Felmentették a Bács-megyei főügyészt és helyettesét

2019 nov 15
Megosztás
Nánási László

Polt Péter, november 15-én, azonnali hatállyal felmentette a beosztásából dr. Nánási Lászlót, Bács-Kiskun megye főügyészét, valamint Dr. Dókáné, dr. Pályi Krisztina főügyészhelyettest. 

Nánási László 2001-től Bács-Kiskun megye főügyésze, Pályi Krisztina 2013. július 1- óta főügyészhelyettes. 

Középen dr. Dókáné dr. Pályi Krisztina, akinek vezetési attitűdje sok feszültséget okozott a főügyészségen

A főügyészi posztra dr. Gyugyi Csillát, a Pest Megyei Főügyészség osztályvezető ügyészét — aki korábban a Bács-Kiskun Megyei Főügyészségen volt osztályvezető, nevezte ki Polt Péter. 

A főügyészhelyettes pedig dr. Német Zsolt, a Kecskeméti Járási Ügyészség eddig vezetője lesz.

A két új vezető ügyészt hétfőn mutatják be az állománynak.

Dr. Gyugyi Csilla sajtószóvivői feladatokat is ellátott a főügyészségen

A Legfőbb Ügyészség soha nem indokol meg személyi döntést, így hivatalosan nem tudtuk meg, miért váltották le azonnali hatállyal  a két vezetőt. 

Információnk szerint az egyik legnagyobb hazai húsipari cég, a kiskunfélegyházi székhelyű Hungary Meat Kft. olasz  tulajdonosának, Piero Pininek a büntetőügye sodorta el a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség vezetőit.

Dr. Német Zsolt neve a maffiperben, valamint a Zuschlag-ügyben híresült el

Az olasz húspápa ellen — akinek több vágóhídja is van Európában  — évekkel ez előtt indított nyomozást a NAV Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatósága. Pini ez év márciusáig szabadlábon védekezett, majd letartóztatták, mert társaival megpróbálták meghiúsítani a nyomozás eredményességét. 

Ezt követően kezdődött meg az alkudozás a nyomozást felügyelő főügyészséggel a többszereplős, ötmilliárdos adócsalási ügybe.

Pini tagadta a bűnösségét, de júniusban kárenyhítésként befizetett kettőmilliárd forintot, továbbá egymillió eurót ajánlott fel a szabadlábra helyezésért de továbbra is előzetesben maradt. Nemrégen újabb, csaknem egymilliárd forintot fizetett be a NAV számlájára.

A Bács-Kiskun megyei főügyészség a napokban végül indítványozta a szabadlábra helyezését úgy, hogy még óvadékot sem kértek tőle. A bíróság ezzel megegyezően helyezte Pinit szabadlábra. Ez ütötte ki a biztosítékot a Legfőbb Ügyészségen.

Egyelőre még nem tudni, hogy a két menesztett főügyészségi vezető ellen indul-e hivatalos eljárás a munkavégzésükkel kapcsolatban, vagy maradhatnak tovább az ügyészség berkeiben más beosztásban.