Elhunyt Csatári Bálint professzor

2019 szep 18
Megosztás

Súlyos betegség következtében elhunyt Csatári Bálint, geográfus, a Nagyalföld társadalmi földrajzának kutatója

Karcagon született 1949. augusztus 13-án. Középiskolai tanulmányait a berettyóújfalui Arany János Gimnáziumban végezte. 1968-tól 1973-ig a JATE TTK matematika-földrajz szakos hallgatója. 1973-tól 1975-ig a JATE TTK Gazdasági földrajz Tanszékének gyakornoka, majd doktori oklevelet szerez 1975-ben. 1980-tól 1983-ig az MTA Tudományos Minősítő Bizottság aspiránsa. 1984-től a földrajztudomány kandidátusa.

1975-ben a berettyóújfalui Arany János Gimnázium tanára lett, ahol 1980-ig dolgozott. 1983-tól 1992-ig az MTA Földrajztudományi Kutató Intézet majd az MTA Regionális Kutatások Központja kecskeméti Településkutató Csoportjának tudományos munkatársa, majd tudományos osztályvezetője. 1998-ban Széchenyi prof. ösztöndíjas.

1992-től az MTA Regionális Kutató Központ Alföldi Tudományos Intézet választott igazgatója 2008-ig, majd a kutató központ kecskeméti osztályának vezetője.

1986-tól címzetes, majd félállású egyetemi docens a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karának Gazdaság- és Társadalomföldrajzi Tanszékén. 2006-tól címzetes és tanszékvezető főiskolai tanár a Kecskeméti Főiskola Kertészeti Karán.

Kezdetben a Sárrét földrajzával és a Szeged környéki tanyavilág fejlődésével, később az alföldi városok település és népességszerkezetével foglalkozott.

Kutatási területe a terek minősítése és tipizálása, vidékföldrajz (vidéktudományok), az Alföld regionális problémái, a szórványtelepülések (tanyák) környezeti, gazdasági, társadalmi konfliktusai, népesség- és településföldrajz. Több kutatásának tárgyául választotta az alföldi szórványtelepüléseinek, a tanyáknak legújabb kori fejlődését, illetve Magyarország lemaradó térségeinek problémáit. Rendszeres szereplője a területi fejlesztéssel foglalkozó fórumoknak, többször is szerepet vállalt a kérdéssel foglalkozó fórumok, szervezetek létrehozásában. 2003-ban tagja volt a tanyai fejlesztésekre ajánlásokat kidolgozó munkaközösségnek, a Tanyakollégiumnak.

Tanulmányúton vett részt Lengyelországban, Kubában, Finnországban, Hollandiában, Belgiumban, Japánban, Romániában, Bulgáriában és Oroszországban.

Szerkesztőbizottsági tagja a European Countrysidenak, az Europa XXI., a Lengyel Tudományos Akadémia Földrajzi és Térszervezési Intézete könyvsorozatának, az Alföldi tanulmányoknak és A Falu című folyóiratoknak.

A Szegedi Tudományegyetemen oktatott tárgyai a területfejlesztés alapjai, Japán kulturföldrajza, a településfejlesztés alapjai, a vidékkutatás módszertana, a faluföldrajz és vidékfejlesztés, valamint az Alföld regionális problémái. A Kecskeméti Főiskola Kertészeti Karán tárgya a vidékfejlesztés.

2011. októberétől az újjászervezett Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat tanácsának elnöke, melynek feladata a vidékfejlesztésben érdekelt összes szereplő együttműködési hálózatba szervezése, így az érintett kormányzati, önkormányzati és civil közreműködő, gazdálkodó és társadalmi szervezetek, szakmai testületek, információs és együttműködési hálózatba szervezése, tevékenységének összehangolása, a támogatási források hatékony felhasználása.

Angolul és oroszul beszél. Nős, három gyermek édesapja és három unoka nagypapája.  

Tudományos, szakmai, közéleti tevékenysége:

Regionális Tudományi Társaság (tag)

Új Magyarország Fejlesztési Program Regionális Programjai Országos Monitoring Bizottság (tag)

Kecskemét Kultúrájért Alapítvány (elnök)

Párbeszéd a Vidékért Egyesület (alelnök)

Magyar Tudományos Akadémia, X. osztálya, Földrajztudomány I, Bizottság (tag)

Magyar Tudományos Akadémia IX. osztály Településtudományi Bizottság (tag)

Magyar Nemzeti Vidék Hálózat Tanácsa (tag, az elnökség alelnöke)

Új Magyarország Vidékfejlesztési Program Országos Monitoring Bizottaság (tag)

Magyar Urbanisztikai Társaság (a falutagozat tag)

Magyar Földrajzi Társaság (tag, a Kiskunsági Osztály elnöke)

Bács-Kiskun Megyei Környezetvédelmi Alapítvány (elnök)

Elismerései:

Oktatásügy kiváló dolgozója (1977)

Bács-Kiskun Megye Településfejlesztéséért Díj (1984)

Bács-Kiskun Megye Alkotói Díja (1990)

Pro Régió Alföldért Díj - a Nagyalföld Alapítványtól (1993)

Pro Régió Díj (1994)

Pro Geográfia - a Magyar Földrajzi Társaságtól (1995)

Akadémiai Díj (1997)

Fülöpjakabért Emlékérem (1998)

Széchenyi Professzori Ösztöndíj (1999-2002)

Kecskemét Felsőoktatásáért és Tudományos Életéért Díj - a kecskeméti Polgármesteri Hivataltól (2002)

Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt polgári tagozata (2002)

Széchenyi Professzori Ösztöndíj (2008)

Bács-Kiskun Megyei Príma Díj (2008)

Bács-Kiskun Megye Építészetéért Díj (2008)

Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje, polgári tagozata (2010)