A fővadász nélkül indult az izsáki vadászház pere

2018 nov 6
Megosztás
Mondok-per

Mondok József, Izsák polgármestere  nélkül kezdődött meg kedden reggel az a büntetőper a Kecskeméti Járásbíróságon,  amely arról a turisztikai szálláshely-támogatásból épült vadászházról szól, amelyben Mondok és felesége, nem titkoltan, életvitelszerűen él. Ő a per első rendű vádlottja, aki, ameddig nem akarja a bíróság mindenáron meghallgatni, lemondott a tárgyalás jogáról.

A per másodrendű vádlottja Mondok József kisebbik fia, aki az ügyészség szerint apja strómanja és 18 évesen falból ültették a Mondok Kft. ügyvezetői székébe, miközben a céget továbbra is a polgármester vezette. A harmadrendű vádlott, a helyi polgármesteri hivatal volt tisztségviselője, aki leigazolta és jelenléti íveket készített annak a közfoglalkoztatottnak az elszámolásához, aki azért kapta a költségvetésből a fizetési támogatást, hogy az izsáki helytörténeti múzeumban karbantartói feladatokat végezzen, miközben e helyett Mondok vadászházában, illetve annak birtokán kellett a polgármester utasítására különböző munkákat elvégeznie. A közfoglalkoztatási álteljesítéseket Mondok József havonta aláírta és jóváhagyta.

A Kecskeméti Járási és Nyomozó Ügyészség  Mondok Józsefet jelentős vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás, valamint közokirat-hamisítás bűntettével és hamis magánokirat felhasználásának vétségével vádolja. A fiát, mint bűnsegédet, költségvetési csalással és társtettesként közokirat-hamisítás bűntettével vádolják. K. István Pált, az izsáki polgármesteri hivatal nyugdíj előtt álló tisztviselőjét pedig nagyobb vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettében, mint bűnsegédet, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétségével vádolják.

A költségvetés kára a vadászház ügyében 35 millió forint, az álfoglalkoztatás ügyében pedig 934 ezer 222 forint.

Chiovini Gábor ügyész a vádirat ismertetésekor hangsúlyozta: a támogatási szerződés aláírásával Mondok József egyben tudomásul vette a pályázati szabályzatban leírtakat, miszerint: “nem igényelhető támogatás gondnoki lakás, szolgálati lakás, az ügyfél saját maga által használt lakrészére, a gondnok vagy az ügyfél által kizárólagosan használt helyiségek megépítéséhez, felújításához, vagy az ilyen lakásba, lakrészbe eszköz, berendezés beszerzéséhez.” Továbbá azt is vállalta, hogy 2020. április 20-ig az ingatlant vadászházként üzemelteti. 

(A Somogy megyei Karádon hasonló konstrukcióban épült vadászháza ügyében, amely szintén nem vendégházként üzemelt,  azért nem indult vizsgálat, mert épp letelt az öt év elévülési idő.)

Mondok fia nem ismerte el a bűnösségét a bíróság előtt. 

- A mi családunk úgy működik, hogy édesapám vállalkozási formákat bíz a gyermekeire, erre jó példa a bátyám, aki szintén egy családi céget visz. Mi tiszteljük, becsüljük édesapánk több évtizedes munkáit és ezért fogadtam el a cégvezetési megbízást a Mondok Kft. - ben mondta Miksa. A vadászházzal kapcsolatban hozzátette: nekünk önálló vadászterületünk van több mint négyezer hektáron. Kiváló szolgáltatásokat nyújtunk, természetes volt, hogy vadászház építésének céljára pályázzunk, ezzel egyetértettem. Hangsúlyozta: egy vadászház azonban nem értelmezhető klasszikus szálláshelyként, hiszen a vadászok fegyvert tartanak, ami veszélyes, ezért összeférhetetlen, hogy esetleg ott egy család is megszálljon gyerekekkel. Hangsúlyozta: a vadászházhoz kapcsolódó vendéglátói tevékenységünk sikeres, a vendégeink száma egyre emelkedik.

Bihari Ádám bíró kérdésre Mondok fia nem cáfolta, hogy a cég vezetésében történő megbízásában közrejátszott az is, hogy az akkori jogszabály-módosítás szerint a cégvezetés összeférhetetlenné vált az ügyvezetői tisztség betöltésével. Természetesen rendszeresen konzultálok cégügyekben az édesapámmal, hiszen az ő tapasztalatát nem múlhatom felül - tette hozzá. Kiderült: amikor átvette az ügyvezetői feladatokat, még középiskolás volt Kecskeméten nappali tagozaton, ezért ha ideje engedte délutánonként, de általában hétvégenként intézte a Mondok Kft. ügyeit. 

Mit jelentett ez a tevékenység napi szinten? - kérdezett rá a bíró. 

- A cég régóta üzemeltet egy benzinkutat, ez a fő tevékenysége, ez egészült ki a vadászházzal összefüggő vendéglátási feladatokkal. A benzinkutunkat nem kell személyesen felügyelni, irányítani, mert  a kollégák, akik több mint tíz éve ott dolgoznak, pontosan tudják mi a dolguk. Én csak a beérkező számlákat és a kifizetéseket kontrolláltam. A vendéglátásban is csak kontrollszerepem volt, a minőséget, az ellátási körülményeket, valamint a számlákat felügyeltem.

Hangsúlyozta: abnormális gondolat, hogy a pályázat benyújtásának oka az volt, hogy szüleim a saját céljaikra használják a vadászházat, hiszen a cél a bevételteremtés volt. Édesapámék reprezentálták az ottlétükkel kifelé, hogy van a vadászházban szezon kívül is élet, de ezt csak a betörések miatt tették, és a céggel történő megállapodás alapján ők is fizettek a vadászházban töltött vendégéjszakákért, igaz, kedvezményes áron.

Mondok József  2015. augusztus 11-e óta csak társadalmi megbízatású polgármestere a városnak, mert a főállású városvezetői tisztség összeférhetetlen az általa elnyert, nevére szóló trafikjoggal, amit a saját, városközponti benzinkútjánál üzemeltet. A hivatali ügyeket hivatalosan barátja és alpolgármestere Bozóky Imre ügyvéd, az MLSZ volt elnöke viszi.