A Vanity eddig mindent vitt

2013 okt 1
Megosztás

A hivatalok ellen jogerősen megnyerte a pereit a bezárásra kényszerült Vanity szórakozóhely a belvárosi Univer ABC fölött. Az önkormányzat csak húzza az időt. Komoly kártérítési per elé nézhet.

 

A politika nem szereti a jogállamiságot, ezt tudjuk, de 2013-ban ennyire megpróbálja mindenáron keresztülvinni az akaraták egy mondvacsinált ügyön, azért senki sem gondolta volna. Mint ismert, a belvárosi Univer ABC felett - ahol egykor a Júlia Presszó majd a Casablanca pizzéria, aztán egy turkáló üzemelt - megnyílt egy elit szórakozóhely és kávézó. A tulajdonosok a legmodernebb hangszigeteléssel, és belső építészeti megoldásokkal alakították át az üzlethelyiséget, de már a munkálatok során kitört a hisztéria, miszerint ott drogtanya fog létesülni és ittas, kábult hordák fogják feltörni a belvárosban parkoló autókat, kirakatokat zúznak és jó ha a Dobó körút népe épségben felébredhet reggelre. A Vanity elnevezésű szórakozóhely megnyitott, de a hatóságok a folyamatos ellenőrzéssorozat ellenére sem találtak szabálytalanságokat, ezért inkább az önkormányzat meghozott egy éjszakai nyitva tartást korlátozó határozatot, amelyet rászabtak a Vanityre. A szórakozóhely, mivel éjfélig lehetett nyitva ellehetetlenült, majd néhány hónap múlva bezárt. Akik ezt akarták, elérték a céljukat. Arra viszont nem számítottak, hogy a szórakozóhely tulajdonosai a diszkriminatív korlátozásba nem nyugodnak bele, felkértek egy szegedi ügyvédet, aki pereket indított az ügyben szereplő hivatalok ellen. Az első körben az önkormányzatot meszelte el a bíróság.

A tények mellékesek

Az önkormányzat semmibe vette az ügyfelet, úgy hozott határozatot, hogy a felperes érveit, észrevételei, valamint a tényeket nem vette figyelembe, sőt, mindezekről a nyitva tartást korlátozó határozatának indoklásában szót sem ejtett. Röviden így összegezhető a bíróság jogerős ítélete. A jogszabályok értelmében ugyanis a közigazgatási hatóság a hatáskörének gyakorlásával nem élhet vissza, ennek gyakorlása során a szakszerűség, az egyszerűség és az ügyféllel való együttműködés követelményeinek megfelelően, az ügyfél jogát és gazdasági érdekét szem előtt tartva köteles eljárni, továbbá az ügyre vonatkozó tényeket veszi figyelembe, minden bizonyítékot súlyának megfelelően értékel, döntését valósághű tényállásra alapozza. Az önkormányzat határozata azonban a döntés meghozatalához szükséges tényeket nem rögzítette, hiányoznak belőle a lakossági panaszokat megjelölő bizonyítékok is - áll a bíróság ítéletében. Stefancsik Márta bírónő hangsúlyozta: a közgyűlés rendeletalkotási hatásköre az éjszakai nyitva tartás  helyi sajátosságok figyelembe vételével történő szabályozására terjed ki, de nem az éjszakai nyitva tartás  generális megtiltására. A fenti hiányosságok miatt az önkormányzati határozat olyan lényeges, az ügy érdemére kiható eljárási jogszabálysértésben szenved, amely miatt a határozat hatályon kívül helyezésének volt helye az első fokú hatóság új eljárásra kötelezése mellett - álla bíróság ítéletében.

Kávéház hivatal

A második körben a megyei kormányhivatal következett, amely valamilyen oknál fogva közhasznú épületnek minősítette a Vanity kávéházat, így annak kötelessége egy akadálymentes bejutást biztosítania a szórakozóhelyhez, amely jelen esetben, mivel kívül egy hosszú lépcsőn közelíthető meg, nem egyszerű dolog. A korlátozással a szórakozóhely működési engedélye forgott kockán. A Vanity jogi képviselője a keresetében kihangsúlyozta, hogy a beruházás során minden jogszabályt és hatósági előírást betartottak, azt pedig különösen sérelmezte, hogy ez lenne az első kecskeméti szórakozóhely, amely közhasznú épületnek minősülne. A bíróság osztotta az ügyvéd álláspontját, mivel közhasznú épület az, amely a település ellátását szolgáló funkciót tartalmaz (oktatás, közigazgatás, gyógy, igazságszolgáltatás stb.). A Vanity Kávéház pedig nem tartozik ebbe a körbe. (Itt halkan megjegyezhető, hogy a kecskeméti polgármesteri hivatal már hosszú évek óta mulasztásos törvénysértésben szenved az akadálymentesítés terén, a közhasznúsága pedig nem kérdőjelezhető meg.)

Pereg a pénzóra

Evvel az újabb jogerős ítélettel megnyílt a lehetősége a Vanity tulajdonosainak, hogy a működésük ellehetetlenülése miatt kártérítési pert indítsanak a hivatal ellen. A bírósági határozat értelmében azonban a szórakozóhely tulajdonosai elindították az új engedélyeztetési eljárást, bízva abban, hogy a jogerős határozatban szereplő kirtériumok alapján a hivatal gyorsan kiadja majd az üzemeltetéshez szükséges okiratokat. A hivatal malmai azonban hirtelen belassultak. Úgy vélték, minél tovább húzzák az időt, annál távolabb eshet majd az esetleges kártérítési per. Jelenleg zajlik az engedélyeztetési eljárás és abszurd módon tanúmeghallagatások történnek, hogy mennyire volt zavaró a szórakozóhely a lakóknak azon rövid idő alatt, míg üzemelt. Ezzel csupán csak annyi a baj, hogy ilyen jellegű hivatalos panasz az önkormányzat által elvesztett bírósági perben nem volt. A labda jelenleg a Vanity térfelén pattog, most nekik kell bizonyítani a tanúk által elmondottak ellenkezőjét. Ha pedig az önkormányzat ezen prekoncepciók alapján elutasítja az újabb engedély kiadását, akkor újra bírósághoz fordulhatnak, amit nagy valószínűség szerint - ismerve a jogerős ítéletet - újra csak megnyernek és minden kezdődhet elölről.

Kodácz Kinga, a Vanity ügyvédje a Hirosveny.hu-nak megerősítette: be fogják majd nyújtani a kártérítési igényüket, de annak összegéről egyelőre nem kívánt nyilatkozni. Annyi biztos, hogy a beruházás mértéke és a kieső bevételek tükrében súlyos tízmilliókról van szó.

 
Címke: