Börtön és eltiltás vár a kecskeméti ügyvédre

2024 ápr 9
Megosztás

4 év letöltendő börtönbüntetést indítványozott a Központi Nyomozó Főügyészség H. Ákos, kecskeméti ügyvédre. Mellékbüntetésül  6 millió forint pénzbüntetést és ügyvédi foglalkozásától végleges eltiltást kértek rá.

H. Ákos nem fogadta el az indítványt a keddi előkészítő ülésen, így ügye rendes tárgyaláson folytatódik tovább a Fővárosi Törvényszéken. 

A vád ellene: vesztegetést állítva és hivatalos személyi jelleg színlelésével elkövetett befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmények. 

H. Ákos ugyanis volt feleségére, a jelenlegi Bács-Kiskun Megyei Főügyészre, Gyugyi Csillára hivatkozva tett pénzért ígéretet egy védencének arra, hogy elintézi, szabadlábra helyezik majd az előzetes letartóztatásából, valamint különböző színjátékokon keresztül megpróbált legombolni kétmillió eurót Piero Piniről, az olasz vágóhídkirályról.

H. Ákos korábban meghatalmazott védője volt az olasz származású nagyvállalkozónak Piero Pininek, aki több európai országban, köztünk hazánkban, Kiskunfélegyházán is vágóhidat üzemeltet.

Pini ellen 2020 októberében emeltek vádat bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt. Büntetőpere jelenleg is folyamatban van a Kecskeméti Törvényszéken.

Színház az egész világ

A vádirat szerint H. Ákos 2019-ben átvett 120 millió forintnak megfelelő eurót a Pini családtól, annak szabadulása érdekében. A feladata az lett volna, hogy vádalkus büntetőügyeket hajtson fel az ügyészség részére, amivel megszüntethetik, illetve jelentősen enyhíthetik a Pini ellen felhozott vádakat. Érdemi változás azonban ne történt az ügyben. Ezt követően megkereste egy régi védencét, akivel jó kapcsolatot ápol és felépített egy tervet, miként lehetne lehúzni Piero Pinit. Ez a védence nem volt más, mint a kecskeméti éjszaki élet ismert figurája, az úgynevezett Silver kidobók perének egyik koronatanúja. 

Az ügyvéd felajánlotta a férfinek, hogy úgy mutatná be őt Pininek, mint aki Tiborcz Istvánnal jó kapcsolatot ápol, továbbá abban is megállapodtak, hogy keresni fognak még valakit, akit magas rangú minisztériumi tisztviselőnek fognak beállítani. Az ügyvéd szerint ezért kétmillió eurót is le lehet gombolni Piniről. 

Tiborcz István az ügy kipattanásakor közleményt adott ki, amely szerint nem ismeri az ügy szereplőit, visszaéltek a nevével.

A fekete kisbusz

A nagy találkozás az ügyvéd petőfivárosi házában történt. Már idő előtt megérkezett az olasz vállalkozó és a tolmácsa, majd egy fekete Mercedes kisbusz, több kört tett a ház előtt. Egy gesztenyebarna hajú, ötvenes asszony szállt ki belőle, az ügy harmad rendű vádlottja, aki annyit mondott, hogy Tiborcz István küldte a találkozóra, továbbá azt kérte: mindenki tegye át a telefonját a másik szobába.

A nő azt mondta, hogy egymillió eurót kérnek előre, és még egyszer egymilliót a végén. Ezért cserébe Piniről lekerül a nyomkövető, a fiát egy hónapon belül szabadlábra helyezik, valamint 5,5 milliárdról 3,5 milliárd forintra csökkentik az ügyében a költségvetési kárértéket.

A vádirat szerint Pini néhány nap haladékot kért, hogy összeszedje a pénzt.

Végül a húskirály nem fizette ki az első egymillió eurót, arra hivatkozva, hogy korábban már fizetett az ügyvédnek és az akkor sem teljesítette amit vállalt.

Ezen kívül még más vádpontok is vannak a kecskeméti ügyvéd ellen, hogy milyen módokon akartak kicsikarni pénzt Pinitől. A kétmillió euróról később már ügyvédi letétszerződés is készült, de Piero Pini hajthatatlan volt, a pénzt nem fizette ki. 

H. Ákos egyik debreceni illetékességü ügyvéd kollégája az állította, hogy van kapcsolata a Legfőbb Ügyészségen, aki el tudja intézni az ügyet, de ennek elindítása érdekében előlegként 50 millió forintot kell fizetnie.

A két vádlott ügyvéd nem fogadta el az ügyészség ajánlatát a Fővárosi Törvényszéken, Piero Pini viszont igen az egy év két évre felfüggesztett börtönt.

H. Ákos védence, a Silver kidobók perének fő tanúja az ügyészi egyezség alapján tanú lett ebben az ügyben, ugyancsak egyezségest kötött az ügyészséggel egy másik szereplő is, aki szintén tanú a Silver ügyben.