Egy húsz éves kecskeméti tragédia aktái nyíltak meg

2020 szep 10
Megosztás

Szerdán napközben több órán keresztül helyszíni szemlét tartott a Készenléti Rendőrség a kecskeméti Szil-Coop bevásárlóközpont parkolójában, illetve a mellette lévő sínek mentén. Ott, ahol annak a fiatalembernek azóta is mécsesekkel és virágokkal körbevett, gondozott keresztje áll. A rendőrök gyűrűjében felismerhető volt az egykori diszkó biztonsági embereinek főnöke.

Vajon mi történhetett 20 év után, hogy ezt az ügy újra napvilágra került? 

Talán még sokan emlékeznek rá, hogy egy 24 éves fiatalember holtteste feküdt a síneken, nem messze a gyalogos átjárótól. Az áldozat fején, hátul a koponyáján, a két füle között egy több mint egy centiméteres széles lékszerű seb tátongott. 

Az elsődleges vizsgálat azt állapította meg: az ittas fiatalember önszántából feküdt a sínekre és vagy a felette áthaladó szerelvény aljáról lelógó csavarkapocs, vagy pedig maga a mozdony eleje okozhatta halálos fejsérüléseit, amikor a közelgő vonat zajára felemelte a fejét. Az orvosszakértői vélemény szerint emberi erőt meghaladó nagyságú volt az a koponyát tarkó irányából érő tompa ütés, amely átszakította a koponyacsontot és roncsolódó agysérüléseket okozott.

Az áldozat hozzátartozói, ismerősei azonban nem nyugodtak bele az ügy lezárásába, mert információik szerint a fiuk halálát nem a vonat okozta, hanem az, hogy összeverekedett a szórakozóhely egyik kidobójával, aki egy teleszkópos bottal (viperával) szakította be az ittas fiatalember fejét, majd ezt követően húzták ráa sínekre, hogy baleset látszatát keltsék.

A rendőrségnek soha nem sikerült erre a verzióra tanúkat, illetve nyomokat találniuk. Igaz az ellenkezőjére sem, mer az áldozat felett ez idő alatt áthaladt szerelvény egyikén sem találtak vér, illetve hajnyomokat.

Valami most megmozdult ebben az ügyben.

A biztonságiak egykori főnöke ellen egyébként orgazdaság miatt zajlik eljárás már hónapok óta és a tegnapi helyszíni szemlét követően kiengedték az előzetes letartóztatásból, mert az ügyészség nem indítványozta a meghosszabbítását. Ez alapján nem kizárt, hogy vádalkut kötött és feltárta ennek a régi rejtélyes ügynek a részleteit, esetleg a meg is nevezte azt, aki tevőlegesen részes lehetett annak, hogy a 24 éves fiatalember a sínekre került.

A kérdés persze az, hogy miért pont most, húsz év után, hiszen korábban is voltak a biztonságiak főnökének ügyei, sőt, 2007-ben még börtönbe is került több mint két évre befolyással üzérkedésért. Akkor miért nem jutott az eszébe a tragikus vonatügy?

A nyomozást felügyelő Bács-Kiskun Megyei Főügyészség a Készenléti Rendőrséghez irányított bennünket információért. Megküldtük kérdéseinket és várjuk, hátha többet megtudhatunk.

Hasonlóan szűkszavú volt a biztonságiak egykori főnökének ügyvédje is, aki értesüléseinkre csak annyit mondott: sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudom.