Újraéledhet a Duna-Tisza közi csatorna terve

2017 szep 13
Megosztás
Gőgös Zoltán és Király József

Kecskeméten, az Agrár-vidékfejlesztési Államtitkárság előtt tartott figyelemfelhívó sajtótájékoztatót Gőgös Zoltán az MSZP agár-szakpolitikusa és Király József, a párt Bács-megyei elnöke kedden.

Két negatív hatás is ért ma - kezdte Gőgös Zoltán. Az egyik, hogy a vidékfejlesztési tárca vezetője egy kérdésemre nem tudott válaszolni, miszerint, tudja-e mi az a helyes mezőgazdasági gyakorlat? A másik, hogy a kecskeméti Agrár-vidékfejlesztési Államtitkárság előtti parkolófordulóban vígan él a parlagfű. Azárt nonszensz, hogy az agárszakemberek itt járnak el mellette nap mint nap és nem tűnik fel nekik, hogy ez egy irtásra kötelezett, tiltott növény. Elmondta: a kormányváltás után a támogatási rendszert meg fogják változtatni, másfél, két évet nem lehet bíbelődni egy fejlesztési pályázattal, hiszen, mire elnyerik, addigra már semmi nem igaz belőle, az építőanyagárak, a bérek miatt elsősorban.

Hozzátette: e mellett nem kell kell új dolgokat kitalálni egy térségre, hanem meg kell nézni azt, hogy korábban mitől működött és azt kell folytatni.

Ennek a térségnek a vízutánpótlása elkerülhetetlen, vissza kell állítani tehát a Duna-Tisza közi vízgazdálkodást. Kijelentette: le kell csökkenteni a zöldség és gyümölcs áfáját, akár más élelmiszerek esetében ezt már megtette a kormány, mert ezen a területen a legnagyobb a csalások aránya.

Király József, a szocialisták megyei elnöke rávilágított, hogy a világszerte súlyos környezeti károkat okozó klímaváltozás szűkebb hazánkat, a Homokhátságot is érinti. Az idei nyár extrém forróságot hozott, ám a tendencia nem új keletű, így a Magyar Szocialista Párt az agrárprogramjában külön helyet szentelt a probléma megoldására.

Itt, a Duna-Tisza közén hatványozottan jelentkezik az szárazság - mondta, miközben a Vásárhelyi tervet a kormány leállította.

Elmondta: a rendszerváltás előtt 300 ezer hektár volt öntözve Magyarországon, majd ez 200 ezer hektárra zsugorodott, manapság pedig ez mindösszesen 100 ezer hektár. Ezért még időszerűbb a DunaTisza közi csatorna megépítése, amely az unió segítségével megvalósulhat egészen Dél-Pesttől a vajdaságig. 

A sajtótájékoztató végén Gőgös Zoltán és Király József nekiállt parlagfüvet tépkedni az államtitkárság előtt lévő városi parkoló fordulójának zöld szigetén.