét. A probléma eddig minden lakossági fórumon terítéken volt. 

Mindezek okán kórház állami fenntartója nyílt pályázatot hirdetett a Nyíri út – Csabay Géza körút kereszteződésénél egy parkolóház megépítésére és a hozzátartozó  terület rendezésére. 

A pályázatot a VER-BAU Parking Kft. nyerte el. A tervek egy három szintes, 382 férőhelyes parkolóházat tartalmaznak, amelynek földszintjén különböző kiskereskedelmi üzletek is lesznek. 

A cég első lépésként a kórház területén belül két helyszínen, összesen 213 új parkolót alakít ki, így pótolva a beruházás során megszüntetett parkolókat, amelyek a parkolóház átadását követően is működni fognak majd.

Az új parkolók alakítása napokon belül elkészül, mert december 4-től a régit lezárják.

Több parkolási lehetőség lesz a telephelyen belül a főbejárat mellett, illetve kialakításra kerül a Csabay Géza körút felől is egy új parkolóterület. A Csabay Géza körút felőli oldalon kialakított új parkoló használata a kórház vezetésének döntése értelmében az építkezés idejére ingyenes lesz. Az újonnan nyitott parkolóból a gyalogosforgalom a jelenlegi mentőbejárat felől közelítheti majd meg a hotel épületet, ahol a kórház a legközelebb eső, biztonságos bejáratot jelöli ki közlekedésre. A változtatások a rendelőintézet használatát, nyitva tartását nem érintik.

A VER-BAU Parking Kft. közleménye szerint a cég az építkezés során messzemenően tekintettel lesz a közelben lakókra, a betegekre, a kórházban dolgozókra és az oda látogatókra: elsősorban előre gyártott elemeket szállítanak a helyszínre, ahol így az összeszerelés okozta por- és zajterhelés a lehető legalacsonyabb lesz. Kiemelték: a szükségszerűen kivágott fákat a jogszabályoknak megfelelően arányosan pótolni fogják, a területen található térplasztika pedig a kórház udvarán kap új helyet. 

A beruházó elkötelezett a környezet megóvása iránt, így a parkolóház homlokzatán növények, illetve élő zöld fal lesz kialakítva, mely Kecskeméten újító és egyedi látványvilágot is kölcsönöz majd az épületnek.

A beruházó a kivitelezés ideje alatt az érintettek megértésére és türelmére számít. 

A tervek szerint a parkolóházat 2020 végén adják át.