Átláthatatlan az agrárpályázati rendszer

2016 okt 6
Megosztás
Király József és Gőgös Zoltán

Október 6-án, csütörtökön a Vidékfejlesztési Államtitkárság előtt tartott sajtótájékoztatót Király József, az MSZP regionális vezetője, valamint Gőgös Zoltán országgyűlési képviselő, a párt agrárszakértője. 

Nem lehet elmenni a mellett, hogy az uniós pénzek miként hasznosulnak, illetve, kik gazdagodnak belőle. Mostani hír, hogy Brüsszel nincs meggyőződve arról, hogy a hazánknak nyújtott támogatások jó kezekbe kerülnek, nem beszélve a kifizetésekre váró mezőgazdasági támogatásokról - mondta Király József.

Gőgös Zoltán országgyűlési képviselő elmondta, hogy tegnap született egy ítélet a Főváros Törvényszéken, amely szerint nem elég átlátható a Nemzeti földalap pályázat-elbírálási rendszere, ezért kérték az Alkotmánybíróságot, hogy semmisítse meg a vonatkozó jogszabályokat. 

Ha ez megtörténik - mondta Gőgös Zoltán, akkor az eddig bérbe adott összes föld, amit az állam eladott, újra visszakerülhet az államhoz. A bíróság indoklása figyelemreméltó tette hozzá, mert azt is kimondták, hogy a jogszabály nem csak alaptörvény-ellenes, de sérti az ENSZ korrupció elleni egyezményét.

Mivel itt Kecskemét és térségében is van jó néhány folyamatban lévő per a Nemzeti Földalappal, ez a döntés meghatározhatja azok kimenetelét is - tette hozzá.

Elmondta: a Kecskeméten lévő Vidékfejlesztési Államtitkárság nem képes ellátni a feladatát. Három éve működik, miközben kettő elbírált pályázatot tudhat maga mögött, miközben százötvenszer módosultak a kiírások és  8-9 hónapja vannak elbírálás alatt. Brüsszel nemhiába kifogásolja ezeket az akadozó módszereket és mi nem akarjuk, hogy a mezőgazdasági támogatások is más befagyasztott támogatás sorsára jussanak.

Hangsúlyozta: jelenleg a pályázati rendszer szétverése zajlik, és a rendszerben nincsen elég ember. A gazdák számára követhetetlen a sok változás. Hozzátette: az előző működött, de nem felelt meg a Fidesznek, a mostani megfelelne neki, de az meg nem működik.