Újabb rekord az idei nyár a hazai turizmusban

2021 okt 10
Megosztás

Ismét sikeres nyári szezont zárt a hazai turizmus és a Szallas.hu, ugyanis meghaladták a tavalyi évi foglalási számokat. Az oldalukon leadott foglalások mennyisége 6 százalékkal gyarapodott 2020 nyarához és 7 százalékkal 2019. júniustól augusztusig tartó időszakához képest. A bruttó közvetített forgalom az előző év nyarához viszonyítva ötödével, 2019-hez képest pedig 25 százalékkal nőtt. Siófok, Budapest és Hajdúszoboszló zsebelte be a legtöbb foglalást. Új sláger a Tisza-tó (képünkön). 

A Google szerint a magyarok több mint kétharmada mobilról keres szállást.

Idén október 7-én kilencedik alkalommal tartja meg kiemelt partnereinek szóló őszi szakmai konferenciáját a Szallas.hu. Az online eseményen a résztvevők első kézből kapnak naprakész tájékoztatást és hasznos, releváns tudásanyagot a szakmát jelenleg kiemelten foglalkoztató témák kapcsán, így például a nyári eredményekről és a várható őszi trendekről. 

A nyári eredmények kiértékelését követően újabb eredményes szezont könyvelt el a Szallas.hu: a portálon leadott nyárra szóló foglalások darabszáma 6 százalékkal nőtt 2020 nyarához és 7 százalékkal 2019 nyarához, a pandémia előtti évhez képest. Egybecsengenek ezzel a Google szálláskeresési trendjeinek alakulása is. 

- A hazai szállás kategória keresési volumene tavaly nyárhoz képest 10%-kal nőtt, ezzel elérve a 2019-es, COVID-19-járvány előtti szintet – ismertette a részleteket Erdős Ádám, a Google iparági vezetője.

A Szallas.hu által közvetített bruttó pénzforgalom 20 százalékkal bővült a 2020-as szezonhoz viszonyítva és 25 százalékkal 2019 nyarához képest. Az átlagos foglalási érték (kosárérték) 15 százalékkal nőtt tavalyhoz viszonyítva. Ez egyébként a Balatonon volt a legnagyobb, az ide szóló foglalások átlagos kosárértéke 99 ezer forint volt. Ezt követte a Tisza-tó (81 ezer Ft), a Nyugat-Dunántúl (79 ezer Ft), Észak-Magyarország (70 ezer Ft) és az Észak-Alföld (69 ezer Ft). Budapest és vonzáskörzetében 58 ezer forint körül alakult az átlagos foglalási érték. 

- Adataink alapján egy főnek egy éjszaka átlagosan 13,8 százalékkal került többe idén nyáron tavalyhoz viszonyítva, országosan” – mondta Trepess Beatrix, a Szallas.hu PR-menedzsere. A szakember azt is hozzátette, hogy országos viszonylatban az átlagos foglalási ár fejenként egy éjszakára 10 ezer forint volt idén nyáron. 

Az OTP SZÉP kártya költések is minden eddigit túlszárnyaltak

A belföldi turizmus elsődlegessé válása az idén 10 éves OTP SZÉP kártya forgalmában is megmutatkozott: a költések minden eddigit messze felülmúlva augusztus végére meghaladták a 210 milliárd forintot. Ebből 49 milliárd forintot szálláshely zsebről, 138 milliárd forintot vendéglátás zsebről és 23 milliárd forintot a szabadidő zsebről költöttek a kártyabirtokosok. A nyári hónapokra mintegy 120 milliárd forint jutott. A költések növekedését segítette az is, hogy április végétől év végéig átjárhatóvá váltak a zsebek, vagyis az összes SZÉP-kártyás szolgáltatás mindhárom zsebről kifizethető. A kedvező adózási szabályoknak és a majdnem duplájára emelt zseb kereteknek köszönhetően a munkáltatói feltöltések is rekordot döntöttek, ami optimizmusra adhat okot az év hátralevő részére.

A tavalyi és az idei rendhagyó év kapcsán Lendvai Mónika, az OTP SZÉP kártya üzleti területének vezetője kiemelte: „Az elmúlt másfél év egyik fő tanulsága, hogy a turizmusnak és a vendéglátóiparnak muszáj egy stabil belföldi keresletre támaszkodni, mert így ellenállóbbak a nemzetközi válsághelyzetek hatásaival szemben. Az OTP egy évtizede segíti építeni ezt a biztos alapot, és hozzájárult ahhoz, hogy ezek az ágazatok talpon tudjanak maradni a pandémia alatt is.”

Többen foglaltak belföldre a nyáron, mint 2019-ben; Siófok szerepelt a dobogó élén

A Szallas.hu-n foglaló vendégek zöme, 96 százaléka, belföldi úti célt választott. „Oldalunkon mindig többségben vannak az országhatárainkon belülre szóló foglalások, de a koronavírus-járvány előtt a nyári időszakban jellemzően a foglalásaink 80-90 százaléka volt hazai” – árulta el Trepess Beatrix. A Google által mért magyarországi keresési trendek is megerősítik, hogy a hazai turisztikai iparág - 2020-hoz hasonlóan - idén nyáron is túlnyomó részben a belföldi kereslettől függ: Magyarországra Magyarországról 24-szer több szállás jellegű keresés történt, mint a második helyezett Németországból. 

A Szallas.hu foglalási darabszám statisztikái alapján a belföldi települések toplistájának élén Siófok, Budapest és Hajdúszoboszló végeztek. Őket követi Eger, Balatonfüred, Hévíz és Gyula. Mellettük még Szeged, Zalakaros és Pécs szerepelnek a ranglistán. Régiós összesítésben a Balaton térségében realizálódott a Szallas.hu-n leadott foglalások harmada. Észak-Magyarország (16%) és Nyugat-Dunántúl (11%) részesültek még 10 százalék feletti foglalási arányban. A legnagyobb mértékben egyébként a Dél-Alföldön nőtt a foglalások darabszáma, közel 13 százalékkal több foglalást tettek meg ide a vendégek idén, mint tavaly. A foglalások darabszámának változása alapján az Észak-Alföld a második (+11%), a Nyugat-Dunántúl (+8,7%) a harmadik, a Tisza-tó (+7,85) a negyedik, a Dél-Dunántúl (+5,5%) az ötödik. Aki külföldre foglalt a Szallas.hu-n keresztül, zömében horvátországi útirányt választott. A Horvátországba szóló foglalások száma egyébként tavalyhoz képest duplájára nőtt. A Google elemzése is Horvátországot jelöli meg, mint a magyarok legnépszerűbb úti célját, megelőzve Görögországot és Olaszországot. A keresések volumene mindhárom ország esetében 75-90 százalékkal nőtt 2020 nyarához képest. 

A legtelítettebb nap augusztus 21-e, szombat volt. Nőtt a foglalás időtartama: átlagosan 2,7 éjszakára foglaltunk, ami 1,5 százalékos növekedés tavalyhoz képest. Az átlagos vendéglétszám foglalásonként 3 fő volt. Közel 800 ezer magyar utazott a Szallas.hu-val.  Átlagosan 40 nap volt a foglalási időablak, azaz ennyivel előre véglegesítették a vendégek a szállásukat, ez 5 százalékkal több mint 2020 nyarán.

Kiegyenlítődött a foglalások eloszlása az apartmanok és hotelek között

Az előző év nyári időszakához képest 10 százalékkal nőtt a hotelbe szóló foglalások száma, az apartmanoké 8,7 százalékkal, a panzióké 5 százalékkal. Ugyanakkor csökkent a vendégházakba és egyéb szállástípusokba szóló foglalások aránya. “A foglalások megoszlása az apartmanok és hotelek között szinte kiegyenlítődött, ahogy előrejeleztük, sőt, a hotelek némi fölényt szereztek a nyár végére” – avatott a részletekbe a PR-menedzser. Trepess Beatrix azt is elmondta, hogy a Szallas.hu nyári foglalásainak 28,97 százaléka hotelekbe szólt, apartmanba pedig 28,49 százaléka. Vendégházba a vendégek 19,28 százaléka foglalt, panzióba 15,97 százalékuk, egyéb szállástípusba pedig 6,74 százalékuk. A nyári időszakban a vendégek ötöde wellness-szolgáltatást nyújtó szállást választott.

Szeptemberben már most több a napi bejövő őszi foglalás, mint 2020-ban és 2019-ben

Az idei szeptember erősen indul: időarányosan negyedével több foglalás érkezett eddig az őszi időszakra a Szallas.hu-n, mint 2020 és 2019 szeptemberének első hetében. “Ha nem lesznek lezárások, akkor élénk őszre számítunk a folytatásban is” – mondta Trepess Beatrix.

Elmondása alapján továbbra is érdemes olyan szállást választani, ahol előrefizetés és/vagy lemondási díj nélkül foglalhatunk, hiszen ebben az esetben nem érheti anyagi kár vagy kellemetlenség az utazót, ha meghiúsul az őszi kiruccanás. Az átlagos foglalási időablak a szeptemberi, októberi és novemberi utazásokhoz 53 nap.  

Budapest, Eger, Gyula, Hajdúszoboszló és Pécs vonzza a legtöbb vendéget a Szallas.hu előfoglalási adatai alapján a sárguló falevelek időszakában. Míg nyáron a Balaton térsége volt a legnépszerűbb, ősszel átveszi a vezetést Észak-Magyarország, a Szallas.hu foglalásainak ötöde oda szól. 

A hotelek egyelőre jelentősen vezetnek, a vendégek 37 százaléka választja őszi feltöltődése helyszínéül ezt a szállástípust. Apartmanban a vendégek 23 százaléka, vendégházban 20 százalékuk, panzióban 15 százalékuk és egyéb szállástípusban 5 százalékuk hajtja majd álomra a fejét.

Országos viszonylatban az árak nem csökkennek jelentősen a nyári átlaghoz képest, viszont tavaly őszhöz viszonyítva 16,3 százalékos a drágulás. A foglalási ár egy éjszakára fejenként átlagosan 10 ezer forint, ez az év végéhez közeledve emelkedik: novemberben már 12 ezer forintért, decemberben pedig 13 ezer forintért foglalhatunk fejenként egy éjszakára. Az őszi üdülések átlagos hossza 2,3 éj.

Top 10 belföldi település foglalási darabszám alapján 2021 nyarán:

1. Siófok

2. Budapest

3. Hajdúszoboszló

4. Eger

5. Balatonfüred

6. Hévíz

7. Gyula

8. Szeged

9. Zalakaros

10. Pécs

Foglalási darabszám eloszlása alapján a régiós népszerűségi toplista az alábbiak szerint alakult a legkedveltebb régiók között 2021 nyarán:

1. Balaton: 31%

2. Észak-Magyarország: 16%

3. Nyugat-Dunántúl: 11%

4. Dél-Alföld: 9,7%

5. Észak-Alföld: 9,6%

6. Budapest és vonzáskörzete: 7,8%

7. Dél-Dunántúl: 7,39%

8. Közép-Dunántúl: 5,29%

9. Tisza-tó: 2,5%

Top 10 belföldi település foglalási darabszám alapján 2021 őszén:

1. Budapest

2. Eger

3. Gyula

4. Hajdúszoboszló

5. Pécs

6. Siófok

7. Zalakaros

8. Szeged

9. Hévíz

10. Balatonfüred