Kevesli az ügyészség a Mini Hungary Parkosok büntetését

2023 nov 7
Megosztás

A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség a büntetések súlyosítását indítványozta a Mini Hungary Park megvalósítása során elkövetett szabálytalanságok miatt indult bűnügyben.

A vádlottak - akik közül érintett volt a Délmagyarország volt főszerkesztője is - a kivitelezés kezdetétől folyamatosan finanszírozási gondokkal küzdöttek, az önerő meglétét is úgy igazolták, hogy az összeget a pályázat menedzselését, illetve a projekt pénzügyi irányítását végző elsőrendű vádlott egy napra utalta át az erre a célra fenntartott bankszámlára. A park silány minőségben készült el és alkalmatlan volt a látogatók fogadására, így több makett sérült volt, a projektet mégis készre jelentették, amelynek nyomán 436 millió forintot fizettek ki nekik.

Az ügy első-és másodrendű vádlottját egyaránt két év – öt évre felfüggesztett – börtönbüntetéssel sújtotta a bíróság. A harmadrendű vádlott egy év hat hónap – négy évre felfüggesztett – börtönbüntetést szabott ki a törvényszék.

A bíró az ítéletek indoklásnál hangsúlyozta, hogy a makettpark, ha nem is a vállalt minőségben, de elkészült, a bűncselekmény pedig kísérleti szakban maradt. Így elegendőnek látták felfüggesztett büntetés kiszabását.

Az ítélet szerint a történelmi Magyarország híres épületeit makettek formájában bemutató park megvalósítása során az elkövetők állandó finanszírozási problémával küzdöttek. Ennek áthidalására, a projekt folyamatosságának fenntartására és finanszírozására elhatározták, hogy az időközi kifizetési kérelmekben a tényleges megvalósításhoz képest olyan maketteket is feltüntetnek, készre jelentenek le, amelyek a kifizetési kérelmek benyújtásának időpontjában valójában még nem készültek el, azokra nézve a teljesítés nem történt meg. Az elkövetők tisztában voltak azzal, hogy a kifizetési kérelmek benyújtásakor nem a valós készültségi állapotnak megfelelő helyzetet jelentettek le a támogató hatóság felé, amelynek célja az 512 millió 345 ezer 319 forint támogatási összeg minél nagyobb részének idő előtti, és ebből fakadóan jogosulatlan megszerzése volt.

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyészség valamennyi elkövető terhére végrehajtandó szabadságvesztés és közügyektől eltiltás kiszabása érdekében, míg a védelem felmentésért, illetve enyhítésért fellebbezett.

A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint az elkövetőkkel szemben kiszabott szabadságvesztés büntetések tartama indokolatlanul enyhe, a bűncselekmény elkövetésének összes körülményére figyelemmel azok súlyosítása indokolt.

Másodfokon az ügyben a Szegedi Ítélőtábla dönt.