Nyuszi helyett a NAV lepte meg az Opticon birodalmat

2019 ápr 15
Megosztás

A NAV Dél-Alföldi Bűnügyi igazgatóságának munkatársai profi munkát végeznek. Sorra döltik be a számlagyárakat, vonnak felelősségre nagy vállalkozókat, politikusokat, pártra, nemre tekintet nélkül. A céljuk, visszatermelni a költségvetésből jogtalanul kiesett milliárdokat. Egyet nem tudnak csupán: kommunikálni. Pedig, ami az irodájuk falain kívül történik, nem maradhat rejtve az emberek előtt.

Az elmúlt napokban a NAV beavatkozó egysége összehangolt akcióban vitt el hajnalban néhány kecskeméti nagyvállalkozót. Az érintett cégek telephelyein házkutatásokat tartottak. Több mint tíz embert állítottak elő, köztük a kecskeméti székhelyű OPTICON Telekommunikációs Hálózati Szolgáltató Kft.  alapító tulajdonosát,  a cégcsoport ügyvezetőjét, a gazdasági kapcsolati háló további vezetőit, valamint a Vidékháló Kft. tulajdonosát. Utóbbi, jogvégzett személy, már ismert az adónyomozók előtt, mert egykoron a Stádium Alapítvány gazdasági ügyei miatt folyt ellene eljárás és jogerősen letöltendő börtönbüntetésre ítélték. 

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség indítványára a Kecskeméti Járásbíróság költségvetési csalás alapos gyanúja miatt tizenegy személyt helyezett harminc napra letartóztatásba, egy kecskeméti könyvelő — a korára tekintettel — pedig nem került zárkába, de a lakhelyét nem hagyhatja el. A Kecskeméti Törvényszék hétfőn a kényszerintézkedéseket jogerősen helybenhagyta. A költségvetési kárérték 4,8 milliárd forint.

A NAV az ügyben egy hét alatt sem tudott tényszerű, a nyomozás érdekeit nem sértő információt adni.

Túlnyerték magukat

A BÁCS-NET Kft.-ből 2004-ben alakult meg az OPTICON Kft., amely akkor még 10 millió forintos jegyzett tőkét mondhatott magáénak, amely napjainkra 627 millió forintra nőtt. A cég az elmúlt években bővelkedett az uniós fejlesztési támogatásokban. 2018. június 20-án, a tulajdonosi körhöz tartozó KATELNET Távközlési és építő Kft., valamint a Prosperitas Invest Kft.  beolvadt az OPTICON Kft.-be. A bonyolult céghálóban szerepel egy másik megtévesztésig hasonló cég, a csongrádi székhelyű OPTANET Kft. is, amely néhány éve 1, 6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert el az Új Széchenyi Terv keretén belül. Ez utóbbi cég érdekessége, hogy az ügyvezetője vezette a Szécsi Gábor polgármestersége alatt vitatottan privatizált önkormányzati céget,  a TELEMOZI Kft.-ét. Az OPTANET Kft. fő részvényese az OPTICON Holding Group Zrt. volt, amelynek székhelye megegyezett a kecskeméti OPTICON Kft.-vel.  Miután a cégek szétnyerték magukat a fejlesztési pályázatokon,  2016. június 20-án az OPTICON Holding Group Zrt. és az OPTANET Kft. beolvadt a milliárdos éves forgalmú Vidékháló Telekommunikációs Kft.-be. Így a kör bezárult. 

Az OPTICON birodalom jelen van az ország egész területén. Az 1500 km-es hálózatot és annak szolgáltatásait Kecskemét, Budapest, Százhalombatta, Baja, Cegléd, Hódmezővásárhely, Siófok, Gödöllő, Kiskőrös, Szentes, Debrecen, és ezek vonzáskörzeteinek ügyfelei használják. Ma már az Opticon Kft. nemcsak Internet szolgáltatással foglalkozik, hanem telefon és televíziós szolgáltatást is biztosít.