A szaktárca segítségével tovább zöldül Kecskemét

2019 okt 5
Megosztás

Négymilliárd forint vissza nem térítendő támogatással egészíti ki az állam a Kecskeméti Termostar Hőszolgáltató Kft. megújuló energia alapú hőtermelésre, valamint a távhőrendszer korszerűsítésére és bővítésére irányuló, összesen 7,6 milliárd forint értékű projektjét - jelentette be az innovációs és technológiai miniszter szombaton Kecskeméten.

A kecskeméti hőszolgáltatónál tartott sajtótájékoztatón Palkovics László elmondta: a kormány elsődleges energiapolitikai célja, hogy a fogyasztók jó minőségű, biztonságosan rendelkezésre álló, megfizethető és tiszta energetikai szolgáltatásokhoz jussanak.     A kecskemétihez hasonló fejlesztések azért is szükségesek, hogy a rezsicsökkentés eredményeit meg lehessen tartani, amelyet a kormány a világpiaci áremelkedések ellenére is fenntart, és biztosítja, hogy a háztartásoknak 2019-ben se kelljen többet fizetniük a gáz-, áram- és távhőszolgáltatásokért - tette hozzá a miniszter. Elmondta továbbá:

Kecskemét polgármestere jó partner a városfejlesztésben, jó vele együtt dolgozni, mert más polgármesterjelöltekkel szemben nem harcolni, hanem együttműködni akar a kormánnyal Kecskemét fejlődésének érdekében.

A beruházáshoz a TERMOSTAR Kft 3,6 milliárd forint összköltségű pályázatot nyújtott be sikeresen a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programhoz, így a mintegy 26 ezer tonna/év CO2 megtakarítást eredményező, stratégiai szintű energetikai beruházás összességében több mint 7,6 milliárd forintból valósulhat meg. 

A ’Velünk zöldül Kecskemét’ elnevezésű fejlesztési projekt új kaput nyit a zöld energia felhasználására a kecskeméti távhőszolgáltatásban. A beruházás célja a hosszú távon fenntartható, környezettudatos, megújuló energián alapuló, hatékony távhőszolgáltatás megvalósítása, amely európai színvonalon szolgálja ki a lakossági és nagyfogyasztói igényeket.

A TERMOSTAR Kft. a környezettudatos gondolkodás mellett elkötelezett szolgáltatóként - a Nemzeti Energiastratégiában megfogalmazott fő célkitűzésekkel összhangban – hatékony és versenyképes szolgáltatással kívánja ösztönözni a távhőszolgáltatás mint kiemelten környezetbarát fűtési mód további elterjedését.

A beruházás meghatározó eleme a város déli iparterületén létrejövő, megújuló energiát hasznosító zöld fűtőerőmű, valamint az új és már meglévő fűtőműveket összekötő, egységes távhőhálózat kialakítása, amely nagy mértékben növeli a kecskeméti távhőszolgáltatás energiahatékonyságát.

Az átfogó fejlesztési projekt keretében a 4 milliárd forint állami támogatás felhasználásával kialakításra kerül a társaság új, zöld fűtőművét befogadó telephelye Kecskemét déli iparterületén, egy 5 MW teljesítményű faapríték tüzelésű kazán, valamint a különálló vezeték rendszereket összekötő, s ezzel egységes, hatékony távhőrendszert létrehozó, összességében 4,6 km hosszúságú távvezeték szakaszok.

A beruházás szorosan kapcsolódik ahhoz a két sikeres pályázathoz, amelyet 2017-ben nyert el a TERMOSTAR Kft.. A társaság összesen 3,6 milliárd forint összköltségű pályázatot nyújtott be a KEHOP 5.3.1. és KEHOP 5.3.2. programjára. Ennek felhasználásával a társaság új telephelyén üzembe áll egy 20 MW teljesítményű kazán, amely a faapríték mellett városi zöld biomassza hasznosítására is alkalmas. Szintén ebből a forrásból valósul meg a Szultán utcai telephelyet a dinamikusan fejlődő Nyugati Városkapu térséggel összekötő távvezeték, amelynek köszönhetően létrejön az újabb nagy fogyasztók távhőre kapcsolódását is lehetővé tevő kecskeméti távhőgyűrű. 

A várhatóan 2021 év végére megvalósuló stratégiai szintű energetikai beruházás eredményeképpen a kecskeméti távhőszolgáltatás európai színvonalú technológiával, korszerű, környezettudatos, fenntartható módon szolgálhatja ki a megnövekedett fogyasztói igényeket. A város déli iparterületéről a Széchenyiváros központjáig kiépített távvezetéknek köszönhetően számos közintézmény és ipari fogyasztó számára is elérhetővé válik a környezettudatos módon előállított, megújuló energiára alapuló távhőellátás.