Elmebeteg lehet a késelő rendőrgyilkos

2023 júl 19
Megosztás

Minősített emberöléssel vádolja a Központi Nyomozó Főügyészség azt a férfit, aki idén januárban egy rendőrt megölt, kettőt megsebesített.

A Központi Nyomozó Főügyészség vádiratot nyújtott be a Fővárosi Törvényszéken az idén január 12-én, éjszaka egy újbudai lakóházban egy rendőr életét kioltó és két rendőrt késsel megsebző elkövetővel szemben. A vádirat szerint a férfi 2023. január 12-én újbudai lakásában tartózkodott. A felette lévő lakásból zajt hallott, így azt gondolta, hogy szomszédja bajban lehet, ezért dörömbölni kezdett az ajtón. A szomszéd nem nyitott ajtót, ezért a vádlott a nagyméretű betonbontó kalapácsával több ütéssel betörte az ajtó zárszerkezetét. Az elkövető bement a szomszédja lakásába és közölte, hogy majd megcsináltatja az ajtót, ezután távozott. A lakók értesítették a rendőrséget, de a vádlott maga is bejelentést tett.

A bejelentésekre két rendőri egység érkezett a helyszínre, akik az első emeleten intézkedtek a férfival szemben. Az elkövető megmutatta a ruházatában lévő, közel 17 centiméter pengehosszúságú kést, melyet a rendőrök elvettek. A rendőrök közölték a vádlottal, hogy előállítják a kerületi rendőrkapitányságra, majd megpróbálták megbilincselni. Ekkor a vádlott veszélyben érezve saját életét a rendőrökre támadt, őket ütni és rúgni kezdte.

A férfi elhatározta, hogy megszerzi a rendőrök szolgálati fegyverét, mely nem sikerült, ám észlelte, hogy a tőle elvett kés a dulakodás közben a földre került. A férfi ezt magához vette annak érdekében, hogy a rendőröket megölje. A vádlott szúró mozdulatokat tett a három rendőr irányába, melyek közül több eltalálta őket. Végül a támadó kezében tartott kést az egyik rendőr a taktikai kesztyűje segítségével eltörte.

A rendőrök megszúrását követően a férfi elmenekült a lakóházból, de két megsebesült rendőr követte a közeli villamosmegállóba, ahol az egyik rendőr figyelmeztető lövést adott le. A terhelt ennek hatására sem vetette alá magát a rendőri intézkedésnek, így lábának alsó részére célzott lövést adtak le. Ezután a helyszínre érkezők erősítéssel az elkövetőt megbilincselték.

A vádlott az egyik rendőrt mellkason szúrta, aki nem sokkal a szúrás után hősi halált halt. A szúrások a másik két rendőr esetében is életük kioltására irányultak, azonban részben a védekezésük miatt, részben a szerencsének köszönhetően nem szenvedtek halálos sérülést.

A több hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt folytatott ügyben a Központi Nyomozó Főügyészség - a vádlott kóros elmeállapotára tekintettel -  vádiratában a férfi kényszergyógykezelésének elrendelését indítványozta.