A szocialisták ismét külön ünnepeltek

2016 már 15
Megosztás

Immáron hagyományosan az Aradi Vértanúk terén álló Széchenyi-szobornál ünnepeltek és emlékeztek március 15 hőseire a kecskeméti szocialisták.Az aktuálpolitika sem hiányzott a beszédekből.

 

— Jó lenne végre együtt ünnepelni, de a jelenlegi vezetésnek nagy hazugsága - sok más mellett -, az Egy a zászló, egy a tábor jelszava - mondta Király József, önkormányzati képviselő, az MSZP városi és megyei elnöke a széchenyivárosi megemlékezés felvezetőjében, aztán a jelenlévők elénekelték együtt a Himnuszt, majd Tancsa János filozófus, politológus emlékezett 1848 márciusára és a forradalom utáni időszakra.

Ez után Abonyi Julianna  - a Questor károsultak civil kezdeményezés kecskeméti vezetője - mondott el egy alkalomhoz illő verset.

Őt Riczu Péter fiatal családapa követte, aki beszédét gróf Batthyány Lajos idézettel kezdte: “A királyoknak bajonettjük van, a népeknek meg forradalmuk, hogy engedményeket nyerjenek.” 

Petőfiék megfogalmazták a 12 pontot, melyet így kezdtek: „Mit kiván a magyar nemzet. Legyen béke, szabadság és egyetértés.” 

Eszmék, melyeket nem csak ők tartottak fontosnak, hanem Hazánk fiai 1956-ban és 1989-ben is.
Van egy rossz hírem a regnáló hatalom számára - mondta - hiába az ámítás és a propaganda, átlátunk a szitán.
A csendes vízfelszín alatt egyre nagyobb a morajlás, egyre többen zúgolódnak. A hatalom megpróbálja ezeket elkülöníteni egymástól, azon dolgozik, hogy a különböző társadalmi csoportok inkább egymásnak feszüljenek, nem pedig a hatalomnak. 

Emlékeztetném őket Petőfi örökérvényű szavaira: „Habár felül a gálya, alul a víznek árja, azért a víz az úr!” 

Látjuk, hogy rengeteg dolog van a vízfelszín felett is, melyek okot adnának arra, hogy a forradalom akár ma is kitörjön. De Hazánk fiai és lányai egyelőre várnak. Bíznak a csend erejében is. 

Hangsúlyozta:  Tiszta szívből örülök annak, hogy Kecskemétből is egyetemi város lesz, miközben a tanárok krétavásárlásra a kényszerülnek ha a táblára akarnak írni, vagy van ahol fáznak a diákok, mert a KLIk nem fizette ki a gázszámlát, majd megemlítette a Bányai Júlia Gimnázium igazgatóválasztásának  a kálváriáját.

Hasonló mindehhez az egészségügy is, vannak fejlesztések, új épületszárnyakat adnak át, új műszereket vásárolnak. Ugyanakkor lassan a betegnek kell vinni a gyógyszert, a vérnyomásmérőbe az elemet,  és megfizetett ápolókról és orvosokról sem lehet nagyon beszélni. Hiszen ha így lenne, nem mennének tömegesen tőlünk nyugatabbra.
Véleménye szerint a Nemzeti Bank - amely a márciusi ifjak által megfogalmazott 12 pontból a 9-ik volt - segítségével a kormány feléli a nemzet jövőjét? 

Sok különbség, eltérő nézőpont. Ugyanakkor kellenek nemzeti minimumok, közös pontok egy nemzet számára. A politikai elit segítségével szükségünk van már végre a kiegyezésre. Nem csak más országokkal, hanem saját magunkkal és egymással is - tette hozzá, mert nekünk itt kell azért tennünk, hogy a gyermekeink számára élhető, élhetőbb jövőt teremtsünk. Azt hiszem ez volt a célja az 1848-’49-es forradalom és szabadságharc hőseinek is, akikre ma itt emlékezünk. 

A Szózat elhangzása után az egybegyűltek közösen helyezték el a pártot jelképező vörös szegfűket az emlékművön.