Június végén nyithat a kecskeméti strand

2018 jún 7
Megosztás
medencekorszerűsítés

Az elmúlt évekhez hasonlóan hirtelen tört ránk a nyári meleg, ezért időszerű a kérdés, mikor nyit meg a strand Kecskeméten, mert már sokan hiányolják. Meleg ide, vagy oda, a jó öreg hírös városi strand már több mint egy évtizede nem nyit meg június 1-én, hanem általában a tanév végét követően, mert a fenntartónak az volt a tapasztalata, hogy akármilyen meleg is volt ebben az időszakban, munkanapokon fürdőzők nélkül árválkodtak a feltöltött medencék.

Az idei szezonkezdést most az bonyolítja, hogy még javában zajlanak a strand ötven méteres medencéjének a korszerűsítési munkálatai, ennek befejezéséig pedig munkavédelmi szempontból sem lehet megnyitni a strandot.

- A kivitelezési munkálatok befejezése június végére várható és a medence használatba vételével egy időben tervezzük a strand megnyitását - tudtuk meg Szenes Mártontól, a Kecskeméti Élményfürdőt és Csúszdaparkot üzemeltető Hírös Sport Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójától. Hozzátette:

ennél korábbi befejezés csak ideálisnak mondható körülmények között lett volna lehetséges, de ez sajnos nem adatott meg, mert a szélsőséges időjárási viszonyok - a rendkívül hideg téli és a forró tavaszi időszak - megnehezítették a kivitelezési folyamatokat.  

Megtudtuk: a strand ötven méteres medencéjének felújítása a Kecskeméti Sportiskola vízilabda szakosztálya sportfejlesztési programjának keretén belül valósul meg. A beruházás során megszüntetik a medence alján kialakult repedéseket, amelyeken keresztül elszivárgott a medencéből a víz, illetve talajvíz is jutott a medencébe, továbbá korszerűsödik a vízforgató gépészeti technológia, a vezetékrendszer és pótolják a hiányzó csempeburkolatot. A  fejlesztés legfontosabb eleme, hogy a medence vize fűthetővé válik, ezért a használhatósága is hónapokkal kitolódik, illetve megteremteni az utánpótlás vízilabda számára a kényelmesebb edzési lehetőséget.
A nyári edzésbeosztásokkal kapcsolatban Szenes Márton elmondta: a vízilabda szakosztály is szünetet tart a nyári időszakban, a felkészülési, alapozó időszakot augusztusban kezdik meg. Az edzések, a mérkőzések helyszínei, időpontjai a fürdő vezetésével egyeztetetten fognak zajlani. Hangsúlyozta: a medence használatának beosztásáról az eddigiekben is alkalmazott gyakorlat szerint nyilvánossá tett pályabeosztás alapján lehet majd tájékozódni.

Az ötven méteres strandmedence korszerűsítésének összköltsége 186 millió forint, amelynek 30 százalékos önrészét a kecskeméti önkormányzat vállalta a Hírös Sport Nonprofit Kft. közreműködésével, a 70 százalékát pedig a KESI vízilabda szakosztály TAO támogatásból állja. Ez a fedezet a vízilabda utánpótlást társasági adójukkal támogató cégeknek köszönhető.