Nekem Kecskemét fontosabb, mint a politika

2019 május 27
Megosztás

Csaknem két évtized civil tevékenység és több mint egy évtizednyi pártmunka után Király József, az MSZP önkormányzati frakcióvezetője, a párt megyei elnöke inkább újra a közért dolgozna tovább politikától mentesen. Kérték, de nem vállalja a polgármesteri jelöltséget és az országos politikától is visszábblép. Az interjú az Európai Parlamenti választások előtt készült, bejelentve egyben az ellenzék helyi összefogását és azt, hogy a héten megismerhetjük a közös polgármesterjelöltjüket, de a vasárnapi eredmények mindent felülírtak és átrendeztek. A tárgyalások ezzel újra kezdődnek, még ha a helyi politika merőben más, mint az országos.

- Van már a kecskeméti ellenzéknek közös polgármesterjelöltje?

- Igen van.

- Megtudhatjuk a nevét?

- Mindent a maga idejében.

- Ön az?

- Nem!

- És miért nem?

- Mert nem vállaltam.

- Ha nem lett volna megfelelő jelölt, akkor sem?

- Nem, mert nekem mára túl sok lett a politika. A bőrömön tapasztaltam meg, hogy nagyon nehéz műfaj ez, mert kintről támadnak, de benn sem rózsás a helyzet, mert nem biztos, hogy ugyanúgy látnak, ugyanazt gondolják és ugyanúgy szeretnék azt megvalósítani, mint én. 

- Ezért van a szavazás egy párton belül is, amely meghatározza, hogy merre tovább 

- Az országos politika elvész a részletekben, illetve a nagy vonalak között. Nekem a legtartalmasabb éveimet jelentette ez a most lezáruló önkormányzati ciklus, mert a városrendezési bizottság elnökeként szakmai kérdésekkel foglalkozhattam és egyben nagyon sok kérdésben a jövő első tégláit tehettük le.

- Mi az amiben nem sikerült?

- Mindazokban, amelyekben évek óta rendszeresen felszólalok. Ilyen például a KTE-pálya, vagy a zöld ék kérdése. Hosszú távon meghatározzák a város jövőjét ezért felelősen kell ezekben a kérdésekben dönteni, sőt szakmaian, itt nem lehet politizálni, pártfegyelmet követni egyik félnek sem. Mert a pártfegyelem olyat szül, mint a Zombor-érában elkészült fedett uszoda, amit drágán üzemeltetünk és lízingelünk egy bebetonozott szerződéssel, aminek a kondícióin sem tudunk javítani. Erre lehet azt mondani, hogy még az unokáink is nyögni fogják. Felelős, konstruktív testületi hozzáállással biztosan nem született volna meg egy ilyen döntés.

- Mi az ami sikerült?

- Az, hogy vannak közös elképzeléseink fejlődési irányvonalról, koncepciónk Kecskeméttel kapcsolatban. Ez a konszenzus kellett 100 éve is, mert e nélkül nem lenne ma Városháza, Cifrapalota, vagy múzeumunk. Egyszerűen mi helyi politikusok nem gondolkodhatunk csak 4-5 évben, míg regnálunk, felül kell ezen emelkedni. Nincs abban sem vitánk, hogy több zöldfelület kell Kecskeméten, maximum azon, hogy hol és hogyan. Hozzáteszem, ebben nem is nekünk kellene döntenünk, hanem elsősorban a közösségnek, aki magáénak érzi és gondozni is fogja. Csak erre lehet alapozni, mi meg az áldásunkat adjuk és határozunk róla. Ez lenne a természetes.

- A közlekedés megoldása azonban a város feladata, ez az ő felelősségük az itt élők felé.

- Kecskemét nem lett felkészülve erre a gépjárműforgalomra, hirtelen lett ipari-műszaki központ a régióban a mezővárosból. Ez óriási kihívás az önkormányzat számára, de más hozzáállást kíván a lakosságtól is. A városvezetésnek radikális lépéseket kellene felvállalnia, a lakosságnak pedig egy életmódváltáshoz hasonló fordulatot a mindennapjaiban. Csak ebből a kettős döntésből születhet egy új, más típusú, úgynevezett zöld város. Egyelőre csak beszélünk róla, a megvalósítás még toporog, de csak remélni merem, hogy ezek az első lépések és nem fordulunk erről az útról vissza.

- Ha polgármester lenne, meglépné ezeket a radikális döntéseket, a forgalomkivonást  a központból, az egyirányúsításokat?

- A ciklus elején mindenképpen, miközben erősíteném a tömegközlekedést és soron kívül növelném, valamint  tökéletesíteném a kerékpárút-hálózatot. 

- A polgármesterjelöltjük hasonlóan gondolkodik?

- Másként nem lenne a támogatottunk. Már korábban is kijelentettem, hogy önjáró, öncélú jelölt mögé nem állunk.

- Azok elindulnak majd függetlenként.

- Igen, de ilyen a demokrácia.

- Azért országgyűlési választáson elindul még?

- Nem, azon sem fogok, csak Kecskemétért, egyedül ennek látom az értelmét.

- Milyen esélyei lehetnek a helyi ellenzéknek, valamint a közös jelöltüknek?

- Nem szeretek jóslásokba bocsátkozni, de most, az előző két választással ellentétben azt látom, hogy sokkal belátóbbak a helyi politikusok és a jelöltek. Megértik, hogy jobb eredményt egyedül összefogással lehet produkálni, mi összefogtunk, új arcokkal frissítettünk és épp ezért jobb eredményt is fogunk elérni.