Megalakult a Kecskeméti Közbiztonsági Fórum

2023 jún 12
Megosztás

- A megkezdett munkát tovább kell folytatni, mert az élet folyamatosan új kihívások elé állít bennünket, hisz nem csak az előnyeit érezzük a város fejlődésének és gyarapodásának, hanem annak hátrányait is - mondta Szemereyné Pataki Klaudia, polgármester, hétfőn délelőtt, a Kecskeméti Közbiztonsági Fórum alakuló ülésén.

Kiemelte: a közbiztonság területén országosan is élen járunk a példaértékű térfigyelő rendszerünkkel, hála a Kecskemét Közbiztonságáért Közalapítványnak. A rendszert ennek okán kiemelten kezeljük és támogatjuk évről évre. Hozzátette: a Neumann János Egyetem fiatal tehetségeinek segítségével már kutatások zajlanak azon a területen, hogy miként lehetne a kamerarendszerrel bővíteni a felderítést és megelőzést a mesterséges intelligencia segítségével, amelyre már jelentős eredményeket értek el nemzetközi szinten, például Izraelben.

A polgármester kiemelt kapcsolatot és együttműködést ígért a városi rendőrkapitánysággal, a Kecskeméti Városrendészettel, valamint a polgárőrséggel és rendszeres közös konzultációt  kért a fórum résztvevőitől.

Timafalvi László, ezredes lesz a kecskeméti rendőrkapitányság új vezetője a fórumon elmondta a szorosabb együttműködés az érintett szervezetekkel mindenképpen a közbiztonság hatékonyságát növeli. Hozzátette: a Kecskeméti Városrendészettel való együttműködésnek hála már sokkal csendesebb volt az elmúlt hétvége. Hangsúlyozta: a kábítószerterjesztés prioritást élvez a rendőrségi számára,  a napokban számoltak fel egy nagyobb szervezettségű csoportot. Elmondta: a nyár beköszöntével rendszeresen jelen lesznek az utcán a gyalogos járőrök és nem csak a törvényszegőkkel, hanem a kéregetőkkel kapcsolatban is fel fognak lépni.

A fórumon szó esett az éjszakai autós vagányokról a kiskörúton, valamint a város környéki áruházparkolókban zajló gyorsulási versenyekről.

A részt vevők megjegyezték: a kiskörút hosszú évtizedes probléma, és az ellenőrzések nem hoztak végérvényes megoldást, mert a razzia befejeztével az autósok még aznap éjjel visszatértek. (Néhány éve felmerült egyébként, hogy néhány gyalogátkelőt kiemelnek a szint fölé, ezzel is megtörve a száguldozók kedvét. A biztos megoldást végül nem vállalták be a képviselők, mondván még tovább lassítaná a csúcsforgalmi időszakokat.)

A város széli gyorsulásos versenyekkel kapcsolatban felmerült, hogy ezek szervezőivel, vezéregyéniségeivel kellene párbeszédet kezdeni. Addig is ezek ellenőrzései is tovább folytatódnak. 

Német Zsolt, a Kecskeméti Városrendészet vezetője elmondta, hogy a legutóbbi átfogó ellenőrzéskor, amely során a közlekedésfelügyelet szakembereit is bevonták a házilag átalakított autók kiszűrésébe, nagyon eredményes volt, várhatóan az ilyen típusú eljárások csökkenteni fogják a csoportos gyorsulási versenyek számát.

Szabó József, a Kecskemét Közbiztonságáért Közalapítvány elnöke  azt mondta: akkor biztosított ennek a fórumnak a sikere, ha van egy terv, egy rendszer, amit írásban fektetünk, megbeszéljük a problémákat, célokat tűzünk ki és azokat visszaellenőrizzük.

Német Zsolt modellértékűnek tartotta a közbiztonsági fórumot, mert, mint mondotta, a közbiztonságért felelős szervek összefogásán múlik az, hogy miként alakul a város közbiztonsága. Hangsúlyozta a párhuzamosságok megszüntetésével  és a szervezetek összehangolásával lehet hatékonyabbá válni.

A Kecskeméti Közbiztonsági Fórum minimum negyedévente ülésezik majd, de a naprakészségük jegyében bármikor asztalhoz ülnek, ha a problémák gyors megoldás igényelnek.