Újra választási csalás gyanú a kecskeméti ellenzék háza táján

2022 júl 11
Megosztás

Büntetőfeljelentés érkezett hétfőn a Bács-Kiskun Megyei Rendőrkapitányságra. A  feljelentő Jánosi István (FIDESZ-KDNP), aki ennek ellenére meggyőző fölénnyel nyerte meg az időközi választást vasárnap. A rendelkezésre álló bizonyítékok alapján alapos a gyanú, hogy a vasárnapi időközi választáson bűncselekmény sorozat történt.  A feljelentés szerint ugyanis a szavazatok megvásárlása a választás, népszavazás, és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény.  Mindezek, kifogás formájában a Helyi Választási Bizottsághoz is megérkezett már, miszerint a pénzzel történő szavazatvásárlás súlyosan sérti a választási eljárásról szóló törvényt. Kérik a Választási Bizottságot, hogy mondja ki a jogsértés tényét és szabjon ki bírságot a Szövetség a Hírös Városért Egyesületre. 

A feljelentéshez videofelvételeket csatoltak, amelyeken a szereplők jól beazonosíthatóak, e mellett tanúk is igazolnak egy sor eseményt a választási csalással kapcsolatban. Ezekben egyértelműen elhangzik, hogy arra fizetnek, ha a hölgyre szavaznak, az pedig csak egy jelölt volt, Kalló Julianna, az MSZP delegáltja, a Szövetség a Hírös Városért Egyesület színeiben.

Az egyik július 10-én készült videofelvételen az látható, hogy 55  számú szavazókör előtt  a nevezett hölgyet arról kérdezik: “Kire kellett volna szavazni? Válasz: Valami nőre. Mit adnak érte? Ötöt. Ötezret? De azonnal fizetnek.”

A következő videofelvételen pedig az alábbi beszélgetés zajlik:

“De akkor most várjál már, te most a sajátodat leszavaztad és bementél a lányodéra. Nem én kétszer mentem oda, ide. Tízezret kaptam. Az Ő nevével itt is, az Ő nevével amott is. És akkor a lányoddal? Az megint ötöt tizenötezret, az már tizenötezer.”

A harmadik felvételen egy férfi érdeklődik: “és megkérdezhetem, teljesen mindegy, hogy kire szavazott? A feljelentésben megnevezett hölgy erre azt mondja: Én egy nőre. Mire egy másik férfi azt mondja:  A hűtőmágnesesre.”

Mindemellett tanúk sora igazolja, hogy anyagi ellentételezést ajánlottak az MSZP-től azoknak, akik a Szövetség a Hírös Városért Egyesület jelöltjére, Kalló Juliannára teszik le a voksukat. A tanúk szerint egy fehér busszal viszik majd a helyszínre. Hat fő fér egy buszba és ott is fogják őket kifizetni.

Az 55-ös számú szavazókörben készült jegyzőkönyvben az alábbi olvasható: 

“Felvetődött egy szavazó részéről, a szavazás pénzügyi ellentételezés melletti biztosítása. Ugyanez felvetődött egy másik szavazó részéről is, aki kereste a pénzügyi ellentételezését a szavazásnak, neve: ….”

Visszaesők

Nem először merül fel választási csalás gyanúja a kecskeméti ellenzék tagjaiból verbuválódott Szövetség a Hírös Városért Egyesület körül. Mint arról már beszámoltunk: az Egy kézfogás és ami mögötte van című cikkükben. E szerint Bodrozsán Alexandra több országos médiacsatornán keresztül azt állította, hogy Kecskeméten tömegével buszoztatták az embereket az előválasztási szavazósátrakhoz és 2-4 ezer forintot kínáltak nekik azért, ha Király Józsefet jelölik az országgyűlési választások jelöltjének, Karácsony Gergelyt pedig miniszterelnöknek. Azt állította, hogy mindezeket a saját fülével hallotta, valamint mindezekről hangfelvételt is készített. 

Az MSZP alaptalannak nevezte közleményében Bodrozsán állításait.  Király végül elveszítette az előválasztást.

Jánosi többel is nyerhetett volna

Jánosi István, a Fidesz-KDNP jelöltje nyerte vasárnap az időközi önkormányzati választást Kecskeméten, a 9. egyéni választókerületben. A Nemzeti Választási Iroda oldalán szereplő adatok szerint Jánosi István 591 szavazatot kapott (64,59 százalék), Kalló Julianna 250-et (27,32 százalék)(Szövetség a Hírös Városért Egyesület), Kordik Szabolcs 45-öt (4,92 százalék) (Magyar Kétfarkú Kutya Párt), Balanyi István 15-öt (1,64 százalék) (Magyar Munkáspárt-ISZOMM), Aczél Dániel 12-t (1,31 százalék)(Polgári Válasz Mozgalom), míg Varga László 2-t (0,22 százalék) (Megoldás Mozgalom).

A 9. egyéni választókerületben 5951 választásra jogosult állampolgárból 915-en adtak le érvényes szavazatot. Hat voks érvénytelen volt. 

Az időközi választásra azért volt szükség, mert Szeberényi Gyula Tamás (Fidesz-KDNP) lemondott önkormányzati képviselői posztjáról, miután az áprilisi országgyűlési választásokon parlamenti mandátumot szerzett.

Mindezek ellenére a Szövetség a Hírös Városért Egyesület választási közleménye arcpirító. Továbbra is magabiztosan harcolnak a fantomjaik ellen, mindezzel a kormánypárt malmára hajtva a vizet és miközben városépítőknek vallják magukat. Íme a szöveghű közlemény:

Kedves kecskemétiek! Köszönjük annak a 250 szavazónak, aki Kalló Juliannara, a Szövetség a Hírös Városért Egyesület jelöltjére szavazott a július 10-i időközi választáson. Most nem ő nyert, de nem dolgozott hiába, a Szövetség a Hírös Városért Egyesület magáénak vallja azt a programot, amelyet Kalló Julianna sok választóval megismertetett a választási kampányban. Köszönjük Kalló Juliannának azt a kemény munkát, amelyet az elmúlt hetekben, mint jelölt kifejtett. A Szövetség a Hírös Városért Egyesület, amely a helyi ellenzéki pártok együttműködését testesíti meg, közgyűlési frakciója révén tovább folytatja városépítő munkáját, s még nagyobb lendülettel képviseli a kecskeméti embereket. Hajrá Kecskemét!”