Két napos lett a Víz Világnapja a BÁCSVÍZ Zrt.-nél

2024 már 25
Megosztás

A BÁCSVÍZ Zrt. három évtizede, 1994 óta rendez nyílt napokat a Víz világnapja, azaz március 22-e alkalmából. Az idei, kecskeméti program iránt olyan nagy volt az érdeklődés, hogy március 25-én is megismételték a nyílt napot a cég Mártírok úti, II. számú vízműtelepén, ahol a két napon összesen közel ezer látogatót fogadtak.  

Az 1992. évi Rio de Janeiro-i környezetvédelmi konferencia kezdeményezésére, az ENSZ március 22-ét nyilvánította a Víz Világnapjává, felhívva a kormányok, szervezetek és magánszemélyek figyelmét a víz fontos szerepére életünkben. 

A BÁCSVÍZ Zrt. vezetése is fontosnak tartja, hogy már ifjú korban tájékoztassák a gyerekeket az ivóvíz élettani szerepéről, hazánk vízkincsének jelentőségéről, közös felelősségünkről annak megőrzéséért. 

A nyílt napok keretében a BÁCSVÍZ szakemberei idén is a víz útját mutatták be a kutaktól az otthoni vízcsapokig, valamint azt a munkát, amit a víziközmű üzemeltetők végeznek az ellátás mindennapi biztosításának érdekében. Az érdeklődők a Mártírok úti II. számú vízműtelepen például közvetlen bepillantást nyertek az ott dolgozók munkájába, a víztermelés és tisztítás tevékenységeibe is. Láthatták a telepen kialakított központi üzemfelügyeleti rendszer diszpécsertermét. Hallhattak a hálózatok üzemeltetését, a hibák elhárítását végző, valamint a szivárgásokat felderítő kollégák feladatairól, megismerhették a csőhálózat elemeit és az ellenőrző eszközöket, műszereket.

 Láthattak továbbá a Magyar Víziközmű Szövetség által készíttetett, a vízről szóló szemléletformáló kisfilmeket is. Részt vett a rendezvényen, és a látogatók körében nagy sikert aratott a Magyarországi Diáklaborok Egyesülete mobil laborja, a Selye János Diáklaborhálózat program keretében.

2024-ben világszerte a „Víz a békéért” jelmondat jegyében hirdették meg a jeles napot. Ennek megfelelően a 2024-es víz világnapjának legfontosabb üzenetei az alábbiak voltak. 

A víz békét teremthet, de olykor konfliktusok forrása is lehet. 

Ha kevés vagy szennyezett, ha az embernek küzdenie kell a hozzáférésért, komoly feszültségekhez vezethet. Törekedni kell az együttműködésre a víz igazságosabb elosztásért, hozzájárulva ezzel a béke megteremtéséhez. 

A jólét és a béke a vízen is múlik. Miközben az országok egyre hangsúlyosabban foglalkoznak az éghajlatváltozással, a tömeges migrációval vagy a politikai feszültségekkel, egyre sürgetőbbé válik a vízügyi együttműködések középpontba állítása is. A víz kivezethet minket a válságból.  

A közösségek és országok közötti együttműködést teremtheti meg a víz igazságos elosztása – ezt a célt szolgálják az ENSZ nemzetközi szintű egyezményei és a helyi szintű intézkedések.