Elhunyt Király Ferenc, volt Bács-megyei rendőrfőkapitány

2020 jún 22
Megosztás

2003 nyarán került Kecskemétre, miután Gergényi Pétert a Budapesti Rendőrfőkapitányság élére nevezték ki. Az első látogatásakor még a vasprefektus fogadta, természetesen, a helyi sajtó gyűrűjében. Király dandártábornok első kérdése ez volt, miután kiszállt az autóból:

- De hol a rendőrség?

- Hát itt, mutatott Gergényi a főkapitányság épületére. 

- Akkor miért nincs rá kiírva? - tette hozzá Király.

Azóta nagy betűkkel is szerepel az épületen a rendőrség, valamint a police felirat.

Ez az apró kis történet is jól szemlélteti, mennyire másképp látott Király Feri, nem csak az utcán, a pályán is. Közvetlen volt, korrekt és őszinte.

Nem egyszer megjegyezte, hogy milyen furcsa emberek élnek itt Kecskeméten, hogy ilyen magas, drága kőfalakat húznak a házaik köré. 

Ezen mindig elcsodálkozott, mint sok máson. Mindemellett rajongott a helyi gasztronómiáért. 

Garaczi János, a Tanyacsárda világhírű főszakácsa és ügyvezetője díszkardot kapott tőle (képünkön) a 60. születésnapjára.

Szerette a hivatását és a környezetét, ő volt az első főkapitány, aki hadat üzent a szemetelésnek és a környezetkárosításnak. Az ő idejében jelentek meg a rendőrök az iskolák körül. Ő kezdte le a tanyavédelmi programot, akkor kaptak robogókat a tanyás területeken lévő rendőrök és ő kezdeményezett szorosabb együttműködést a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánynyomozói Szakmai Kamarával (SZVMSZK).

Dr. Király Ferenc és Kabók József, az SZVMSZK vezetője aláírják az együttműködési megállapodásukat.

Az ő idejében lett hagyománya a vagyonvédelmi kiállításoknak és a szakmai fórumoknak. 

Létrehozta a város bevetési egységet, kaptak védőfelszerelést az első vonalban lévők és ami a legfontosabb: kiállt a rendőreiért.

2004 tavaszán az egyik bevásárlóközpontban egy szolgálaton kívüli rendőr lopáson ért egy fiatalembert, rászólt, erre a fickó futni kezdett, ő meg utána. Hosszas üldözés után utolérte, leteperte, a roma fiú pedig hirtelen rosszul lett és a helyszínen meghalt.

Egy Kiskőrösről betelepült, kemény, sittes család legfiatalabb sarja volt, a hozzátartozók azonnal balhéba és lázongásba kezdtek, hatalmas tömeg gyűlt össze a helyszínen, pár napra rá tüntetést szervezetek a rendőrség elé. Király azonnal a helyszínen volt, végigkísérte az áldozat boncolását, és miután kiderült, hogy a drogos fiatal komoly szívbeteg és a halálának nincs köze a rendőri intézkedéshez, minden fórumon kiállt a kis rendőrért. Személyesen járta a tévéstúdiókat, állta a sarat a kérdésekkel szemben,  illetve kísérte el a főszereplő, szabadnapos rendőrt is az interjúkra.

Ritka, egyedülálló nyitottsága volt az emberek felé, nagy kontraszt ez a mai rendőrségi vezetőkhöz képest.

Talán épp ez lett a veszte, mert 2007 novemberében hirtelen, indoklás nélkül leváltották. 

Az ok nem volt titok, ott volt a levegőben, hiszen az akkor zajló Zuschlag-ügyben a neve is felmerült. A  fiatal szocialista ex képviselő ugyanis azzal hencegett a haverjainak a lehallgatott telefonbeszélgetései során, hogy ne féljenek, a pályázati mutyijaik nem fognak kiderülni, mert a főkapitány majd elintézi. Nem így lett, hiszen elítélték, még ha Király azt sem tudta miről van szó és bár erre bizonyíték sem merült fel, mennie kellett.

Dr. Király Ferenc június 22-re virradó éjjel, hosszan tartó, súlyos betegség következtében a kaposvári kórházban hunyt el. Március 7-én volt 68 éves.

Temetése július 1-én 14.00 órakor lesz Kaposváron, a Mező Imre úti Keleti temetőben.

Rajnai Attila