Megbocsátott az áldozat az olasz késelőnek

2020 feb 14
Megosztás

Emberölés kísérletéért és garázdaságért hét év börtönbüntetésre ítélték pénteken a Kecskeméti Törvényszéken azt az olaszt, aki 2018 novemberében, a Goose Bár előtt, megkéselt egy helyi férfit. Életét a gyors orvosi beavatkozás mentette meg. A perben a vádlott beismerő vallomást tett, az áldozat megbocsátott neki, sőt több tízmilliós kártérítést is kapott. 

Az olasz férfit e mellett öt évre kitiltották Magyarországról. Az ítélet nem jogerős.

Az olasz és román bejelentett lakcímekkel is rendelkező Marco T. P. 2018. november 4-én baráti társasággal szórakozott  a Goose Bárban, a kigyúrt férfi szeszes italt nem fogyasztott. A vallomások szerint a pultnál egy férfi, B. Sándor, “leolaszgecizte”  amiért Marco ököllel arcon ütötte és megtaposta, ezért az őrök kivezették az utcára. Egy másik olasz erre lelökte a lépcsőn B. Sándort, mire őt is kitették a biztonsági őrök a szórakozóhelyről. Marco mindeközben dühbe gurult, a kocsijához ment, ahonnan kivett egy kést, amellyel elindult vissza a bárba, azzal a céllal, hogy elégtételt vegyen a sérelmein. Útközben azt látta, hogy  honfitársát is kitették, aki e miatt a bejárat előtti kordont rángatja és több ember veszi körül. Marco úgy vélte, bántalmazzák az olasz barátját, ezért hátulról rátámadt az ott álló, számára eddig ismeretlen P. Rolandra és  a késsel megvágta a háta bal oldalán. A magyar férfi megfordult, védekezni próbált, erre a vádlott csapkodni kezdett a késsel. Dulakodás közben több vágott sérülést szenvedett, közülük a legsúlyosabb az volt, amikor Marco végighúzta a kést a nyakán. Ömleni kezdett a vére, az olasz pedig lelépett a helyszínről, hajnalban kapták el, amikor összecsomagolva szökni próbált kiskunfélegyházi lakhelyéről.

Roland összeesett a jelenlévők elszorították a nyakát egy terítővel, a gyorsan kiérkező mentőtiszt pedig egy speciális csipesszel lefogta az átvágott visszeret, kórházba szállították és életmentő műtétet hajtottak végre rajta.

- A sértett az életét a gyors orvosi beavatkozásnak köszönheti, de mondhatni a szerencse is közrejátszott - mondta az ítélet indoklásában Fodor Endre bíró.

Első rendőrségi vallomásában Marco jogos önvédelemről beszélt, amely szerint a bárban már késes támadás érte, amelyek közül az egyik P. Roland volt, majd miután kitették őket, P. Roland az utcán is rátámadt egy késsel és ő a dulakodás közben elvette a férfi kését és véletlenül megsebezte. 

A bíróságon viszont már mást mondott.

Kiderült, hogy nem volt késes támadás a bárban, nem találkozott a bárban P. Rolanddal, elmondta hogy a kés az övé volt és az autójából vette ki azzal a céllal, hogy megsebzi annak férfinek az arcát, aki tiszteletlen volt vele.  Mindeközben tévesen észlelte, hogy a barátját inzultálják, ezért támadott rá orvul P. Rolandra.

Marco a beismerét követően 10 millió forintot fizetett ki P. Rolandnak, valamint további, harminc millió forint részletekben járó életjáradék fizetését vállalta.  A bárban megtaposott B. Sándor másfél milliós kártérítést kapott.

Marco ügyvédje fellebbezést jelentett be enyhítésért. Az ügyész három nap gondolkodási időt kért.

Az emberölés kísérlete egyébként 5-15 évig terjedő börtönbüntetést von maga után, de mivel a vádlott beismerő vallomást tett és kártalanította a sértetteket így kaphatott a középmérték alatti ítéletet.

Az ítéletet követően Marco védője kérte, hogy a jogerős ítéletig engedjék házi őrizetbe védencét, mert már 15 hónapot leült, ha a jó magaviseletéért feltételesen szabadlábra helyezik, akkor már csak 3 év 5 hónap büntetése marad hátra, ezért pedig nem fog megszökni. Hozzátette: itt van a családja, az vállalkozása, és neki, olasz állampolgárként egy nap a magyar börtönökben háromnak számít.

Az ügyész az előzetes letartóztatás fenntartását kérte a bíróságtól.

Rövid szünetet követően dr. Fodor Endre nem engedte szabadlábra Marcot, mondván, a tettét követően is el akart szökni, sőt, a börtönben sem viselkedik megfelelően, ezért nem kizárt, hogy nem fogják feltételesen szabadlábra helyezni, és azt se felejtsük el - tette hozzá: a hét éves börtönbüntetése mellett Magyarországról is ki van utasítva.

Marco erre annyit mondott: két őr rendszeresen inzultálja a börtönben és “leolaszkutyázzák.”