Felújítják a műkerti Platán Otthont

2015 már 12
Megosztás
kőműves a kecskeméti Platán Otthonban

Elkezdődött kecskeméti Platán Otthon korszerűsítése. A fejlesztésre csaknem 180 millió forint uniós és hazai támogatást nyert el a város önkormányzata. Augusztusra befejezik.

 

Időszerűvé vált Kecskeméten a Platán Otthon idősek otthona részlegének felújítása, épület-toldásos átalakítása. Ezt indokolta elsősorban, hogy a városban – lévén megyeszékhely, megyei jogú város – intenzív az idősotthoni ellátásra várakozók számának növekedése.  

A csütörtöki helyszíni bejáráson Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere kiemelte: a Platán Otthon ellátottai számára a jelenleginél kedvezőbb körülményeket kell biztosítani. 

Elmondta: az önkormányzat elsődleges célja, hogy az otthon lakói méltó életfeltételek között, boldog, egészséges időskort élhessenek meg, de a pályázat forrás egyben megteremti azt a lehetőséget is, hogy a Platán Otthon megfeleljen a legújabb jogszabályi feltételnek. A polgármester hangsúlyozta: az átépítés megkezdése előtt az ellátottakat zökkenőmentesen átköltöztették az Izsáki úti nővérszálló épületébe, amiért külön köszönet jár a tulajdonos Magyar Nemzeti Banknak és a kórházfenntartó GYEMSZI-nek. Végezetül hozzátette: terv az is, hogy a hetényegyházi telephelyen ellátottakat a Platán Otthon Szent László városi telephelyére költöztetik majd át.

A korszerűsítés eredményeként kibővül és komfortosabbá válik az otthonban lakók élettere és sokkal jobban meg tudják őrizni a személyes intimitásukat. A foglalkoztatások színvonala javulhat, hiszen az egymástól elválasztott helységekben  csoportorientált, illetve személyre szabott foglalkozásokat lehet tartani.

A beruházás keretében 120 férőhelyet és a meglévő alapterületből több mint 1500 négyzetmétert érint a korszerűsítés. Az új építés, bővítés: 170 négyzetméter lesz, így a fejlesztést követően az alapterület mintegy 1745 négyzetméterre bővül.

Az épület 1981-ben épült és átadása óta – a fűtéskorszerűsítés kivételével - jelentősebb felújítás nem történt. A jelenlegi korszerűsítési munkálatok során a válaszfalak áthelyezésével, a régi nyílászárók megszüntetésével, átalakításával, újak elhelyezésével átrendeződik a helyiségek belső elosztása. Megváltoznak a funkciók, egyebek között meglévő szobák átalakításával jön létre az új nővérpult, büfé, közösségi tér, a jelenlegi nővérszobát, orvosi szobát, foglalkoztató helyiséget és egyéb kiszolgáló helyiségeket pedig a lakók számára alakítják át tágas szobákká. A bővítés során új helyiségként jön létre a női öltöző, egy elkülönített betegszoba öltözővel és vizes blokkal, egy három ágyas, valamint  két egy ágyas szoba, orvosi szoba és gyógyszer raktár. A jövőben minden szobához tartozik majd vizesblokk és terasz.

Informatikai eszközök vásárlásával létrejön az internetes elérés illetve olvasópont kialakítása, kifejezetten a lakók számára. A munkálatok ideje alatt az önkormányzat együttműködő partnere a Nyugdíjasok Klubjainak Megyei Jogú Városi Szövetsége.

A kivitelezést közbeszerzési eljárás keretében a síkosságmentesítésért is felelős Mega-Sped Kft. nyerte el. 

A beruházást a tervek szerint 2015 augusztus 15-re fejeződik be.

További információ: www.kecskemet.hu/platanotthon

Fotók: Banczik Róbert