Vizsgálják Bodrozsán köztisztviselői magatartását

2021 május 5
Megosztás

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalától, valamint a Kormányhivataltól is segítséget kér a kecskeméti momentumos Bodrozsán Alexandra közéleti viselkedésével kapcsolatban munkáltatója, az újpesti önkormányzat jegyzője.

Mint ismert: a kecskeméti ellenzéki képviselő 2019. október 28-ától köztisztviselőként dolgozik a IV. kerületi polgármesteri hivatalban. 2021 januárjában a Fővárosi Kormányhivatal vizsgálatot indított a Momentum kecskeméti vezérének és köztisztviselői státuszának összeférhetetlensége miatt. Ennek okán Bodrozsán képviselő le is mondott a Momentum kecskeméti alapszervezetének elnöki posztjáról. Indoklása szerint:

Az elmúlt több mint egy évben igyekezem több fronton is maximálisan helyt állni, ugyanabban a napi 24 órában, amennyivel mindenki más rendelkezik. Úgy éreztem, eljött az a pillanat, hogy a Momentum Mozgalom kecskeméti szervezetének mostantól egy olyan vezetőre van szüksége, akinek jelenleg több ideje van, mint nekem, és nem terhelik le az önkormányzati képviselői teendői és köztisztviselői feladatai.

Bodrozsán képviselő a lemondásakor cáfolta, hogy ennek összeférhetetlenségi okai lennének.

A dátumok azonban egybe esnek, sőt tény az is, hogy Bodrozsán a kényszerű pozícióvesztés miatt berágott, mert miután mezei momentumos köztisztviselő lett, bosszúhadjáratot indított Szemereyné Pataki Klaudia Kecskemét polgármesterének a Neumann János Egyetem felügyelő-bizottsági tagsága miatt. Hiába bizonygatták a pártbéli, valamint a frakciótársai, hogy ez a nem azonos az ő esetével, és itt nem áll fenn az összeférhetetlenség, Bodrozsán hajthatatlan volt. Ez lett a veszte.

Miután mindenki elhatárolódott tőle az ellenzéki oldalon, a képviselő elszabadult hajóágyúként kezdett viselkedni, így a közéleti magatartása, a nyílt, egyértelmű politizálása újabb vizsgálatot alapozott meg, amely kérdésessé teszi, hogy köztisztviselő maradhasson, mert ennek szigorú etikai és viselkedési szabályai vannak.

Bodrozsánnak a pártja nevében megtett nyilatkozatai ugyanis sértik a köztisztviselői társadalom pártsemleges munkáját, hitvallását.

Jelenleg Bodrozsán Alexandra munkáltatója, az újpesti önkormányzati jegyzője kért mindezek értelmezésében segítséget az Alapvető Jogok Biztosától, valamint Budapest Főváros Kormányhivatalától. Az érintett hivatalok megküldték részére a vonatkozó hatályos jogszabályokat, Alkotmánybírósági határozatokat, hogy milyen jogelvek mentén, milyen feladatai vannak egy köztisztviselőnek és hol húzódik meg a határ a közszereplés, valamint a párt nevében és érdekében tett nyilatkozat, cselekedetek között.

A jegyzői eljárás még nem fejeződött be.

- Alexandrával sajnos nem tudunk mit kezdeni, mert nem csak a pártfegyelmet nem hajlandó betartani, de a jogszabályokat is szereti neki tetszően, önös érdekeinek megfelelően alkalmazni, miközben azt hiszi, hogy mindezek egy úgymond jó kommunikációval áthidalhatóak - mondta egy kecskeméti momentumos a Hírösvénynek.