Síri csend az ellenzéki szövetség széteséséről

2024 jan 30
Megosztás

Igaz, már házasság kihirdetésekor bejelentették, hogy öt évre szerveződött a Szövetség a Hírös Városért több párti ellenzéki tömörülés, arra viszont senki sem gondolt, hogy a júniusi választásra való felkészülés startjánál, az együttműködés meghosszabbításának a megszavazását követően, a Jobbik és a Momentum végül nem marad a csapatban.

Az, hogy a Szövetség a Hírös Városért erodálása mikor kezdődött, nehéz lenne pontosan meghatározni, hogy az egymással történő vitás szembe-fordulás, vagy a más pártokba történő vándorlások miatt, annyi biztos, hogy Dobos Józsefnek az MSZP-ből, valamint a szövetségből történő kilépése jelzés értékű volt az úgynevezett egység életében, ráadásul Dobost mások is követték az MSZP-ből.

A verbális megnyilvánulásaik alapján úgy tűnt, sikerült túllépniük a szekérhúzó kilépésén, megrázzák magukat és beleállnak a kampányba. Ezt, úgymond vita nélkül meg is szavazták a pártok, majd jött a villámcsapás a derült égből amikor a Jobbik és a Momentum néhány napra rá egy közleményben bejelentette: más utat fognak járni és az az út a szövetségen kívül esik. 

Információnk szerint nem kizárt, hogy közösen, de valószínűbb: a Jobbik a Márki-Zay Péter alapított Mindenki Magyarországa Mozgalommal és más civil szervezetekkel fog indítani majd jelölteket Kecskeméten.

Természetesen kerestük Lejer Zoltánt a Jobbik kecskeméti képviselőjét, aki először készségesnek bizonyult, írásban kérte a kérdéseinket, de végül többszöri hívásunk ellenére sem válaszolt. Pedig öt éve még ennél jobban kommunikált, mint polgármester jelölt. 

Fel is tettük neki kérdésként, hogy az zavarta-e, hogy baloldali polgármesterjelöltet kell támogatnia a szövetségen belül, vagy maga a baloldali túlsúly, ugyanis a legtöbb indulót a Demokratikus Koalíció adja a szövetségbe, de mint fentebb is írtuk, végül nem válaszolt a kérdéseinkre, így azt sem tudjuk, ő újra polgármesterjelölt lesz-e, vagy pedig a Jobbik ragaszkodik a saját, női jelöltjéhez.

Annyi biztos, hogy a Dobos József által alapított egyesület minden körzetben indul és polgármesterjelöltjük is van egy jogász személyében. 

Az is biztosnak tűnik, hogy Szécsi Gábor volt polgármester, valamint Nagypál Sándor, a Zombor-éra alpolgármestere, bár keresték őket az indulással kapcsolatban, a 24-es választáson nem vállalnak politikai szerepet, így ők nem lesznek Szemereyné Pataki Klaudia polgármester kihívói.

 

 

 

 

-