Nyakon lőtte a gyöngytyúkot

2024 május 8
Megosztás

Bíróság elé állítás keretében hozott ítéletet 2024. április 24-én a Debreceni Járásbíróság annak a 19 éves vádlottnak az ügyében, aki rálőtt a szomszédja tyúkjára. A tárgyaláson a vádlott elismerte a tettét és megbánó magatartást tanúsított.

Az elsőfokú bíróság a büntetlen előéletű vádlottat állatkínzás vétségében mondta ki bűnösnek, ezért őt 240 óra közérdekű munka büntetésre ítélte. Az eljárás során lefoglalt légpuskát a bíróság elkobozta.

A bíróság az ügyészségi tényállással egyezően megállapította, hogy a fiatal fiú 2024. március 22-én 14 óra körül egy Hajdú-Bihar vármegyei településen található ingatlanán meglátta a szomszédja gyöngytyúkját, amely átszökött az ő kertjébe. A vádlott a légfegyverével nyakon lőtte a négy éves szárnyast, ennek következtében a gyöngytyúk elpusztult. A sértettet a lánya értesítette a történtekről. A két telek egyébként nem volt elkerítve, így a gyöngytyúk gond nélkül át tudott jutni a szomszédba.

A fiú az eljárás során elmondta, hogy előző nap szántotta fel a kertet és amikor meglátta a tyúkot mérges lett, mert bár még nem volt bevetve, az jutott az eszébe, ha be lett volna vetve, akkor ki is kaparhatta volna a veteményt a tyúk. A sértett ezzel szemben azt sérelmezte, hogy a szomszédja szólhatott volna neki, hogy menjen a tyúkért és zárja be, nem kellett volna lelőni. A Debreceni Járásbíróság döntése jogerős.