Letartóztatták a baloldal-közeli agrárvállalkozót

2016 jún 8
Megosztás
vidmann zoltán

Bűnszervezet tagjaként elkövetett költségvetési csalás bűntettének alapos gyanúja miatt a napokban a Kecskeméti Járásbíróságon harminc napra jogerősen előzetes letartóztatásba helyezték a helyi illetékességű V. Zoltánt, a milliárdos árbevételű Városföldi Agrárgazdaság Zrt. igazgatóját. A férfit az általa vezetett cég irodájában vették őrizetbe, ahol egyben házkutatást is tartottak a NAV Dél-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatóságának nyomozói. A számlagyáras ügyben az igazgatón kívül még további hét személy ellen indult büntetőeljárás, közülük hatot szintén jogerősen harminc napra letartóztattak, egy személyt pedig lakhelyelhagyási tilalommal sújtott a nyomozati bíró.

Az ügyben érintett H. Csaba, akit az őrizetbe vétele előtt két nappal költségvetési csalás bűntettéért nem jogerősen 4 év letöltendő börtönre ítélt a Kecskeméti Törvényszék dr. Oroszi Márta büntetőtanácsa. A per már évek óta tartott és érintett benne Kecskemét több neves egykori építőipari cégének a vezetője. Az ítélet érdekessége volt, hogy nem csak számlakibocsátókat, hanem egy számlabefogadó helyi nagyvállalkozót is három év letöltendő börtönbüntetésre ítélt a bíró.

V. Zoltán ügyében eléggé szűkszavú a nyomozóhatóság, mondván, folyamatban lévő nyomozásról van szó és annak sikeressége érdekében egyelőre nem kívánnak részleteket közölni.

Információink szerint a recept a szokásos, 

a szervezetten működő hálózatban van külföldről áfamentesen beszerezett alapanyag, itthon közbeiktatott, papíron működő cég, színlelt kereskedelem, be nem fizetett áfatartalom és társai.

A költségvetésnek okozott kár milliárdos nagyságrendű.

Földeket halmozott volna fel

Az 1998-ban alakult Városföldi Agrárgazdaság Zrt. cégvezetője az elmúlt években tűnt fel a médiumokban, amikor is bejelentette, hogy feljelentést fog tenni mert földpályázatok során a 19 meghirdetett állami földrészlet közül csak hármat nyert meg a zrt. Az 1500 hektáron gazdálkodó cég egyébként 1180 hektárt földet bérelt az államtól. Akkori nyilatkozatai szerint a cég gazdálkodása ennek okán ellehetetlenül, jószágokat kell majd levágni és munkavállalókat kell majd elbocsátani. Azt is bejelentette, hogy a földpályázatokkal kapcsolatban feljelentést tesz a rendőrségen.

Megpróbáltunk utánajárni a feljelentésnek, de a pályázatokkal kapcsolatban nem találtunk folyamatban lévő ügyet csak V. Zoltán, mint magánszemély földvásárlásaival kapcsolatban. Az eljárás felügyeletét elfogultság okán a Jász-Nagykun Szolnok Megyei Főügyészség végezte. Az ügyben hivatali visszaélés bűntette miatt tett feljelentést a múlt évben V. Zoltán. Balázsné dr. Busku Terézia ügyész szóvivő a Hírösvénynek elmondta:

A megállapítható adatok szerint a feljelentő  2014 évben Kecskeméten vásárolt földingatlanokat. A tulajdonjogát azonban a földhivatal nem jegyezte be, mert az agrárkamara tagjai közül megválasztott  Települési Agrárgazdasági Bizottság összes tagja, egyhangúlag a szerződés jóváhagyását nem támogatta, mely támogatás szükséges lett volna a bejegyzéshez. A támogatás elutasításának az volt az indoka, hogy túl alacsony áron vásárolta volna meg a földeket, melyből a fölhalmozás szándékára lehetett következtetni. A feljelentő szerint a helyi földbizottságként eljáró szerv ugyanakkor egy másik személy esetében megadta a hozzájárulást, holott e személy még alacsonyabb áron vásárolt fölterületet, mint ő.

A lefolytatott nyomozás után a nyomozó hatóság a nyomozást bűncselekmény hiányában megszüntette. Ennek alapja az volt, hogy megállapították, hogy diszkrimináció nem történt, mert a feljelentéssel ellentétben a másik személy  reális áron vásárolta a földterületet, melyet okiratok bizonyítottak.  A földbizottság tagjai egyébként sem hivatalos személyek, mely szükséges lett volna a jogi minősítéshez, így sem tartalmilag sem formailag nem követhették el a feljelentett cselekményt - tette hozzá a szóvivő.

V. Zoltán egyébként nyíltan politizált, fogadta Városföldön Gőgös Zoltánt, az MSZP agrárszakemberét, aki a Városföldi Agrárgazdaság Zrt. földpályázataival kapcsolatban sajtótájékoztatót is tartott. A városföldi vállalkozás, valamint V. Zoltán igazgató feltűnik Mesterházi Attila egykori MSZP-s pártelnök alábbi, országjáró kampányfilmjében is.