Salacz miatt elmeszelték a Fideszt

2014 már 14
Megosztás
Salacz lászló a távhőfutáson Kecskeméten

Nem egyszer felmerült már, hogy a kormányhivatalban nem lehet sajtótájékoztatót tartani a képviselőjelöltekkel. A kormányhivatalt egyhangúlag eltiltották a további jogsértésektől.

 

Addig jár a korsó a kútra, amíg el nem törik. Úgy Látszik Kecskeméten szeretik feszegetni a jogszerűség határait. Helyben be is jött. Pesten már nem tolerálták a hírös városiak demokrácia-felfogását. A pesti polgárok helyre tették az alföldi kiskirályokat.

Nem egy kampány-sajtótájékoztatót tartottak már a megyeházán, pontosabban a kormányhivatal épületében. Kerényi János, kormánybiztos a témát feszegető kérdésre azt válaszolta, szóljanak a többiek is és ők is rendezhetnek az épületben sajtótájékoztatót. 

Nem szóltak, hanem kifogással éltek.

Nem a jelöltek bemutatása, hanem Salacz László legutóbbi megnyilvánulása miatt, amikor is Balatoni Mónika, társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár tartott tájékoztatót az “Internet nem felejt” címmel a világhálónak a fiatalokra gyakorolt hatására, először a Bolyai János Gimnáziumban, majd a kormányhivatalban. A tudósításokon azonban az államtitkár asszony mellet ott ült Salacz László képviselő-jelölt.

Egy magánszemél általa benyújtott kifogás szerint Salacznak nem volt jogosultsága nyilatkozni, főleg a hivatalban, ezzel megsértette az esélyegyenlőség és a választás tisztaságának az elvét, jogtalan előnyre tett szert a kampányban. Vagyis nem volt egy fair play csávó, pedig papírja is van arról, hogy jogász és helyi választási bizottsági tag is volt korábban.

Pesten egyértelmű

A Kökény János vezette Bács-Kiskun Megyei 1-es számú Országgyűlési Egyéni Választókerület Választási Bizottsága a kifogást elutasította. Határozatuk szerint Salacz László ezen a rendezvényen nem kampányolt, nyilatkozatai nem tartalmaztak kampányelemeket, nem próbálta befolyásolni a választói akaratot a kifogást tevő pedig - a cikk és tévéfelvétel becsatolása ellenére - nem bizonyította hitelt érdemlően, hogy Salacz László népszerűsítésére alkalmas volt a sajtótájékoztató.

A kecskemétiek határozatát a kifogást tevő magánszemély megfellebbezte, amelyet a Nemzeti Választási Bizottság egyhangúlag helyt adott.

Határozatuk szerint azzal, hogy Salacz László, a Fidesz-KDNP Bács-Kiskun megyei egyéni képviselőjelöltje részt vett egy sajtótájékoztatón a kecskeméti kormányhivatalban, megsértették a kampányszabályokat.

A testület eltiltotta a megyei kormányhivatalt a további jogszabálysértéstől, tehát attól, hogy képviselőjelöltek rendezvényeinek helyszínt biztosítson. 

Patyi András, az NVB elnöke ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy Balatoni Mónika szereplése a kormányhivatalban nem minősül kampánycselekménynek, mert államtitkárként a feladatkörébe tartozó ügyekben jogosult és köteles is tájékoztatást adni.

Címke: