A helyközi járatok jegyárai miatt aggódnak a Kadafalviak

2019 dec 5
Megosztás

Nyílt levelet küldött Jászfalvi József a Kadafalviak nevében, amelyben többek között a helyközi járatok jegy és bérletáraiért aggódik, mivel a helyközi közlekedést 2020 január 1-től új szolgáltató veszi át, a távolsági buszkjáratok viszont a Volánnál maradnak. Utóbbiakban a szatelittelepülésekre a helyi közlekedési árakon utazhattak eddig az ingázók. Szemereyné Pataki Klaudia válasza szerint, a szerződés előkészítését a szaktárca végzi és nem lesz változás jövőben a helyközi járatok rendszerében.

Tisztelt Polgármester Asszony !

Olvashattuk a helyi sajtóban a Volán közleményét  ami következő:

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének döntése értelmében 2020. január 1-jétől nem a Volánbusz Zrt. a város helyi autóbuszjáratainak üzemeltetője. A továbbiakban a Kecskemétet érintő helyközi járatokon a helyi jegyek és bérletek nem érvényesek. Köszönjük, hogy az elmúlt években velünk utazott!

Ez azt jelenti, hogy a Kadafalván élő és a helyi, illetve helyközi járatokat használó lakosoknak ez plusz költséget jelent, mivel mindkét járatra bérletet vagy jegyet kell váltaniuk.  Kadafalváról a 34-es és  34A jelzésű helyi járatú busz közlekedik a Széchenyi város és Kadafalva, illetve Kadafalva és a városközpont között, de nagyon megritkított menetrenddel.  

Kérem Polgármester Asszonyt, hogy nyugtassa meg a Kadafalván élőket, hogy még Január 1-e előtt lesz megoldás erre a problémára, ami nem kis felháborodás tárgya lett az elmúlt napokban és ami nemcsak az itt élő, hanem az ide dolgozni járó embereket is érinti.

A Kadafalván lévő cégek adóbefizetéseiből illetve az elmúlt évek önkormányzati telekértékesítéséből több 10 vagy 100 Milliós bevétele lett az Önkormányzatnak. Ennek ellenére több mint 10 éve kerülgetjük a kátyúkat a Beretvás közön, nincs közösségi tere, Faluháza a falunak, ahol rendezvényeket tarthatnánk a gyermekeinknek és az ott élő lakosoknak.  Az iskolában már alig férnek el a gyerekek, ennek a bővítése is rettentő fontos lenne. Tisztában vagyok vele, hogy ez nem mind teljesen az Önkormányzat hatásköre , de tudom, hogy ki tudná harcolni ezeknek a fontos dolgoknak is a forrását. Az ember kezdi magát itt úgy érezni, mintha nyűg lenne a város nyakán.  Itt is Kecskeméti lakosok élnek, nem csak Hetényegyházán, Katonatelepen ahova a helyi járatú buszok is elfogadható sűrűséggel járnak, ahol van közösségi tér és kultúrház is egyaránt.   

Terveztem, hogy elmegyek a közmeghallgatásra és ott elmondom ezeket, de a munkám miatt sajnos nincs most lehetőségem rá. Más ügyből kifolyólag próbáltam bejutni is Önhöz, ígéretet is kaptam rá, hogy majd visszahívnak, de sajnos ez nem történt meg, ezért döntöttem a nyílt levél mellett.  

Kérem Polgármester Asszonyt, hogy az elkövetkező évben kiemelten kezelje a Kadafalván élők igényeit és nyugtasson meg bennünket, hogy már jövőre elindulnak azok a projektek amelyekre már több mint 10 éve, vagy ennél is régebben várunk. 

Köszönettel :  Jászfalvi József  kadafalvi lakos 

 

"Az elmúlt években Kecskemét egyes városrészeiben regionális járatokkal történt a helyi közösségi közlekedés biztosítása. Ezekre a járatokra – a városon belüli viszonylatokban - a helyi díjszabás alapján, a menet- és bérletjegyek  érvényesek voltak.

A szolgáltatás biztosítása a regionális és az elővárosi közlekedés ellátásáért felelős minisztérium és Kecskemét önkormányzata között megkötött, a VOLÁNBUSZ Zrt. által tudomásul vett, úgynevezett 3-as megállapodás alapján történt.  Ezek a szerződések 2019. december 31-ével nem csak Kecskeméten, hanem a teljes országra tekintve lejárnak.

Az országos helyközi közszolgáltatásra vonatkozó szerződés és az ehhez kapcsolódó 3-as megállapodások 2020. január 1-től történő megkötésének előkészítését jelenleg végzi az Innovációs és Technológiai Minisztérium. Kecskemét tehát a jövőben is az eddig megszokott és kialakult gyakorlat szerint akarja biztosítani a regionális járatok helyi viszonylatban történő igénybevételét." 

Szemereyné Pataki Klaudia

Kecskemét MJV polgármestere