Egy ügyvéd is belebukott a Pini ügybe

2020 feb 27
Megosztás

Hét személyt - öt férfit és két nőt - állítottak elő csütörtökön a Kecskeméti Járásbíróságon a NAV Dél-Alföldi Bűnügyi Igazgatóságának nyomozói, köztük egy fővárosi bejelentett lakhellyel rendelkező, de szolnoki illetőségű ügyvédet.

Letartóztatásukat a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűntette, tiltott pénzintézeti tevékenység és más bűncselekmények miatt indítványozta. 

Az ügy szorosan kapcsolódik Piero Pini olasz húspápa milliárdos adócsalási ügyéhez, ugyanis a letartóztatott személyek közül többen képviseltek olyan munkaerő kölcsönzésre szakosodott cégeket, amelyek a munkabérek feketén történő kifizetéséhez fiktív számlákat állítottak ki és ezzel a hazai költségvetésnek több mint 315 millió forint kárt okoztak.

Az adócsaló bűnszervezetre február 25-én csaptak le a NAV nyomozói, az akcióban a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség ügyészei és a TEK munkatársai is részt vettek.

Az akciónapon 15 helyszínen hajtottak végre kutatást, több mint 600 millió forint számlapénzt, értékes luxusautókat és ingatlanokat zároltak.  

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség indítványozta az őrizetbe vett gyanúsítottak letartóztatását, ugyanis a terhükre rótt bűncselekmények súlyossága, büntetéssel fenyegetettsége miatt – 5 évtől 20 évig terjedő szabadságvesztés - tartani kell attól, hogy szabadlábra kerülésük esetén a hatóságok elől megszöknének, elrejtőznének. Ezen kívül attól is tartani kell, hogy a gyanúsítottak bizonyítékok, elektronikus adatok, vagyonelkobzás alá eső dolgok elrejtésével, megsemmisítésével veszélyeztetnék a bizonyítást. Végül a bűncselekmények több éven át tartó, szervezett elkövetése miatt a bűnismétlés veszélye is a letartóztatás elrendelését indokolja - tudtuk meg Schmidt Gábortól, a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szóvivő ügyészétől.

A Kecskeméti Járásbíróság csütörtökön délután az öt férfit harminc napra előzetes letartóztatásba, a két nőt pedig házi őrizetbe helyezte.

Piero Pini a múlt évben kilenc hónapot ült előzetes letartóztatásban, jelenleg ház őrizetben van, a NAV Dél-Alföldi Bűnügyi Igazgatósága üzletszerűen elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó  költségvetési csalás, pénzmosás és hamis magánokirat felhasználásával gyanúsítja.

Egyes tranzakciók finanszírozásának a hátterében a “kövér” becenévre hallgató, szolnoki illetőségű ügyvéd áll, aki magas kamatra adott kölcsön pénzt a fiktív ügyletek lebonyolítására.

Az ügyvéd — aki luxusautók behozatalával is foglakozott — neve fellehető a Boldog István fideszes országgyűlési képviselő munkatársait érintő pályázati botrány büntetőügyének aktáiban, sőt, az ügyet vádalkuval borító menesztett kengyeli polgármester, Nagy  Szilárdnak is a kölcsönadója volt.